joi, 20 iunie 2024

BRIOȘE CU SMÂNTÂNĂ ȘI ZMEURĂ

De-s 50 de grade-n bucătărie de la fiertura cățeilor, compoturi și acreli cu leuștean și corcodușe, mai încape și cuptorul?

O, da! Întotdeauna. 


Cumpăr smântână doar pentru paste. Știu că e nevoie de mai puțină, însă mai mereu aleg căldărușă. Noroc cu producătorii care au tot redus cantitatea, de la 1 kilogram am văzut rămase și la 800 - 850 de grame. 

Cel mai bine munca pe care am dus-o în anii ăștia cu grădina se vede la zmeură. Când am cumpărat casa, erau câteva fire  prinse într-un gard de sârmă. Nu puteam ajunge la ele decât dacă atingeam și urzicile, care atunci aveau doi metri. Cinci ani mai târziu, recordul este de 11 kilograme, azi. De mâine-ncolo numărătoarea continuă. Încă mai sunt fructe cât să sar și pragul de 15. Chiar de 20,  nu cred. Pe ăla-l înregistrez cu murele. 



În ultima vreme am tot pomenit checul cu smântână -  ĂSTA. Pe care l-am folosit ca bază pentru decorațiunile din fondant ale torturilor. Că l-am combinat cu zmeura, fu firesc în aste condițiuni deja enumerate. 


Ingrediente pentru 12 brioșe

  • 2 ouă
  • 150 grame zahăr
  • 190 grame smântână
  • 160 grame făină
  • 5 grame praf de copt
  • un praf de sare
  • esență de vanilie
  • 150 grame zmeură
  • 25 grame nuci pecan


PREPARARE BRIOȘE CU SMÂNTÂNĂ ȘI ZMEURĂ

  • Primul pas, înainte de orice altceva, preîncălzirea cuptorului la 180 de grade și așezarea hârtiilor speciale pentru brioșe în forme. 
  • Gălbenușurile cu vanilia și zahărul le-am bătut cu mixerul  încercând să dizolv granulele de zahăr. Am adăugat apoi smântâna și am amestecat scurt. 
  • Într-un alt vas am bătut albușurile spumă tare cu sarea. 
  • Peste gălbenușuri am adăugat treptat și alternativ făina amestecată cu praful de copt și albușurile bătute. Am folosit mixerul la viteză mică. Se obține o compoziție groasă, dar curgătoare și extrem de fină. 


  • În forma acoperită cu hârtie de brioșe  am turnat câte o lingură de compoziție. 
  • Apoi am așezat câte cinci fructe în fiecare cupă peste aluat.
  • Am acoperit zmeura cu câte o lingură de compoziție. Pentru c-am uitat să o nivelez la acest pas, am obținut mici vulcani. 


  • Pe fiecare brioșă am așezat câte o jumătate de pecan. 


  • Am copt 30 de minute la 180 de grade Celsius brioșele,  până au trecut testul scobitorii.  


  • După coacere le-am lăsat 2 minute în forme,   apoi le-am scos la răcit pe un grătar.



ALTE MENȚIUNI

  • Am ales să fac brioșe doar pentru că au timpul de coacere mai scurt decât checul. Uneori este la jumătate;
  • Am redus foarte puțin cantitatea de făină față de rețeta originală pentru că îmi fu teamă să nu pot acoperi zmeura cu o compoziție atât de groasă cum este cea a checului;
  • Pentru că am așezat strat complet de zmeură, brioșele au ieșit cam ciufulite. Nu a fost suficient loc și pentru aluat la mijlocul brioșei. Câte patru fructe puse mai în interior, să nu atingă hârtia, pare o soluție mai bună;
  • Brioșele nu sunt foarte dulci. Nici zmeura nu este;
  • Brioșele calde se pot pudra cu zahăr;
  • Am avut smântână 20% grăsime, dar am folosit în trecut și mai slabă;
  • Nucile pecan le-am adăugat pentru că le-am căpătat. S-or potrivit mai mult decât mă așteptam. Suficient cât să repet rețeta cu ele tocate și încorporate în aluat. Am adăugat identic metodei de astăzi și zmeură pe lângă nuci; 
  • La brioșele din programul viitor am combinat zmeura cu migdale, alune de pădure, caju. Cea mai potrivită combinație pentru mine fu cu alunele de pădure;
  • Dintre toate versiunile pe care le-am încercat pe baza cu smântână preferata mea este cea cu ciocolată neagră și coji de portocală confiate;
  • Checul se păstrează proaspăt foarte multe zile. Cu brioșele n-am verificat. S-or gătat repede. 
  • Alte rețete de brioșe  AICI adunate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu