vineri, 6 aprilie 2018

BISCUIȚI CARAMEL



Întâia dată m-am întâlnit cu biscuiții ăștia în laborator prin decembrie. Fu dragoste la prima vedere.  Mare-mi fu surpriza să-i găsesc apoi pe blogul Olguței, ACI. Sunt foarte spornici, rezistă și trei săptămâni simpli, neumpluți. Sunt fragezi, au caramel și ciocolată, darul perfect pentru zilele ce-s pe drum festiv. 

Aluatul (pentru 77 biscuiți cu diametrul de 5 centimetri, 900 de grame totalul):
  • 220 grame unt moale, la temperatura camerei, 80% grăsime
  • 120 grame zahăr pudră cernut
  • 5 grame extract de vanilie
  • 1 ou - 50 grame zice Olguța
  • 400 grame făină cernută
  • 100 grame amidon - e musai, nu recomand substituirea lui cu făină
  • 2 grame sare

Caramelul sărat (scriu cantitățile rețetei originale, eu de fiecare dată, și i-am făcut de cel puțin 10 ori, am nevoie doar de jumătate din cremă - e o cremă grozavă de caramel pentru umplut cojile de nuci):
  • 190 grame zahăr 
  • 20 grame miere
  • 200 grame frișcă lichidă
  • 2 grame sare
  • 2 grame gelatină hidratată în 10 grame apă rece
  • 150 grame unt moale, 80% grăsime

Ganache de ciocolată neagră:
  • 120 grame frișcă lichidă
  • 20 grame miere
  • 110 grame ciocolată neagră, fu Bellarom 74% cacao 
  • 2 grame vanilie extract

FACERILE
Aluatului:
  1. Mixat untul cu zahărul spumă. Adăugat oul, vanilia și mixat pentru omogenizare.
  2. Adăugat făina, amidonul, sarea și frământat scurt.
  3. Înfoliat și dat la frigider 1 oră.
  4. Întins foaie de 2 sau 3 mm grosime, apoi decupat cercuri. M-am străduit să obțin unii frumoși ca ai Olguței, dar n-am avut la îndemână decât fundul unui pahar și modelul a dispărut după coacere.
  5. Așezați biscuiții în tăvi, i-am copt la 170 grade 15 minute, până marginile s-au aurit. 
  6. După răcire, i-am ținut o săptămână pân la umplere. Sigur că operațiunea poate fi realizată imediat.



Caramelului:
  1. Încălzit smântâna cu mierea. 
  2. Caramelizat zahărul pân a devenit auriu și turnat în fir subțire frișca fierbinte și omogenizat. Aburii vor fi extremi, fie folosim mănușă, fie o spatulă cu o coadă mai lungă.
  3. Când caramelul este călduț, 40 de grade cere cartea, am blendurit în el untul.
  4. Am lăsat caramelul câteva ore la frigider înainte de a umple biscuiții. Atunci imediat este foarte moale. De se taie, se mixează la viteză mare până își revine.

Ganache:
  1. Încălzit frișca lichidă cu mierea.
  2. Turnat peste ciocolata rasă și omogenizat. Se topește instant, de aceea o mărunțesc cu răzătoarea. 
  3. Turnat extractul și lăsat să se întărească ușor, cât să poată fi turnată cu poșul sau o pungă. 

UMPLEREA BISCUIȚILOR


  1. Întâi de toate i-am împerecheat. Am reușit performanta cu același decupator să obțin dimensiuni diferite. 
  2. Am turnat cu poșul pe marginea unui biscuite ganache și am umplut centrul cu ăl caramel sărat.
  3. Am lipit biscuitul pereche deasupra. I-am unit floare cu floare, disc cu floare, cel mai mult mi-au plăcut cei cu marginile drepte, simpli.

Sunt foarte gustoși neumpluți, dar în combinația caramel sărat - ciocolată neagră devin absolut irezistibili.  


Mai am poze pentru două dintre dulcegăriile cu care azi pornesc la drum, dar nu am reușit să scriu rețetele. Da, din lista cu 7 liniuțe pentru daruri pascale, am izbutit doar 4. Nu fu timp o făcut pereche potrivită cu proasta organizare.

Pentru mine urmează 6 zile cu tot atâtea ore de mers cu trenul. Planul este să termin 3 cărți, ce-oi reuși, oi raporta la-ntoarcere.

Să ne fie lumină!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu