marți, 16 februarie 2016

Negresă cu cremă de vanilie




Ziceam la negresa cu nuci - ACI arhivată -  că sursă mi-o fost rețeta ACEASTA a Simonei Callas.




Pentru forma rotundă de 26 centimetri am folosit 75% din cantitățile rețetei originale.

NEGRESA

- 220 grame făină
- 60 grame cacao
- 3 grame praf de copt
- 185 grame unt moale
- 2 ouă
- 4 albușuri
- 185 mililitri lapte
- 300 grame zahăr
- extract de vanilie
- un praf de sare




1. Am cernut făina, praful de copt și cacao.
2. Cele 6 albușuri le-am mixat spumă cu un praf de sare.
3. Am mixat spumă și untul cu zahărul, am adăugat separat cele 2 gălbenușuri, apoi laptele, făina și la final bezeaua de albușuri.
4. Am turnat compoziția în tava acoperită cu hârtie de copt.
5. Am copt în cuptorul preîncins blatul 30 de minute. Scobitoarea trebuie să fie umedă. L-am lăsat la răcit.



CREMA DE VANILIE
- 4 gălbenușuri
- 550 mililitri lapte
- 30 grame amidon
- 110 grame zahăr
- 75 grame unt cubulețe
- 1 păstaie vanilie
Am început cu crema. Din păcate, apoi n-am avut vreme să se răcească blatul bine și după asamblare mare parte din cremă mi s-a prăbușit. Când o mai fac, încep cu blatul.
Eu am amestecat toate ingredientele, făr de unt. Le-am pus pe foc mic în cratița cu fund dublu ș-am amestecat continuu pân la îngroșare. Am scos păstaia de vanilie, am adăugat untul ș-am amestecat bine budinca pân la topirea integrală a untului. Am acoperit crema cu o folie, direct pe suprafața cremei ș-am lăsat-o la răcit.



Când teoretic și crema și blatul erau reci am asamblat prăjitura.



După o noapte de stat la rece am îndepărtat cadrul ș-am ras ciocolată pe stratul de cremă.



Mi-a plăcut mult, deși am fost departe de prăjitura de la care am pornit.


4 comentarii:

  1. De multe ori improvizatiile de moment sunt mai bune decit ideea initiala de la care plecam.Mie mi-ar place s-o gust,si chiar este o solutie rapida.Torina

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta m-o atras și pe mine, că se făcu multă și repede. Sigur, de foloseam o altă cremă ciocolatoasă, ar fi fost și mai rapidă facerea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Prajitura ta arata foarte bine! <3 Data viitoare, nu numai pentru o prajitura ca asta, ci pentru oricare alta prajitura peste care pui crema, iti recomand sa tai bolta de la blat, ca sa fie drept. In felul asta, crema nu mai curge :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie îmi plăcu efectul ăsta asigurat în secțiune de bolta blatului:)))

      Ștergere