miercuri, 8 octombrie 2014

Biscuiti cu martipan si ciocolata




Is tot aia vechii, da' cu alte fete, olecuta mai nezaharoase.

Neschimbati la fata, aia din primavara
Varianta cu royal icing -  Paste 2013
Modelul cu fondant -  Paste 2014 
       Reteta iasta  o ador, ca doara ma stiti cu idei putine si fixe. Nu-i cea mai ieftina dintre retete (e a dracu de scump martipanu asta de la Dr Oetker la tableta, in primavara l-am cumparat de la Real cu vro 4 lei si amu fu 11 la Carrefour, asta dupa ce l-am tot cautat bezmetica - de aia cu prima ocazie il inlocuiesc cu gem de prune capatat de la mama) criteriu esential pentru platourile cu prajituri asortate, dar biscuiteii se pot pregati cu mult  inainte (chiar doua saptamani), ceea ce iara-i important la platouasele alea, exact cum ziceam ieri la trufe. Is in cautare de ceva retete pentru prajituri cu foi pe care sa le portionez ulterior, au fost cumplite saptamanile astea in care am bibilit zeci de prajiturele individuale.

Biscuiti cu martipan, trufe, minitarte cu malaga si minibriose cu afine inca nepublicate, nuci caramel, crinkles 

Exact din cantitatile de la anterioarele pregatiri am decupat pentru mostrele de la nunta 1 cu forma patrata de 3.5 cm si, apoi, pentru doctora si nunta 2 cu decupatorul de 3 cm. In ambele cazuri am avut la final 500 g biscuiti , intaia data 35 bucati, a doua 55 bucati.
Mai scriu o data reteta si aci, caci maine la tortul vacuta o sa tot scurtez cu linkuri spre arhiva zambetana.
Deci, pentru aluat:
- 55 gr unt 80% grasime
- 75 gr zahar
- 85 gr miere
- 270 gr faina
- 3 gr bicarbonat de sodiu
- 4 gr praf de copt
- 1 gr scortisoara
- 1 ou
Pentru umplutura:
- 75 gr martipan
Pentru decorare:
- ciocolata alba - cam 90 Milka alba am consumat  pentru o  doza


1. Untul si zaharul la bain marie pan la topirea zaharului.
2. Peste untul topit am adaugat mierea.
3. Am cernut fainurile.
4. Am amestecat topitura cu fainurile obtinand un aluat foarte faramicios.
5. Aluatul acesta caldut l-am framantat cu un ou.
6. L-am impartit in doua si am infoliat ambele bucati pe care le-am lasat la frigider 3 ore ca aveam trebi, e suficient doar un ceas de racoriri.


7. Am intins fiecare bucata de aluat si am decupat patratele, am intins martipanul si am taiat patrate mai mici, pe mijlocul unui patrat de aluat am asezat unul de martipan, am pensulit cu apa marginile si l-am acoperit cu o alta jumatate de aluat.


8. I-am copt cate 10 minute la foc mediu. Am incercat la minicuptorul electric de-l am in probe sa-i coc la 170 de grade 12 -15 minute, dar s-o perpelit prea tare.
9. Am topit cicolata, am pus-o intr-o punga, i-am taiat un colt si am mazgalit biscuitii copti si raciti. Apoi, m-am jucat cu scobitoarea pe mazgalituri si gata.


Vineri tortul vacuta, un tort neterminat, da-i reteta prea strasnica sa ma-mpotmolesc in detalii d'astea.

2 comentarii: