Gogoşi aperitiv cu ghebe şi cartofi
Cea de a doua probare a unei reţete din caietul găsit, după salata de iarnă, este aceasta a gogoşilor umplute.
Pentru o porţie mare de gogoşi, 25 bucăţi cat podul palmei, a fost nevoie de:
* Pentru aluat: 500 gr. făină, 1 cub drojdie, 100 ml smantană/lapte, 2 ouă/4 gălbenuşuri, 100 gr. unt, 300 gr. cartofi(4 bucăţi) la care eu am adăugat 100 gr caşcaval
* Pentru umplutură : 250 gr ciuperci, eu am folosit din ghebele congelate(deja!), in reţeta originală erau 250 gr şuncă presată(dar mai zisei p'aci, nu se manancă deloc carne in familie), 1 ou la care eu am adăugat, cu de la mine putere fireşte, 50 gr caşcaval, o ceapă şi o legătură de mărar.
Pregatirea aluatului
- cartofii se fierb in coajă, se decojesc şi se trec prin răzătoarea mare(acolo scria că trebe făcută operaţiunea aceasta cu ei fierbinţi, eu nu-i pot nici curăţa fierbinţi, dară răzui!), la fel se procedează şi cu caşcavalul, adică nu se fierbe şi se decojeşte fierbinte, ci doar se răzuie!
- se dizolvă drojdia in jumătate de lapte călduţ, se adaugă făina, ouăle/gălbenuşurile, caşcavalul, cartofii, restul de lapte si untul topit, se framantă bine pană cand nu se mai lipeşte de mană şi se desprinde de pereţii vasului, se lasă 15 minute la crescut
Pregatirea umpluturii
In cele 15 minute cat aluatul dospeşte, curăţăm şi călim în apă cu ulei ceapa, mărarul, ghebele, adăugăm piper. Cand sunt gata adaugăm un ou şi caşcavalul dat pe razatoarea mica.
Aluatul crescut, nu prea mult căci mai are alta pauză pentru asta, il întindem foaie de 5-6 mm şi decupăm cercuri, recomandat micuţe(bineînteles că sfatul acesta vine după ce le-am făcut cat roata căruţii!). Pe mijlocul fiecărui cerc facem cu degetul o gropiţă în care punem cate o linguriţă de umplutură, nu pe toate decupăturile, ci doar pe jumătate.Restul, cealaltă jumătate, tot cu adancitură le folosim ca şi capace peste primele. Eu le-am presat cu marginile furculiţei, semn că le-am sudat bine: n-o curs nici una! Apoi, le lăsăm la crescut, zice caietul 30 de minute. Cată vreme spălaţi vasul în care a fost aluatul şi pregătiţi tigaia pentru copt, ele cresc.
Jumătate le-am prăjit in tigaie, jumătate le-am uns cu galbenuş şi le-am copt in tavă.Să mai spun că păcătoasele cu prajeală is mai bune?!
Sunt tare bune, greşeala mea a fost că le-am făcut prea mari, e drept că un pahar cu gura mai mică nici nu am , situaţie în care o linguriţă de umplutură a fost prea puţin pentru fiecare gogoaşă. Tare bune şi reci şi calde! Poate cu şuncă is şi mai bune! Nu uitaţi de adăugat sare în aluat(nici asta nu consumă domnii mei)! Noi le-am alăturat cu salată de sfeclă şi hrean, cu maioneză, cu smantană, trebea compensat cu ceva că erau coapte şi nu prăjite!
Tare fain arata!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereMinunat caietul tau cu retete. E mostenire? De la cine? Mama sau bunica? :)
O mama soacra:)Este de prin 1990, dar e rupt si ingalbenit ca de la 1900:)Si eu il simt absolut minunat!
RăspundețiȘtergere