luni, 4 octombrie 2010

Zacuscă de peşte


La reţeta de zacuscă cu ghebe am adăugat peşte. Dacă la prima am reuşit într-un final să am ce poza, la această reţetă am ajuns la performanţa, ca in momentul în care o postez, să nu mai am nici un gram! Am avut 6 borcane de 400 gr., am salvat unul pentru poză. Restul de poze cu etape intermediare, iară sunt într-un fişier cu eroare. O să mă imbolnăvească aparatul foto cu pozele pierdute! Deci, reţeta mea de zacuscă pregătită pentru o iarnă lungă şi consumată in ziua pregătirii:
- 15 gogoşari
- 4 cepe
- 4 morcovi
- 1 kg. ghebe
- 300 ulei + 1 ceaşcă apă
- sare, piper, ghimbir
La acestea, adică exact zacusca de ghebe, am adăugat 4 bucăţi de macrou (750 gr).
Am urmat exact procedura de acolo, adică:
- gogoşarii - spălaţi foarte bine, copţi şi curaţaţi, apoi tocaţi. Nu i-am mai tăiat faşii, am crezut că pot face asta cu peştele. Gogoşarii tocaţi mărunt într-o pastă groasă, m-au determinat să renunţ la a folosi şi bulion de roşii
- ghebele - lăsate în apă călduţă cu sare 15 minute, pentru a se curăţa mai uşor, apoi spălate in 4-5 ape, fierte şi iară spălate bine, tocate.
- morcovul şi ceapa - călite în apă cu ulei.
- peştele - copt in folie şi dat prin maşina de tocat. Am tăiat o ceapă, un morcov, o roşie, un ardei iute, o jumătate de ţelină şi am umplut macroul curăţat.












Am rulat in folie de aluminiu peştele umplut astfel cu legume, 30 de minute l-am copt pe grătarul cuptorului,apoi i- am desfăcut folia şi l-am mai lăsat 10 minute la foc. L-am dat prin maşina de tocat, teoretic fără oase!











Gogoşarii, morcovul şi ceapa călite, ghebele şi peştele tocate, piper, sare, ghimbir, ulei le-am amestecat bine şi le-am pus in cuptor pană cand uleiul s-a ridicat la suprafaţa compoziţiei. Cu zacusca încă fierbinte am umplut 6 borcane de 400 gr., pe care le-am băgat în cuptorul cald pană a doua zi. Nu-i musai să fie şi ghebe şi peşte, eu am pornit de la jumătate de sac(mai am pentru o săptămană de reţete!) şi de aceea le-am folosit cand puteau foarte bine lipsi!
Gata! Cat de tare m-am străduit să fac poze frumoase nu mai scriu, dacă tot îs duse pe apa erorilor! Scriu doar că şi după ce am răsturnat pe pereţi întreaga cantitate de morcov şi ceapă gata călite rămăsesem zen, cand am salvat de la cădere în ultima secundă vasul cu zacusca fierbinte am crezut într-un Dumnezeu al zacuştelii, cand am văzut la descărcare că nu-i salvată nicio poză, după ce rămasă fără baterii am sărit in şorţ să cumpăr altele, mi-am pierdut cate puţin din zenul greu pus la încercare. Perseverez cu o nouă încercare zilele acestea, ce-i mai rău s-a întamplat deja, oare?!

2 comentarii:

  1. Oh, n-am auzit niciodata de aceasta reteta. Chiar daca iarna e petrecute nu cred ca strica vreodata in borcan de zacusca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama o face foarte des, ți-o recomand, 3D :)

    RăspundețiȘtergere