Oi, ce greu îi cu publicatu’ prin sat! Fie satu n-are
word, fie nu-i vreme de lucrat pe îndelete, mulţumesc iară, Telekom!
Când Margareta a publicat lista misterioasă de martie - aci - fructe uscate or ba, cacao, smântână, lapte, vin, ouă, frişcă, ingredientul vedetă
- ciocolata, am ştiut ce tort voi încerca. Aveam de la Crăciun o sticlă de
vin Malaga ce aştepta o ocazie specială.
Cum în viaţa mea evenimentele astea nu se prea bulucesc, am decis că provocarea merită sacrificarea vinului de l-am tot cătat
vro doi ani.
Pe blogul Ceraselei - regulamentul Provocarii |
Am încercat să aflu
de la Laura Sava
cum se face crema Malaga cu vin, de la
ea am testat-o prima dată - aci în
arhiva zambetană, din păcate nu mi-a răspuns aşa că am făcut-o cum mi-o trecut
prin cap.
Tortul o avut 1,35
kilograme şi l-am montat în tava de 16 centimetri.
Am testat două blaturi diferite, cel Tuxedo pe care-l mai încercasem la
brioşele cu cremă marshmallow - aci pe blog şi unul cu vin de pe blogul Olguţei. Blaturile au ieşit identice, vinul nu se ghiceşte în blatul copt, e şi
firesc să se evapore tot alcoolul, doar
mai pufos ieşi, dar în tortul final nu
se mai diferenţiau. Ambele blaturi nu sunt
foarte dulci.
Ingrediente:
-
100 gr
făină
-
30 gr
cacao
-
150 gr
zahăr
-
2 gr praf
de copt
-
4 gr
bicarbonat de sodiu
-
un praf de
sare
-
1 ou
-
50 ml lapte
-
100 ml smântână – în reţeta originală
era iaurt, dar eu am folosit
ingredientele misterioase
-
40 ml ulei – am redus de la 50
folosiţi la brioşe
Am
cernut făina, cacao, praful de copt,
bicarbonatul de sodiu şi le-am amestecat cu zahărul.
Am
amestecat uşor cu telul într-un vas oul, smântâna, uleiul, sarea.
Am
turnat peste lichide ingredientele uscate ş-am amestecat uşor cât să se
încorporeze.
Aluatul
l-am turnat în tava acoperită cu hârtie de copt. Desigur că mi-o ieşit din
cauza asta un blat ciufulit, dar îmi fu teamă că de voi folosi hârtie doar pe
fundul formei nu voi mai reuşi să coc imediat şi următorul blat.
În
cuptorul bine preîncins, adică vro jumătate de ceas, am lăsat la foc mic, pe
ultima treaptă, 40 de minute blatul la copt.
Şi-o
dublat volumul, cum la brioşe nu s-o-ntâmplat, deşi am folosit fix aceleaşi
ingrediente în aceeaşi cantitate.
L-am
lăsat la răcit pe un grătar şi apoi l-am tăiat în jumătate.
Blatul cu vin, ingrediente:
-
60 gr făină – eu la ambele am
folosit tip 480
-
75 gr zahăr
-
20 gr cacao
-
1 gr praf de copt
-
2 gr bicarbonat de sodiu
-
un praf de sare
-
un ou
-
esenţă de vanilie
-
60 ml smântână – trebea lapte
bătut
-
25 ml ulei
-
60 ml vin roşu dulce
-
25 gr ciocolată neagră – fu Kandia
75% cacao
Întâi
am dat vinul într-un clocot şi când am oprit focul i-am adăugat ciocolata bucăţele.
Am amestecat bine să se topească.
Ca
şi la Tuxedo
am cernut făina, cacao, prafuri de copt şi bicarbonat.
Am
bătut uşor oul cu smântâna, esenţa, uleiul, apoi i-am adăugat vinul, amestecând uşor am turnat şi ingredientele
uscate.
Tot
în tava acoperită cu hârtie am turnat aluatul şi tot neregulat fu blatul copt. În
cuptorul preîncins l-am copt tot 40 de
minute.
Şi
acesta şi-a dublat volumul.
După
coacere şi răcire l-am tăiat în jumătate.
Crema malaga, cum n-am ştiut care-i rostul vinului, l-am folosit pentru înmuierea
stafidelor. C-o seară înainte am încălzit 50 ml vin şi am pus 50 grame de
stafide la rehidratat.
Ingrediente:
-
50 ml vin
-
50 gr stafide + 10 gr – reţeta
originală este cu 100 gr, dar io n-am vrut să risipesc prea mult vin p-o idee
neverificată
-
esenţă de rom
-
4 gălbenuşuri
-
30 gr amidon
-
40 gr zahăr pudră
-
200 ml lapte
-
200 gr unt 82% grăsime
Deci,
stafidele le-am pregătit cum am zis.
Gălbenuşurile
le-am amestecat cu zahărul şi amidonul.
Laptele
l-am clocotit şi apoi l-am turnat
fierbinte, câte puţin, cu grijă, amestecînd repede, peste gălbenuşuri. Compoziţia am lăsat-o pe
foc mic pân s-o îngroşat amestecînd continuu. Budinca am lăsat-o la răcit.
Am
mixat untul şi am încorporat treptat budinca. La final am pus stafidele, 50
grame, şi pentru că nu era gustul
care-mi plăcea mie la crema Malaga , am adăugat şi esenţă de rom.
Pentru
asamblare am aşezat primul blat Tuxedo, apoi 1/3 cremă Malaga, blat cu vin, 1/3
cremă, a doua jumătate Tuxedo, 1/3 cremă şi ultima jumătate a blatului cu vin.
L-am înfoliat şi lăsat o noapte la rece. Nu că era musai, ci că nu mai era
lumină pentru pozat.
Ganache cu ciocolată neagră
Am
folosit cantităţile Olguţei, dar n-am avut răbdare să respect timpii şi am cam
ratat ganachele.
Ingrediente:
-
75 ml frişcă lichidă
-
60 gr ciocolată neagră
-
25 gr ciocolată cu lapte
-
10 gr unt
-
un praf de sare
-
esenţă de rom
Am
pus frişca într-un vas pe baie de aburi şi am lăsat-o pân la punctul de
fierbere. Am oprit focul şi peste ea fierbine am adăugat ciocolata şi untul
bucăţi mici. Am lăsat-o 5 minute şi am amestecat cu telul pân la topirea
ciocolatei, am adăugat esenţa ş-am dat la rece. Trebea două ceasuri, nu cred să
fi ajuns la juma de ceas. Am turnat ganachele peste ultimul blat făr de cremă.
Decoraţiuni din ciocolată:
-
80 gr ciocolată albă – la ganache
şi decoraţiuni am avut Milka rămase pe stoc de la tortu anulat
-
10 gr stafide – cele de le-am
înmuiat în vin şi nu le-am folosit la cremă
Am
topit ciocolata pe baie de aburi. Am aşezat stafidele bine scurse in formele de
miniguguluf şi le-am acoperit cu ciocolata topită. Le-am lăsat la rece, nu în
frigider, pân s-au întărit. Pentru că tortul nu fu dulce, tare bine au prins
decoraţiunile astea mari, numai că n-am avut pentru toate porţiile.
Îl
refac de Paşti cu două rânduri ganache, două rânduri Malaga, eventual Malaga cu
frişcă, şi blatul de negresă umedă de-l
am de la Irina ,
cele de aci se cer
însiropate.
Să
mai spui că:
-
vinul Malaga e foarte dulce şi
foarte tare – după pozare am băut un
pahar, mă rog vro jumătate l-am băut între poze, apoi am dormit 3 ceasuri
buştean
-
crema cu unt se întăreşte foarte
tare, de aceea e important să fie scos tortul de la rece cu vrun ceas înainte
de consum sau să-i fie cremei adăugată frişcă, ceea ce voi testa pe tortul pascal
-
nu-i cel mai bun tort zambetan,
dar e un punct bun de pornit spre
desăvârşire
-
chiar de am scris multe vorbe, e unul dintre cele mai rapide şi
simple torturi de pregătit
Pentru mine este unul dintre cele mai frumoase episoade de Cutie misterioasă! Săru’ mâna, Margareta!
De ce-s o sută de poze? Pentru că nu-l mai am pe dom profesor să mă dumirească de trebe cu sticla, or paharu, or pe negru, or cu funda vinulie. Cum Crisa o zis că se vede străduinta, am zis să dovedesc măcar asta.
Ne-om mai citi cand o invia magenta.
Maria,crema malaga are în compoziție obligatoriu crema zabaione (gălbenușuri /zahăr /vin dulce:malaga, marsala,porto ) plus stafide înmuiate în rom (nu esență ) plus frișcă și gelatina. Daca ai pus unt în loc de frișcă, atunci crema a devenit de vanilie și trebuia sa înlocuiești laptele cu vinul dulce.Amidonul nu are ce căuta în crema.O să caut reteta. Crema bănuiesc că n-a ieșit deloc dulce, ai 40 g de zahăr pudra( de ce pudra?) la aproximativ 500 de compoziție. Ana
RăspundețiȘtergereDa, e ca o crema de vanilie cu esenta de rom, e o combinatie care pe mine m-a cucerit din prima secunda. Am folosit-o deja pe blog la rulouri, tarte, briose, este o crema pe care eu o ador. M-am gandit sa folosesc vin in loc de lapte, da-mi fu teama ca-l risipesc. Asa e reteta Laurei Sava cu putin zahar pudra si mie imi place mult. In combinatie cu blaturile, tot nedulci, n-a fost cea mai inspirata combinatie. Am maine de daruit niste briose blat Tuxedo - crema Malaga si voi folosi exact budinca dulce de la crema de vanilie in care voi adauga stafide. De reusesti sa gasesti ceva trimite-mi, rogu-te pe mail, sa o fac de Pasti. Saru mana, Ana!
ȘtergereAm crezut ca este o imagine dintr-o revista ,imi place prezentarea,tortul cred ca este bun la gust la cite ingrediente si ciocolata contine!
RăspundețiȘtergereDepinde de gusturi, Tori, pentru cei care prefera dulcele dulce, nu-i tortul potrivit:)))) Ma bucur ca-ti plac pozele, trudesc la ele mult mai mult decat la retete:)))) Sper ca-ti plac decoratiunile, chiar de nu-s cele mai potrivite pentru tortul acesta.
ȘtergereFFFFFFFFFFF mult imi plac decoratiunile si mai ales calitatea prezentarii si am sa-ti spun de ce am fost f surprinsa.Eram obisnuita sa vad ,,aglomerari' de decoratii,insa acum e ceva stilat si elegant!Bravo!!!!!!!!ASa DA!!!!!!!
RăspundețiȘtergereHai ca am ajuns si eu sa citesc pe indelete reteta minunata :D
RăspundețiȘtergereImi pare tare fain totul, si tortul si pozele cele multe ♥♥♥ Pare ca e musai sa ai vin malaga in casa in caz de insomnii :D