marți, 2 august 2011

Tort Palermo


  Pentru tortul mamei pregătit cu bucurie întârziată la un Sfânt Ilie minunat, am ales tortul Palermo al Dorei, pe care-l aveam notat de vr'un an, dar care nu-şi găsise înca ocazia foarte specială, care să-i merite eforturile .  
             Nu m-am  gândit că aş putea atinge performanţele Dorei la decorarea lui, dar îl vedeam frumos în trandafiri din pasta de ciocolată, cei reuşiţi din prima încercare anul trecut la primul tort. Pasta am reuşit-o repede, dar trandafirii pe căldurile astea nu am putut să-i modelez. Deci, decorul tot din pastă de zahăr!


Tortul are 7 straturi, pare complicat, nu este!  Cantităţile farmaceutice ale Dorei nu prea le-am putut respecta din cauze de cântar cu unitatea de măsură 40 de grame, dar pe unde l-am ratat, nu fu din motive grămuieşti încălcate!

Primul strat - blatul din ciocolată - rotund cu diametrul de 16 cm
- 42 gr unt
- 25 gr zahăr
- 2 gălbenuşuri
- 47 gr ciocolată amăruie
- 2 albuşuri
- 32 gr zahăr
- 4 gr făină

Iară zic, n-am respectat la gram reţeta, dar neajunsul nu fu acesta, ci faptul că nu am respectat dimensiunea 16 rotund, eu am avut tava pătrată de 24 cm în care am turnat blatul ca un cerc cu diametrul de 20 cm, adică un blat în final foarte subţire!



Etape blat ciocolatos:
1. 42 gr unt se bat spumă cu 25 gr zahăr, apoi se adaugă gălbenuşurile, ciocolata topită şi făina ( o linguriţă am pus eu)
2. Albuşurile se mixează spumă tare cu 32 gr zahăr
3. -  peste albuşurile spumă se toarnă compoziţia gălbenuşurilor şi se omogenizează uşor;
4. - se toarnă în tava acoperită cu hârtie de copt;


5. - eu am copt-o 15 minute la foc foarte mic.




6. - când s-a răcit am pus blatul în vasul în care am asamblat tortul final
 
Al doilea strat - blatul crocant
- 50 gr ciocolată albă
- 50 gr ciocolată cu lapte
-10 gr unt
- 50 gr frişcă lichidă
- 25 gr alune pralinate
- 50 gr fulgi ovăz

Ciocolata ruptă bucăţi am topit-o pe aburi cu frişca, apoi am adăugat toate celelalte, după omogenizare le-am turnat peste primul blat ciocolatos.

Al treilea element: stratul de ciocolată neagră
- 50  de gr ciocolată neagră topită şi lăsată la răcit pe o hartie de copt pe care am desenat un cerc cu diametrul tortului  nostru 
- l-am aşezat peste blatul crocant
A patrulea strat: bavareza de alune pralinate
- 167 ml lapte
- 30 gr zahăr
- 3 gălbenuşuri
- 30 gr zahăr
- 3 gr gelatină
- 40 gr alune pralinate
- 167 ml frişcă bătută
Laptele cu primele 30 gr zahăr se fierbe, se răceşte şi i se adaugă gălbenuşurile pe baie de aburi
- avem o cremă îngroşată peste care adăugăm alunele măcinate
Cum am pralinat alunele? le-am caramelizat cu zahăr şi cand s-au răcit le-am măcinat
şi le-am adăugat peste lapte şi albuşuri cu frişca bătută şi gelatina topită
- jumătate din bavareză am turnat-o peste blatul simplu de ciocolată neagră
Stratul cinci: ciocolată albă
- 50 gr ciocolată topită identic celei negre
* la mine este plastilina de ciocolată pe care n-am putut-o modela în trandafiri
- punem ciocolata albă peste jumătatea de bavareză
- în această fază am lăsat tortul peste noapte în frigider
A doua zi am pregătit stratul şase: mousseul de ciocolată amară din
- 10 gălbenuşuri
- 180 ml apă
- 30 gr miere
- 40 gr lapte praf
- 400 gr ciocolată amară topită
- 500 ml frişcă bătută
 - 10 gr gelatină
Am dizolvat laptele praf în apă, am adăugat mierea şi gălbenuşurile,a urmat traseul baie de aburi, cand s-a îngroşat am turnat şi ciocolata topită. Am lăsat puţin la răcit şi am completat cu frişca şi gelatina pregătite.
Am scos tortul lăsat peste noapte şi l-am mutat într-o formă mai mare, Dora a trecut de la 16 cm la 20.
Am acoperit cu mousseul lateralele şi ultimul strat de bavareză. N-am înţeles la Dora, dar cred că ea doar lateralele.
Lăsat la rece 2 ore şi pornit decorarea finală cu glazura oglindă a  Dorei
- 350 ml apă
- 300 gr frişcă lichidă
- 450 gr zahăr
- 150 gr cacao
- 15 gr gelatină
Mie mi-a rămas vrun kil de glazură nefolosită.
Apa, frişca, zahărul, cacaoa pe foc pană aproape de fierbere, răcite şi adăugată gelatina topită.

Foarte faină glazura, din păcate pentru tortul meu cu denivelări nu am putut-o lăsa într-un strat perfect oglindă!
Poate dacă nu aş fi ştiut de tortul ciocolatos, acest tort ar fi fost o minune! Dar la câte fură în el, aşteptările mele nu au fost împlinite! În jumătate de oră din 3 ciocolate şi o frişcă tortul ciocolatos ar fi fost tot pe acolo la gust. Poate şi pentru că nu i-am reuşit decorarea finală, am vrut ca prin gustul desăvarşit să compensez, nu ştiu! Ce mi-a plăcut grozav şi abia aştept să-l folosesc la o prăjitură este blatul cu ciocolată fără făină!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu