marți, 31 martie 2015

Tort Malaga pentru Cutia misterelor de martie




Oi, ce greu îi cu publicatu’ prin sat! Fie satu n-are word, fie nu-i vreme de lucrat pe îndelete, mulţumesc iară,  Telekom!

Când Margareta a publicat lista misterioasă de martie - aci -  fructe uscate or ba, cacao, smântână, lapte, vin, ouă, frişcă, ingredientul vedetă - ciocolata,  am ştiut ce tort voi încerca. Aveam de la Crăciun o sticlă de vin  Malaga ce aştepta o ocazie specială. Cum în viaţa mea evenimentele astea nu se prea bulucesc, am decis că provocarea  merită sacrificarea vinului de l-am tot cătat vro doi ani.


 
Pe blogul Ceraselei - regulamentul Provocarii
Am încercat să aflu de la Laura Sava cum se face crema Malaga cu vin,  de la ea am testat-o prima dată  - aci în arhiva zambetană, din păcate nu mi-a răspuns aşa că am făcut-o cum mi-o trecut prin cap.



Tortul o avut 1,35 kilograme şi l-am montat în tava de 16 centimetri.

Am testat două blaturi diferite, cel Tuxedo pe care-l mai încercasem la brioşele cu cremă marshmallow - aci pe blog şi unul cu vin de pe blogul Olguţei. Blaturile au ieşit identice, vinul nu se ghiceşte în blatul copt, e şi firesc să se evapore tot alcoolul,  doar mai  pufos ieşi, dar în tortul final nu se mai diferenţiau. Ambele blaturi nu sunt  foarte dulci.


Blatul Tuxedo – am copt un singur blat pe care l-am tăiat în două orizontal, desigur că nu m-am priceput, drept pentru care am avut un tort uşor “nevertical”. Data viitoare din compoziţie voi coace două foi separat.
Ingrediente:
-          100 gr făină
-          30 gr cacao
-          150 gr zahăr
-          2 gr praf de copt
-          4 gr bicarbonat de sodiu
-          un praf de sare
-          1 ou
-          50 ml lapte
-          100 ml smântână – în reţeta originală era  iaurt, dar eu am folosit ingredientele misterioase
-          40 ml ulei – am redus de la 50 folosiţi la brioşe

Am cernut făina, cacao, praful de copt,  bicarbonatul de sodiu şi le-am amestecat cu zahărul.
Am amestecat uşor cu telul într-un vas oul, smântâna, uleiul, sarea.
Am turnat peste lichide ingredientele uscate ş-am amestecat uşor cât să se încorporeze.


Aluatul l-am turnat în tava acoperită cu hârtie de copt. Desigur că mi-o ieşit din cauza asta un blat ciufulit, dar îmi fu teamă că de voi folosi hârtie doar pe fundul formei nu voi mai reuşi să coc imediat şi următorul blat.


În cuptorul bine preîncins, adică vro jumătate de ceas, am lăsat la foc mic, pe ultima treaptă, 40 de minute blatul la copt.
Şi-o dublat volumul, cum la brioşe nu s-o-ntâmplat, deşi am folosit fix aceleaşi ingrediente în aceeaşi cantitate.


L-am lăsat la răcit pe un grătar şi apoi l-am tăiat în jumătate.

Blatul cu vin, ingrediente:
-          60 gr făină – eu la ambele am folosit tip 480
-          75 gr zahăr
-          20 gr cacao
-          1 gr praf de copt
-          2 gr bicarbonat de sodiu
-          un praf de sare
-          un ou
-          esenţă de vanilie
-          60 ml smântână – trebea lapte bătut
-          25 ml ulei
-          60 ml vin roşu dulce
-          25 gr ciocolată neagră – fu Kandia 75% cacao

Întâi am dat vinul într-un clocot şi când am oprit focul i-am adăugat ciocolata bucăţele. Am amestecat bine să se topească.
Ca şi la Tuxedo am cernut făina, cacao, prafuri de copt şi bicarbonat.
Am bătut uşor oul cu smântâna, esenţa, uleiul, apoi i-am adăugat vinul,  amestecând uşor am turnat şi ingredientele uscate.


Tot în tava acoperită cu hârtie am turnat aluatul şi tot neregulat fu blatul copt. În cuptorul preîncins l-am copt tot  40 de minute.


Şi acesta şi-a dublat volumul.


După coacere şi răcire l-am tăiat în jumătate.

Crema malaga, cum n-am ştiut care-i rostul vinului, l-am folosit pentru înmuierea stafidelor. C-o seară înainte am încălzit 50 ml vin şi am pus 50 grame de stafide la rehidratat.
Ingrediente:
-          50 ml vin
-          50 gr stafide + 10 gr – reţeta originală este cu 100 gr, dar io n-am vrut să risipesc prea mult vin p-o idee neverificată
-          esenţă de rom
-          4 gălbenuşuri
-          30 gr amidon
-          40 gr zahăr pudră
-          200 ml lapte
-          200 gr unt 82% grăsime

Deci, stafidele le-am pregătit cum am zis.
Gălbenuşurile le-am amestecat cu zahărul şi amidonul.
Laptele l-am clocotit şi apoi l-am turnat  fierbinte, câte puţin, cu grijă, amestecînd repede,   peste gălbenuşuri. Compoziţia am lăsat-o pe foc mic pân s-o îngroşat amestecînd continuu. Budinca am lăsat-o la răcit.
Am mixat untul şi am încorporat treptat budinca. La final am pus stafidele, 50 grame,  şi pentru că nu era gustul care-mi plăcea mie la crema Malaga , am adăugat şi esenţă de rom.


Pentru asamblare am aşezat primul blat Tuxedo, apoi 1/3 cremă Malaga, blat cu vin, 1/3 cremă, a doua jumătate Tuxedo, 1/3 cremă şi ultima jumătate a blatului cu vin. L-am înfoliat şi lăsat o noapte la rece. Nu că era musai, ci că nu mai era lumină pentru pozat.




Ganache cu ciocolată neagră
Am folosit cantităţile Olguţei, dar n-am avut răbdare să respect timpii şi am cam ratat ganachele.

Ingrediente:
-          75 ml frişcă lichidă
-          60 gr ciocolată neagră
-          25 gr ciocolată cu lapte
-          10 gr unt
-          un praf de sare
-          esenţă de rom

Am pus frişca într-un vas pe baie de aburi şi am lăsat-o pân la punctul de fierbere. Am oprit focul şi peste ea fierbine am adăugat ciocolata şi untul bucăţi mici. Am lăsat-o 5 minute şi am amestecat cu telul pân la topirea ciocolatei, am adăugat esenţa ş-am dat la rece. Trebea două ceasuri, nu cred să fi ajuns la juma de ceas. Am turnat ganachele peste ultimul blat făr de cremă.




Decoraţiuni din ciocolată:
-          80 gr ciocolată albă – la ganache şi decoraţiuni am avut Milka rămase pe stoc de la tortu anulat
-          10 gr stafide – cele de le-am înmuiat în vin şi nu le-am folosit la cremă






Am topit ciocolata pe baie de aburi. Am aşezat stafidele bine scurse in formele de miniguguluf şi le-am acoperit cu ciocolata topită. Le-am lăsat la rece, nu în frigider, pân s-au întărit. Pentru că tortul nu fu dulce, tare bine au prins decoraţiunile astea mari, numai că n-am avut pentru toate porţiile.


Îl refac de Paşti cu două rânduri ganache, două rânduri Malaga, eventual Malaga cu frişcă,  şi blatul de negresă umedă de-l am de la Irina, cele de aci se cer  însiropate.

Să mai spui că:
-          vinul Malaga e foarte dulce şi foarte tare – după pozare am băut  un pahar, mă rog vro jumătate l-am băut între poze, apoi am dormit 3 ceasuri buştean
-          crema cu unt se întăreşte foarte tare, de aceea e important să fie scos tortul de la rece cu vrun ceas înainte de consum sau să-i fie cremei adăugată frişcă, ceea ce voi testa pe tortul pascal
-          nu-i cel mai bun tort zambetan, dar e un  punct bun de pornit spre desăvârşire
-          chiar de am scris  multe vorbe, e unul dintre cele mai rapide şi simple torturi de pregătit







Pentru mine este unul dintre cele mai frumoase episoade de Cutie misterioasă! Săru’ mâna, Margareta!

De ce-s o sută de poze? Pentru că nu-l mai am pe dom profesor să mă dumirească de trebe cu sticla, or paharu, or pe negru, or cu funda vinulie. Cum Crisa o zis că se vede străduinta, am zis să dovedesc măcar asta.

Ne-om mai citi cand o invia magenta.

6 comentarii:

  1. Maria,crema malaga are în compoziție obligatoriu crema zabaione (gălbenușuri /zahăr /vin dulce:malaga, marsala,porto ) plus stafide înmuiate în rom (nu esență ) plus frișcă și gelatina. Daca ai pus unt în loc de frișcă, atunci crema a devenit de vanilie și trebuia sa înlocuiești laptele cu vinul dulce.Amidonul nu are ce căuta în crema.O să caut reteta. Crema bănuiesc că n-a ieșit deloc dulce, ai 40 g de zahăr pudra( de ce pudra?) la aproximativ 500 de compoziție. Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e ca o crema de vanilie cu esenta de rom, e o combinatie care pe mine m-a cucerit din prima secunda. Am folosit-o deja pe blog la rulouri, tarte, briose, este o crema pe care eu o ador. M-am gandit sa folosesc vin in loc de lapte, da-mi fu teama ca-l risipesc. Asa e reteta Laurei Sava cu putin zahar pudra si mie imi place mult. In combinatie cu blaturile, tot nedulci, n-a fost cea mai inspirata combinatie. Am maine de daruit niste briose blat Tuxedo - crema Malaga si voi folosi exact budinca dulce de la crema de vanilie in care voi adauga stafide. De reusesti sa gasesti ceva trimite-mi, rogu-te pe mail, sa o fac de Pasti. Saru mana, Ana!

      Ștergere
  2. Am crezut ca este o imagine dintr-o revista ,imi place prezentarea,tortul cred ca este bun la gust la cite ingrediente si ciocolata contine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de gusturi, Tori, pentru cei care prefera dulcele dulce, nu-i tortul potrivit:)))) Ma bucur ca-ti plac pozele, trudesc la ele mult mai mult decat la retete:)))) Sper ca-ti plac decoratiunile, chiar de nu-s cele mai potrivite pentru tortul acesta.

      Ștergere
  3. FFFFFFFFFFF mult imi plac decoratiunile si mai ales calitatea prezentarii si am sa-ti spun de ce am fost f surprinsa.Eram obisnuita sa vad ,,aglomerari' de decoratii,insa acum e ceva stilat si elegant!Bravo!!!!!!!!ASa DA!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai ca am ajuns si eu sa citesc pe indelete reteta minunata :D
    Imi pare tare fain totul, si tortul si pozele cele multe ♥♥♥ Pare ca e musai sa ai vin malaga in casa in caz de insomnii :D

    RăspundețiȘtergere