Întâia dată m-am întâlnit cu biscuiții ăștia în laborator prin decembrie. Fu dragoste la prima vedere. Mare-mi fu surpriza să-i găsesc apoi pe blogul Olguței, ACI. Sunt foarte spornici, rezistă și trei săptămâni simpli, neumpluți. Sunt fragezi, au caramel și ciocolată, darul perfect pentru zilele ce-s pe drum festiv.
Aluatul (pentru 77 biscuiți cu diametrul de 5 centimetri, 900 de grame totalul):
- 220 grame unt moale, la temperatura camerei, 80% grăsime
- 120 grame zahăr pudră cernut
- 5 grame extract de vanilie
- 1 ou - 50 grame zice Olguța
- 400 grame făină cernută
- 100 grame amidon - e musai, nu recomand substituirea lui cu făină
- 2 grame sare
Caramelul sărat (scriu cantitățile rețetei originale, eu de fiecare dată, și i-am făcut de cel puțin 10 ori, am nevoie doar de jumătate din cremă - e o cremă grozavă de caramel pentru umplut cojile de nuci):
- 190 grame zahăr
- 20 grame miere
- 200 grame frișcă lichidă
- 2 grame sare
- 2 grame gelatină hidratată în 10 grame apă rece
- 150 grame unt moale, 80% grăsime
Ganache de ciocolată neagră:
- 120 grame frișcă lichidă
- 20 grame miere
- 110 grame ciocolată neagră, fu Bellarom 74% cacao
- 2 grame vanilie extract
FACERILE
Aluatului:
- Mixat untul cu zahărul spumă. Adăugat oul, vanilia și mixat pentru omogenizare.
- Adăugat făina, amidonul, sarea și frământat scurt.
- Înfoliat și dat la frigider 1 oră.
- Întins foaie de 2 sau 3 mm grosime, apoi decupat cercuri. M-am străduit să obțin unii frumoși ca ai Olguței, dar n-am avut la îndemână decât fundul unui pahar și modelul a dispărut după coacere.
- Așezați biscuiții în tăvi, i-am copt la 170 grade 15 minute, până marginile s-au aurit.
- După răcire, i-am ținut o săptămână pân la umplere. Sigur că operațiunea poate fi realizată imediat.
Caramelului:
- Încălzit smântâna cu mierea.
- Caramelizat zahărul pân a devenit auriu și turnat în fir subțire frișca fierbinte și omogenizat. Aburii vor fi extremi, fie folosim mănușă, fie o spatulă cu o coadă mai lungă.
- Când caramelul este călduț, 40 de grade cere cartea, am blendurit în el untul.
- Am lăsat caramelul câteva ore la frigider înainte de a umple biscuiții. Atunci imediat este foarte moale. De se taie, se mixează la viteză mare până își revine.
Ganache:
- Încălzit frișca lichidă cu mierea.
- Turnat peste ciocolata rasă și omogenizat. Se topește instant, de aceea o mărunțesc cu răzătoarea.
- Turnat extractul și lăsat să se întărească ușor, cât să poată fi turnată cu poșul sau o pungă.
UMPLEREA BISCUIȚILOR
- Întâi de toate i-am împerecheat. Am reușit performanta cu același decupator să obțin dimensiuni diferite.
- Am turnat cu poșul pe marginea unui biscuite ganache și am umplut centrul cu ăl caramel sărat.
- Am lipit biscuitul pereche deasupra. I-am unit floare cu floare, disc cu floare, cel mai mult mi-au plăcut cei cu marginile drepte, simpli.
Sunt foarte gustoși neumpluți, dar în combinația caramel sărat - ciocolată neagră devin absolut irezistibili.
Mai am poze pentru două dintre dulcegăriile cu care azi pornesc la drum, dar nu am reușit să scriu rețetele. Da, din lista cu 7 liniuțe pentru daruri pascale, am izbutit doar 4. Nu fu timp o făcut pereche potrivită cu proasta organizare.
Pentru mine urmează 6 zile cu tot atâtea ore de mers cu trenul. Planul este să termin 3 cărți, ce-oi reuși, oi raporta la-ntoarcere.
Să ne fie lumină!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu