sâmbătă, 30 aprilie 2016

Prăjitură cu lime și zmeură la Cutia misterelor de aprilie




De când am citit lista Laurei  (AICIpentru Provocarea misterioasă, în urmă c-o lună,  am știut că voi ajunge la defilare în ultima secundă, în ajun de Paște, căci ce alt motiv mai bun pentru dulcegării scumpe decât masa cea festivă? Iaca ingredientele din cutia lui aprilie (copy/paste de la sursă):

1. Pește (de orice fel); 2. Legume (la alegere); 3. Verdeață4. Brânzeturi; 5. Lapte/iaurt; 6. Smântână (de gătit/pentru frișcă); 7. Ouă8. Cocos (nucă/lapte/fulgi); 9. Fructe de pădure; 10. Vedeta lunii - LIME (limeta)

Bilanțul meu:  7 ingrediente din cele 10 ale listei. Am trecut de corigență! Din păcate, am ratat cam tot ce mi-am propus cu ingredientele astea.  Trebuie doară să mă credeți pe cuvânt că lime-ul e una dintre cele mai mari vedete misterioase ale tuturor celor doușcinci de episoade. Felicitări, Laura!
Regulamentul PROVOCĂRII


BLATUL CU LIME ȘI COCOS

Am pornit cu blatul unei rețete care mi-o atras atenția din răspunsurile oferite de Google la întrebarea "care-i cea mai frumoasă prăjitură cu lime din țară", ACI inspirația de care spui.
Am copt blatul în forma de 16 centimetri, o avut 3 centimetri înălțime după coacere.  L-am tăiat pe orizontală în două ( 2 centimetri o foaie, 1 centimetru cealaltă, căci așa mă pricep io să le tai egale ).

Ingrediente pentru blat:
- 2 ouă
- 2 lime
- 150 grame făină
- 15 grame fulgi de cocos - ăștia i-am adăugat că-i aveam rămași într-o pungă ( făr să mă ducă mintea să scad din cantitatea de făină ). Blatul copt o fost foarte puțin pufos, mai mult dens, dar o compensat prin arome.
- 35 grame iaurt
- 110 grame zahăr
- 75 grame unt
- 2 grame praf de copt
- un praf de sare
- extract de vanilie, ăla dosit 2 luni la întuneric 


Am preîncins cuptorul. Am topit untul și l-am lăsat la răcit.  Am dat pe răzătoare coaja lămâilor ( ținute anterior în apă cu oțet și spălate bine c-un burete ) și am stors 35 mililitri suc. Am mixat zahărul cu ouăle ș-un praf de sare. Am adăugat iaurtul cu zeama și coaja de lime simultan cu untul topit, apoi pulberile și cocosul, iară la final vanilia. M-am folosit de mixer la toată ingineria. În tava acoperită cu hârtie am turnat compoziția  și am copt blatul 40 de minute. La sursă zicea 35 - 40 de minute la 180 de grade, pesemne c-am nimerit temperatura asta.
Am lăsat blatul la răcit în forma de copt. Apoi l-am ținut vro 2 zile prin frigider,   n-am găsit zmeură proaspătă mai repede. La asamblare l-am însiropat.

SIROP CU LIME
- 100 ml apă
- 30 grame zahăr
- zeama de la jumătate de lime
- coajă de lime
Am fiert apa cu zahărul. În siropul lăsat la răcit am adăugat coaja și sucul de lămâie. La asamblare am umezit fiecare foaie de blat cu câte jumătate din cantitatea de sirop.



CREMA
- 150 grame unt  82%  grăsime  ( la temperatura camerei )
- 200 grame mascarpone
- 100 grame zahăr pudră
- 100 grame smântână de cocos - partea solidă a unei conserve cu lapte de cocos ținută 3 ceasuri la congelator
- extract de vanilie

Am mixat untul spumă cu 85 grame zahăr pudră, am adăugat treptat mascarpone. Separat am bătut frișcă smântâna de cocos cu 15 grame zahăr pudră. Am adăugat peste crema de mascarpone frișca de cocos și vanilia.

Aici am făcut multe greșeli pentru ca la final să am o cremă tăiată. Am uitat o noapte ș-o zi cocosul la congelator. Apoi am avut nebunia să cred că-l pot face frișcă deși era înghețat bocnă. Am folosit cocos pentru că era în listă, dar e dominat total de zmeură și lime, nu se merită cheltuiala suplimentară.
Am descoperit cu această ocazie că nu voi mai face niciodată prostia să înlocuiesc crema de brânză cu mascarpone. O fi bun la ceva, dar nu la crema asta.
Am avut 500 grame cremă pe care la asamblare am împărțit-o-n două. Prima parte am întins-o peste primul blat însiropat, am așezat zmeură proaspătă - 100 grame, fructele le-am acoperit cu restul de cremă.



Am lăsat peste noapte prăjitura la frigider.




LIME CURD - 200 grame
- ăsta l-am stricat tot, tot cu smântână de cocos, de astă dată nebocnă, dar în cantitate prea mare, căci firește c-am pus tot restul de conservă.
Las aici și rețeta, că-i tare pe gustul meu rezultatul final.
- 50 ml zeamă lime
- coaja de la 3 lime
- 3 gălbenușuri
- 125 grame zahăr
- 50 grame unt


Le-am pus pe toate în ceaunel pe foc mic pân s-o-ngroșat. L-am lăsat la răcit cu folie direct pe el. Când am vrut să acopăr tortul curdul era prea gros și intenția mi-a fost să-l subțiez cu restul de smântână cocosoasă 100 grame. L-am diluat cât să nu mai am cu ce acoperi blaturile. Dar e un sos delicios.

Am făcut la repezeală pentru decorare o cremă din 200 grame mascarpone și 50 grame zahăr pudră peste care am aruncat coajă de lime și bobițe de la zmeură congelată.


Combinația lime, zmeură, brânză e grozavă! Imediat ce voi avea răgaz și motiv festiv, refac toată rețeta.




6 comentarii:

  1. Foarte fain ce ai facut tu aici! Imi place combinatia, iar parfumul si aroma limetei imi place maxim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O singură dată am mai folosit lime la o cremă cu unt, probabil am uitat gustul, altfel nu-mi explic surpriza pe care am avut-o. Și eu am devenit fan de lămâie verde, asta de n-oi uita iară.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. E meritul tău și-s tare supărată c-o trebuit să mă adaug defilării cu rețeta asta ratată prin toate părțile esențiale. Nici nu ma scriu c-am stricat tot meniul de Paște nu doar desertul. Cred că tre să caut tămâie pentru cineva c are și-o băgat coada ărin tigăile mele.

      Ștergere
  3. Maria, sincera sa fiu, imi place la fel de mult ingredientul vedeta, il ador de fapt. Imi place cum ai combinat, as savura cu mare pofta o felie din aceasta prajitura. Nu cred ca poate exista o combinatie mai reusita ca aceasta fructe de padure, lime, cocos.
    Dar pur si simplu ne cuceresti cu stilul tau de a povesti! Intru cu drag si deja incep sa zambesc dinainte de a incepe sa citesc! :))))) Paste linistit, pe cei dragi alaturi si ne revedem la provocarea de luna viitoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci tu râzi de dramele mele cofetăroase, bine, Laura, o să te țiu minte când o să mă fac mare :)))Eu n-am fost deloc încântată de cocos, l-am și folosit fără minte complet aiurea. Oricum pentru o rețetă atât de scumpă am cam dat-o-n bară.

      Ștergere