luni, 22 februarie 2016

Tort cu vanilie, ciocolată și fructe la Cutia misterelor de februarie




Scriu repede ( mi-o-nceput vacanța!)  despre propunerea pe care o am pentru Cutia misterelor. În martie se împlinesc fix 24 de răspunsuri misterioase, lună de lună!
Regulamentul Provocării ACI
Gazda de februarie este Anca și o propus : carne de pasăre, lapte, brânză, ouă, ciocolată, orez, vin, citrice, rădăcinoase și ca vedetă ananasul.
Mulțumesc de găzduire, ANCA!
Nu mai scriu ce-am avut în cap, prea multe n-am avut!


BLAT PALERMO ( 26 centimetri )
Am pornit cu 65% din cantitățile variantei din 2012 ( ACI arhivată ). Copt în aceeași tavă, o ieșit identic. Îs performantă!
- 80 grame unt moale (fu 60% grăsime)
- 50 grame zahăr pudră
- 4 gălbenușuri
- 90 grame ciocolată neagră topită pe aburi (am avut un rest de 50 grame 72% cacao și unul de 40 grame 40% cacao)
- 15 grame amidon
- 4 albușuri
- 70 grame zahăr pudră

Uitasem cât de grozav e blatul ăsta!
Inițial, am vrut să-l pocesc cu vin. Apoi,  am decis că nu-i momentul să mă dau în stambă la defilare iară c-un ghiveci din toate ingredientele misterioase. Ha, ha, de-aș fi știut că rezultatul final va fi oricum prăpăstios, m-aș fi riscat cu blatul de sfeclă și crema de orez!
Pentru blatul Palermo:
1. Untul mixat spumă cu zahărul pudră, 50 grame ale lui. Apoi, cu gălbenușurile, ciocolata topită și la final amidonul.
2. Separat albușurile mixate bezea cu cele 70 de grame de zahăr rămase și un praf de sare. Nu știu de ce am scris ordinea asta! Am început cu bezeaua de albușuri ca să nu spăl paletele mixerului de la unt.
3. Am adăugat câteva linguri din albușurile bătute în gălbenușurile cu ciocolată, apoi am turnat compoziția gălbenușurilor, astfel curgătoare, peste bezea și le-am omogenizat c-o paletă de silicon.
4. Am turnat blatul în tava acoperită cu hârtie. În cuptorul preîncins, l-am copt la foc mic 30 minute. După răcire l-am lăsat înfoliat vro 2 zile prin frigider, aveam alte trebi!

BLAT PANDIȘPAN ( 26 centimetri ).
- 2 ouă
- 45 grame zahăr tos
- 45 grame făină
- 2 grame praf de copt - iese și făr de ăsta, dar io-l prefer pentru siguranța nervilor
- 10 grame ulei
- un praf de sare

1. Iar am separat albușurile de gălbenușuri.
2. Pe astea din urmă le-am bătut ușor cu uleiul.
3. Albușurile le-am mixat spumă tare cu zahărul, apoi cu gălbenușurile și la final cu spatula am încorporat făina cernută cu praful de copt.
4. Am turnat compoziția în tava acoperită cu hârtie de copt și-n cuptorul anterior încins de la Palermo, l-am copt, tot la foc mic, 25 minute. După răcire o urmat destinul lu' blatu ciocolatos cu 2 zile de hodină rece.
CREMA DE VANILIE - p'asta n-o mai scriu, am ratat-o cu grație. Măcar am brânzit-o și cum brânza e printre ingredientele lunii, mă încadrez, lua-m-ar încadratu! Am testat o variantă de-a Olguței și pân mă lămurește ce-am greșit vă recomand crema de vanilie cu unt de la minitorturi - 70% din doza cu 500 ml lapte (ACI rețeta).

În crema de vanilie am adăugat ananas din compot, mandarine, portocale și grepfrut. Pe cele din urmă le-am curățat de coajă și pieliță și le-am fiert 2 minute în sirop (30 ml zeamă de lămâie, 20 ml apă, 2 cm păstaie de vanilie, 30 grame zahăr ).
MOUSSE DE CIOCOLATĂ CU LAPTE
- 300 grame ciocolată cu lapte
- 250 ml frișcă lichidă
- 40 grame unt
- 5 grame gelatină
- apă pentru hidratat gelatina granule
1. Am acoperit gelatina cu 50 ml apă și am lăsat-o la hidratat.
2. Ciocolata ruptă bucățele și untul le-am topit pe aburi.
3. În ciocolata topită am adăugat gelatina și am amestecat pân la dizolvarea ei completă.
4. Am bătut frișca.
5. În ciocolata topită și răcită am adăugat frișca și am omogenizat ametecul ușor cu o spatulă.
PENTRU DECORARE
- am trecut prin ciocolată neagră topită pe aburi rondele de ananas. Am făcut mai multe, dar pe tort nu i-am găsit loc decât lu' una. Când ciocolata nu era întărită am adăugat chipsuri de ciocolată sfărâmate.
- pentru interiorul alb am topit 50 grame ciocolată albă cu 25 grame frișcă lichidă (folosesc de la Lidl smântâna Pilos pentru frișcă).
GLAZURA OGLINDĂ - m-am jucat cu rețeta originală făr de cacao - nu e pe lista de februarie. Am avut un rezultat bun, doar n-am avut răbdare să se răcească, deci îngroașe.
- 70 ml apă
- 60 ml frișcă lichidă
- 90 grame zahăr
- 100 grame ciocolată amară - 72% cacao
- 4 grame gelatină
Am acoperit gelatina cu apă și am lăsat-o la hidratat. Restul ingredientelor le-am pus pe foc și le-am lăsat să dea în 2, 3 clocote. Apa a fost doar diferența între 70 ml inițiali și 35 ml pentru gelatină. După ce amestecul a fiert bine, am oprit focul, am adăugat gelatina și am așteptat să se răcească parțial ziceam.
ASAMBLARE
- Blat Palermo
- Crema de vanilie cu citrice - cu o parte am acoperit blatul Palermo, restul am lăsat-o la întărit într-o cratiță de 10 cm o noapte.

- Mousse - ul de ciocolată cu lapte l-am pregătit a doua zi ( după întărit crema unu )  și am acoperit cu el cele 2 nivele de cremă vanilată
- am așezat pe mousse cubulețe de ananas din compot
- blatul pandișpan l-am umezit cu siropul rămas de la citrice și l-am presat ușor pe crema de ciocolată cu ananas
- am lăsat tortul astfel pregătit 5 ore la rece, apoi l-am scos din formă
- am decupat dintr-un pet de 2 litri un cadru și l-am umplut cu ciocolata albă - am văzut pe Facebook zilele astea un filmuleț cu astă idee

- pe lângă el am turnat cu atenție glazura oglindă și le-am lăsat câteva ore la frigider


- am adăugat ananasul îmbrăcat în ciocolată neagră și ciocolată albă răzărită - era frumos un decor mai simplu, dar io nu m-am putut abține să nu-l încarc

- am bocit când am văzut secțiunea. Crema brânzită era moale și secțiunea prăbușită.
- mi-am dat două palme pentru istericale și am băgat tortul la congelator.


- am tăiat secțiune, care secțiune congelată mi-o înviat zenu!
- e o combinație foarte interesantă, mi-au plăcut mult fructele din crema de vanilie ( grapefrutul m-a surprins plăcut )  și ananasul din ciocolată!
Mâine-i programat episod de Virtual hug, io mă-ntorc la primăvară!

6 comentarii:

  1. Ne amuzi de fiecare data cu stilul tau de a povesti :))))
    Nu stiu ce s-a intamplat cu crema de vanilie, banuiesc doar ca lapticul a fost problema.
    Tortul a iesit grozav, chiar ma tenteaza blatul acela. Nu fi suparata, ai iesit cu bine din provocare si asta e cel mai important! Vacanta frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aș paria că nu fu laptele, budinca fu-n regulă. Și untul s-a mixat bine. Or temperaturile celor două au fost foarte diferite or habar n-am. Mi-i ciudă c-am căutat soluții de rezolvat, trebea pusă pe baie de aburi, abia după asamblare. Blatul Palermo e grozav!

      Ștergere
  2. fain si cu siguranta gustos tortuletul tau.
    Felicitari Maria pentru inca un episod misterios bifat.
    Eu cred ca-l "sar" ca iar nu am timp.
    Vacanta placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Claudia! La mine nu există "n-am timp pentru Cutia misterelor"! Aștept provocarea în fiecare lună ca pe Revelion :))))

      Ștergere
  3. Ce imi place tortul tau si descrierea si tot!
    Vacanta placuta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bag sama că vă place să tot am năcazuri cu ele :)))O primăvară frumoasă, Maria!

      Ștergere