vineri, 2 aprilie 2021

CHEC CU NUCĂ DE COCOS (rețetă de post)

➽ Proiectul Fiecare vineri din aprilie cu desertul ei de post (1)

Programasem ca tema lui aprilie să fie o dulcegărie festivă, dacă tot am adunat o mână de rețete nepublicate. M-am sucit în ultima clipă pentru că mi-au atras atenția statisticile: cele mai căutate rețete sunt cele de post. În primii ani ai blogului eram aproape de familia mea postitoare și am tot adunat experimente făr de carne, brânză, ouă. De vreo 5 ani însă doar rar mai cumpăr câte o conservă cu lapte de cocos și atunci mă strădui s-o încadrez într-o rețetă vegană. Revin o secundă la statistici pentru că este pentru prima dată într-un deceniu când un text despre o carte ia coroniță și mi-s tare fericită. Ador să scriu despre cărți! Indiferent care vă este motivul pentru care poposiți pe Zambetania, vă mulțumesc!

Sursa rețetei este Olguța, care crește ca-n povești și mi-i mare bucurie. Moș Crăciun, poate mă trimiți la un curs de-al ei. Oricare.  AICI checul inspirație. 


INGREDIENTE pentru un chec (forma 22 x 8 centimetri)

  • 60 grame fulgi de nucă de cocos sau  nucă de cocos mărunțită
  • 280 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 4 grame praf de copt
  • 4 grame bicarbonat
  • 2 grame sare
  • 200 grame lapte de cocos 
  • 80 grame ulei 
  • 5 grame oțet 
  • vanilie


PREPARARE 

  • Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Într-un bol se cern și se amestecă ingredientele uscate. 
  • Se adaugă cele umede și se omogenizează scurt (cu o furculiță sau o lingură). Se obține o compoziție groasă, dar curgătoare. 



  • În tava de chec tapetată cu hârtie de copt se toarnă întreaga compoziție. 
  • Eu am adăugat peste aluat fulgi de cocos (20 grame). Îmi plac foarte mult, dar pot lipsi. Cocosul din interior este din abundență. 


  • Checul se coace până trece testul scobitorii. 35 - 40 minute zice la sursă. În ultimele 10 minute am acoperit tava cu hârtie de copt pentru a nu arde cocosul. Checul nu era copt, dar fulgii erau. 


  • L-am lăsat 5 minute la răcorit în tava de copt, apoi l-am scos pe un grătar. 
  • Dacă nu se servește imediat, Olguța recomandă păstrarea lui la frigider. 




ALTE MENȚIUNI

✔ Se recomandă pentru înlocuirea laptelui de cocos cel din migdale sau soia. Fulgii de cocos sau cocosul mărunțit din interior sunt cei care vor dicta aroma indiferent de lapte, dar cel de cocos din conservă este foarte gras și se obține un chec dens, ușor umed. 
 
✔ Checul original fu decorat cu o glazură din două linguri de lapte și 100 grame zahăr pudră. Eu am sărit inițial pasul acesta, propunându-mi să folosesc cei câțiva fulgi de cocos pe care-i mai aveam. Cum checul este foarte puțin dulce, glazura l-ar fi completat minunat. 

✔ Pentru a folosi întreaga conservă  am copt două checuri. Voi reveni cu varianta ușor diferită a celuilalt în partea a doua a proiectului din aprilie. Voiam doar să completez că am păstrat checurile la rece (într-o debara răcoroasă), împachetate în hârtia-n care s-au copt și ținute-n pungi mai mult de-o săptămână. Au rămas proaspete, cu textura din prima clipă întreaga perioadă. Parcă vanilia a cam dispărut. 

✔ Tot la sursă se recomandă a folosi fulgii de cocos în defavoarea cocosului mărunțit. Eu am avut doar câteva grame și le-am adăugat deasupra. Îl voi reface conform cerințelor pentru că sunt sigură că cele două variante nu pot fi comparate. Cumpăr fulgii de cocos de la Prăvălia aromelor, costă vreo 2 lei 100 de grame. 

✔ Eram sigură că mai am rețeta aceasta publicată imediat ce-am găsit-o la Olguța-n 2016. Nu dau de ea în arhivă, asta nu-nseamnă că-i exclus a fi pe acolo. Posibil s-o fi folosit doar pentru a coace blaturi la torturile de post (ACI e unul dintre ele). 


✔ Alte rețete făr de carne, brânză, ouă se găsesc accesând eticheta ACEASTA




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu