sâmbătă, 2 decembrie 2017

UMBRE ÎNTUNECATE - JOE SIMPSON


De ce astă carte
Fac eforturi pentru a termina, pân pe 31 decembrie,  una dintre cele mai grele cărți din toate timpurile. E prea important autorul ei ca să mă trezesc io că-s deșteaptă abandonând-o înainte de pagina 837.  Prefer să citesc 5 pagini cărtăresciene și o sută de orice altceva. Orice ăsta s-o nimerit azi a fi una dintre cărțile găsite prin biblioteca Omului meu pasionat de alpinism. Pân la final am mai început și o a treia, greu fu și cu Umbrele!


UMBRE ÎNTUNECATE
N-am înțeles ce vrea cartea. Disecă un eveniment petrecut în 1992 în Șaua de Sud a Everestului. Un alpinist indian a murit în timp ce la 30 de metri, în corturi, alți alpiniști i-au ignorat gesturile și strigătele de ajutor.
 • În 1985 însuși autorul fusese abandonat într-o crevasă a Anzilor.  Abandonat ăsta nu-i termenul corect. Partenerul său de drumeție a tăiat coarda pentru a se salva. 
Pornind pe urmele morții indianului, Joe Simpson începe procese de intenție tuturor celor 7 olandezi care au fost în zonă la momentul tragediei. N-am rezonat cu subiectul de la primele rânduri. Nici nu am habar de ce. Iubesc muntele dar în visele mele nu apar everești. Nu înțeleg de ce oamenilor care nu au capacități de salvatori li se impută ăst fapt. De accentul ar fi fost pe  etica alpină  tema ar fi fost mai ușor de lecturat, cu mai puțină patimă din partea-mi. 
Eram speriat, la 8000 m, și acest om murind acolo. Era cel mai înspăimântător lucru la care te poți gândi pe munte. Și noi ne simțeam la fel de neajutorați ca acel om. Nu vroiam să iau moartea în mâinile mele, Joe...
Ca ăst prim proces îi cea mai mare parte a cărții. Se detaliază cu: nume, prenume, înălțimi, număr de oameni, naționalități, condiții meteorologice,  accidente în urma cărora și-au pierdut viața șerpași, conducători ai companiilor de trekking comercial și alpinism, clienții acestora mai mult sau mai puțin amatori, deci nepregătiți fizic pentru traseele respective. Toate întâmplările sunt de nepovestit: muribunzi pe lângă care se trece în viteză, cadavre peste care se calcă la propriu, presa care exagerează, deformează adevăruri în căutarea senzaționalului. N-am putut accepta tonul aruncător de vinovății, dar poveștile sunt cumplite, bântuitoare.
Prietenia, apropierea de natură, construirea unei relații cu muntele,  au dispărut. Acum este vorba de atac, în stilul demodat de asalt, și alpiniștii trebuie să ajungă în vârf cu orice preț. Oamenii sunt dispuși chiar să calce peste cadavre pentru a ajunge în vârf... Nu mă voi mai întoarce vreodată. 
Mi-a fost greu să pricep tema și pentru că  nu înțeleg ambițiile acestea care pun viața în pericol. Sunt multe femei însărcinate sau mame care mor în accidentele prezentate. Nu mai zic de tați, iubiți, fii, chiar familii. Din confortul plăpumilor mele mi-i greu să-mi închipui că ceva pe lumea asta justifică ignorarea unor riscuri iminente. Iaca, așa,  m-am transformat și eu în judecător.

- Cum e cartea?
- Nasoală! Ce s-o găsit Simpsonu ăsta să facă pe judecătorul cu toată lumea? 
- Nu-i deloc așa! Demonstrează doar că, în dorința lor aprigă de a bate recorduri, alpiniștii respectivi au uitat să fie oameni. Ai citit și tu cum au trecut pe lângă muribunzi or cadavre, în drumul lor spre vârf, făr să se oprească o secundă. 
- Îs oameni! La fel de oameni ca ăia care trec pe lângă o persoană căzută pe stradă, un bătrân neputincios, un copil dezbrăcat făr să se oprească din drumurile lor. De ce  se cere ca ei să fie mai oameni?! De ce nu se găsește un d' ăsta de arată cu degetu să facă o adunare din cei asemeni lui care să igienizeze, să legifereze?!


Există și ceva care mi-a plăcut mult: peisajele și trăirile pasionale. Nu conta că Simpson escalada un munte oarecare sau pe ăi mai înalți ai lumii, sentimentele despre care scrie sunt aceleași, de Bucurie. Se povestește cu multe detalii drumul parcurs spre a cuceri cel mai frumos munte din lume, vârful Pumori din Himalaya. 

M-au șocat pozele de la finalul volumului în care se arată cât de murdare rămân înălțimile după ce oamenii le cuceresc. Credeam că mizeriile ce le întâlnesc prin toate drumețiile noastre montane sunt specifice nației ăsteia. Să văz pe Everest resturi de corturi, tuburi de oxigen abandonate, cutii de conserve, deșeuri ca în marginea oricărei gropi de gunoi a țării ăsteia m-o uluit. Nu mai zic că-ntr-una dintre fotografii este și un cadavru. Brrrrrrr! La un moment dat, în anii 90, se încearcă o minimă igienizare și sunt recompensați șerpașii care aduc de pe munte butelii goale. Au adunat opt sute și se presupunea că au mai rămas cel puțin o mie de bucăți.
Gunoaiele acelea pe acoperișul lumii mi-au proiectat imaginea altor planete care-n curând vor arăta asemeni, precum în cer așa și pe pământ, pe măsură ce oamenii le vor stăpâni. Un curând la nivel de istoria omenirii, nu de contemporaneitate desigur.

În biblioteca noastră mai există un volum al alpinistului scriitor, Culmile neantului, ăla e mai fain zice Bogri, mă-ntorc la el, de va fi vreme, în 2018.

 • Umbre întunecate / Joe Simpson, editura Karpatia 2008,  traducere Irina Anghel, 191 pagini. 
_________________
Am mai citit în 2017 :
 1.  Shining - Stephen King
 2.  Colorado Kid - Stephen King
 3.  Misery - Stephen King
 4.  Supunere - Michel Houellebecq
 5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
 6.  Visul - Emile Zola 
 7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
 8. Adio - Honore de Blazac
 9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
 10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
 11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
 12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
 13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
 14. Dragă viață - Alice Munro
 15. O mie de nopți - E.K. Johnston
 16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
 17. Să fii român! - Dan Puric
 18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
 19. Einstein - Francoise Balibar
 20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
 21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
 22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
 23. Galaad - Marilynne Robinson 
 24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
 25. Golem - Gustav Meyrink
 26. Noi - Evgheni Zamiatin
 27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
 28. O vară la țară - J.L. Carr
 29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
 30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
 31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
 32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
 33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
 34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
 35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey
 36. Conversații cu Dumnezeu (vol. 1)  - Neale Donald Walsch
 37. Conversații cu Dumnezeu (vol. 2)  - Neale Donald Walsch
 38. Viața ca o pradă - Marin Preda 
 39. Conversații cu Dumnezeu (vol. 3)  - Neale Donald Walsch
 40. Întâlnirea din pământuri - Marin Preda
 41. Anatomiștii în căutarea sufletului - C. Bălăceanu-Stolnici
 42. Extraconjugal - Mihai Radu
 43. Spartacus - Rafaello Giovagnoli
 44. Open: o autobiografie - Andre Agassi
 45. Călăul dragostei - Irvin D. Yalom
 46. Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă - Haruki Murakami
 47. Ce n-a avut loc în prompter - Lucian Mîndruță
 48. Cum s-a românizat România - Lucian Boia 
 49. Mâța Vinerii - Doina Ruști 
 50. Cea din urmă zi a unui condamnat - Victor Hugo
 51. Spovedania unui preot ateu - Ion Aion
 52. Dragostea are 11 dimensiuni: viața mea cu Stephen Hawking - Jane Hawking
 53. Jean-Louis - Honore de Balzac 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu