Reţeta aceasta o am de la doamna Miliana. De-aţi uitat
cine e, aci la mărţişoare am desenat-o .
Eu am pregătit prăjitura în
forma rotundă, detaşabilă, de 16
centimetri.
Pentru blatul cu biscuiţi – am avut biscuiţi doar pentru jumătate de blat,
adică am avut întreaga cantitate, dar mi-o trebuit şi la bomboanele de post
despre care am povestit aci, cantităţile sunt pentru ceea ce ar fi trebuit:
-
200 grame biscuiţi populari
-
75 grame zahăr
-
50 grame migdale decojite
-
70 grame merişoare
-
10 grame cacao
-
350 ml coca cola
-
esenţă de rom
Înainte
de orice să spun că salamul de biscuiţi cu sirop de coca cola caramelizată este
un deliciu. Pentru mine, care nu-s mare fană de suc negru, fu o grozăvie
varianta aceasta biscuiţoasă. Din păcate pentru prăjitura finală fu mult prea
puţin blat.
- Migdalele le-am tăiat grosier, le-am avut decojite de la nişte macarons, care bag sama că nu mai văd lumina blogului.
- Biscuiţii i-am rupt cu mâna în bucăţi mici, erau Petite beurre – foarte uşor bucăţălibili.
- Cele 75 grame de zahăr le-am pus în ceaunel la caramelizat, când au ajuns la culoarea brumărie am adăugat coca cola şi am lăsat pe foc siropul până când zahărul caramelizat, şi între timp întărit, s-o topit. L-am lăsat la răcit după ce i-am adăugat şi esenţa.
- Într-un vas am amestecat bucăţile de biscuiţi, merişoarele, migdalele.
- Am luat din cei 350 ml de coca cola caramelizată 200 (io am luat 100, dar ca să nu vă zăpăcesc, scriu ca şi când...) şi i-am amestecat cu cacao, restul l-am păstrat pentru mere şi budincă.
- Siropul cu cacao l-am turnat peste amestecul cu biscuiţi. Am avut o compoziţie uşor moale, căci aşa-s biscuiţii despre care ziceam, uşor însiropabili în comparaţie cu cei populari la vrac.
- Am acoperit cu folie tava şi am întins blatul de biscuiţi. L-am lăsat la rece cât am făcut restul straturilor.
Pentru stratul de mere:
-
1 măr mare
-
1 plic de zahăr vanilat
-
2 linguri coca cola caramelizată –
din cea păstrată de la blat
- Mărul ras l-am pus cu siropul şi zahărul pe foc mic câteva minute cât să se înmoaie.
- După răcire l-am întins peste blatul cu biscuiţi.
A
fost un strat foarte subţire, din teama mea că vor fi foarte multe arome la
final. Mărul ăsta călit e o combinaţie foarte interesantă pentru salamul de
biscuiţi, dar pentru budinca de coca cola nu mi se păru. E o chestiune de gust,
doamnei Miliana îi place mult potrivirea lor.
Pentru budinca de coca cola:
-
350 ml coca cola + coca cola
caramelizată – peste siropul rămas de la blat şi mere am adăugat coca cola cât
să ajung la 350 ml
-
30 gr amidon
-
25 gr zahăr
-
10 gr cacao
- Le-am amestecat pe toate şi le-am dat într-un clocot pân la îngroşarea compoziţiei.
- Budinca răcorită, io am cam uitat-o pe balcon, se făcuse piftie, dar am trecut de 3 ori cu telul prin ea şi am putut-o turna în formă peste mere.
- Am lăsat prăjitura la rece o noapte. Într-un ceas era gata, da' io aveam alte trebi.
Pentru decorare:
-
migdale decojite
-
biscuiţi - 4 biscuiţi i-am mărunţit şi i-am aruncat pe
laterale
Pentru
o prăjitură de post e o soluţie interesantă, pentru mine per total fu prea
multă băutură neagră, repet ceea ce am mai zis, mi-s fană Sprite. Rămâne să
testez şi tortul Crisei cu Coca Cola, care nu-i pe lista cu de-ncercat decât de
vro 2 ani şi apoi mă decid de-i mai acord vro şansă. Cum cea cu Fanta nici n-o
ajuns pe blog, e o reuşită asta.
-
Mămi, îţi place?
Am ajuns cu ea la mama după o săptămână de la
facere.
-
Da, e
aşa ca o coca cola groasă..
Q.e.d.Revin săptămâna ce urmează cu restanţa restanţelor: macaronşii pentru Virtual hug şi cu ceea ce se vrea a fi cea mai inspirată participare zambetană la Cutia misterelor: tortul cu vin Malaga şi ciocolată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu