vineri, 9 decembrie 2016

Tort cu ciocolată, cocos și piure de castane - rețetă de post



Pentru 19 noiembrie (38 ani de Maria) și 22 noiembrie (4 ani de Theo) am făcut două torturi identice,  varianta desăvârșită a primei încercări, ACEASTA

Tortul băiețelului a fost montat în forma de 26 centimetri și a adunat 2.3 kilograme.  Cel dăruit a fost asamblat în forma 17x24 centimetri și l-am porționat în 8 bucăți,  minitortulețe, exact ca în poza următoare.



Față de prima variantă, am adăugat un strat de cremă cu ciocolată și piure de castane și am înlocuit   băutura de ovăz cu una vanilată de soia, Rolimark la cutie a fost, foarte gustoasă.    

Deși matematica cere alte proporții,  am folosit 60% pentru tortul mare, rotund și 40% pentru cel mic, dreptunghiular. Pe mai departe voi înșirui cantitățile folosind procentul 50, deoarece m-am complicat complet aiurea cu 60 și 40. 

BLAT PUFOS CU FULGI DE COCOS - 2 bucăți la 26 centimetri sau 2 bucăți 17x24 centimetri

Este checul de post, ACESTA, copt foaie. Spuneam și la chec că are pufoșenia pandișpanului, completez acum că însiropat este la fel de gustos ca  orice alt blat cu ouă. E musai să folosiți arome din belșug, vanilie, coajă de lămâie și portocală. 



- 125 mililitri apă minerală
- 190 grame făină
- 100 grame zahăr 
- 50 grame ulei 
- 5 grame praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 7 grame fulgi de cocos
- un praf de turmeric pentru culoare (ador turmericul îl pun în lapte, ciorbe, sper să nu mor de la exces)

De regulă, când am de copt 2 foi, pregătesc câte jumătate de compoziție pe rând. De astă dată am făcut toate blaturile odată și pe fiecare l-am copt când o avut loc în cuptor.  De aveți curaj, coaceți un blat înalt și-l tăiați pe orizontală în 2. 
Am mixat zahărul cu uleiul, am adăugat extractul și apa minerală, apoi făina cernută cu praful de copt, sarea, turmericul.  Din cele 500 grame rezultate, jumătate de compoziție (250 de grame)  am întins-o în tava acoperită cu hârtie de copt, este ca o smântână mai groasă la consistență.  În minicuptorul electric preîncălzit am copt foaia 25 de minute la 180 grade Celsius, pe cea 17x24.  Pentru că blaturile mari nu-ncap în minicuptor, le-am copt pe nivelul din mijloc, la foc mic, tot 25 de minute în cuptorul pe gaz. 
Identic am făcut blatul 2 (respectiv celelalte 2 blaturi 17x24 centimetri).
După răcire le-am păstrat înfoliate la rece până în momentul însiropării și al asamblării care fură a doua zi.

 SIROPUL
Am folosit unul aromat cu coajă de portocală, exact cum recomandam la prima-ncercare când bătusem câmpii cu unul din lapte de cocos.  
- 200  mililitri apă
- 50 grame zahăr
- extract de vanilie
- coajă de portocală

Am fiert apa cu zahărul până la topirea acestuia din urmă. Mi-ar fi plăcut și cu zahăr ars, dar le-am însiropat din abundență și nu aș fi vrut să le schimb culoarea. În siropul fiert am adăugat aromele și l -am folosit rece la umezit blaturile în momentul asamblării.  Doar blaturile acestea chec le-am însiropat, cel bezea nu. 

BLAT  DIN AQUAFABA - 1 bucată la 26 centimetri



- 70 grame aquafaba (apa din conservă de năut )
- 90 grame zahăr
- 35 grame fulgi de cocos, am scăzut mult cantitatea față de prima încercare, blatul nu a mai fost dens și uscat
-  25 grame făină
- un praf de sare
- vanilină

Am mixat aquafaba cu praful de sare.
Am observat că se bate mai bine de șterg brațele mixerului și vasul cu zeamă de lămâie și dacă apa de năut este direct din frigider. 
Am bătut 5 minute la viteză mare până am obținut o spumă, exact ca cea de la mixarea albușului de ou cu sare. Apoi, treptat, am adăugat zahărul. Am avut o bezea albă, lucioasă, dar care nu-și păstra forma. În acest moment am adăugat, încorporînd cu spatula, făina și cocosul.
Am obținut o compoziție densă,  aproape 200 de grame, pe care am întins-o în tava acoperită cu hârtie de copt. Am copt blatul în cuptorul pe gaz, preîncălzit,  15 minute pe treapta de sus la foc mediu. 

A ieșit un blat foarte subțire, am avut prea puțină apă de năut. Probabil cu nuci are gust de pricomigdale. Este un blat ușor gumat, puțin caramelizat, delicios. Pentru a-l manevra ușor, este foarte fragil, se păstrează pe hârtia de la copt pân la asamblare, moment în care se adaugă peste cremă și abia atunci se desface cu atenție hârtia. 

CREMA DE CIOCOLATĂ ȘI PIURE DE CASTANE



Pregătită în momentul asamblării tortului.
- 150 grame piure de castane
- 150 grame unt de cocos, partea solidă din conserva de lapte din cocos
- 180 grame ciocolată neagră

Am pus pe baie de aburi ciocolata bucățele cu 35 grame grăsime de cocos și am amestecat pân la topirea integrală a ciocolatei. Am adăugat piureul de castane și am lăsat amestecul la răcit. Separat am mixat spumă restul de cocos (unt, smântână sau cum s-o numi corect) apoi am adăugat ciocolata cu piureul. 
Este o combinație pe care am tot folosit-o pe Zambetania de când mi-o trimis în casă Cutia misterelor borcanul cu piure de castane. 

CREMĂ VANILATĂ DE COCOS 

Este prima dintre creme pregătită în momentul montării tortului/prăjiturii. 



- 100 grame zahăr
- 250 grame băutură de soia cu aromă de vanilie
- 30 grame amidon
- vanilină
- 150 grame lapte de cocos (doar partea solidă din conserva de cocos) mi-ar fi trebuit cel puțin 200 de grame. Crema nu s-a întărit suficient. 

- 10 grame fulgi de cocos

Am pus pe foc mic toate ingredientele omogenizate, excepție cocosul grăsime și fulgi.  Am amestecat continuu pân s-o-ngroșat, moment în care am lăsat budinca la răcit. După răcirea acesteia, am mixat grăsimea de cocos spumă (arată exact ca frișca bătută din smântână). Am adăugat o lingură din cocos în budincă, apoi budinca am încorporat-o treptat în frișca de cocos. La final am pus fulgii de cocos. 

Deși am pregătit-o în cantitate dublă din prima, ziceam că 60% am folosit la tort, 40% la prăjituri,  gradele de întărire au fost diferite.  La tortul mare a curs mult, la cel dreptunghiular doar a fost moale făr a curge. 

SOS DE CIOCOLATĂ PENTRU CREMĂ

Mi-a ieșit grozavă. Este chiar mai gustoasă decât cea de frupt. Asta am scris la prima testare, asta repet amuș. 
- 30 grame ciocolată neagră bucăți mici
- 30 grame zahăr pudră
- 40 grame grăsime de cocos - partea solidă din conserva cu lapte de cocos, cea pe care am folosit-o și pentru a obține frișcă
- 15 grame cacao

Toate ingredientele le-am pus pe baie de aburi și am amestecat până am obținut un sos omogen.
L-m pregătit  în momentul asamblării, după crema albă.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ PENTRU DECORARE



Este exact sosul folosit pentru interiorul tortului. Doar am adăugat ulei la final, pare mai lucioasă cu el. 
- 15 grame ciocolată neagră bucăți mici
- 15 grame zahăr pudră
- 10 grame grăsime de cocos, doar atât am mai avut. Am mai zis eu pe aci, cantitatea de parte solidă diferă de la o marcă de conservă la alta. Din tot ce am încercat, Vitajia, e verde,  are 300 grame, asta apare la Lidl în zilele lor asiatice,  Dejiam 230 grame, e alb cu mov, iară Tao Tao doar 180 grame, e o conservă roșie, e cea mai ieftină dintre toate, dar iată cât de puțină grăsime față de celelalte
- 2 linguri lapte de cocos, partea lichidă din conservă, arată ca zerul și l-am adăugat pentru că glazura nu curgea cu ușurință pe tort fiind mai mult groasă
- 10 grame cacao
- 2 linguri de ulei

 Am urmat pașii de la sosul de ciocolată, iară la sfârșit am adăugat uleiul. 

Am pregătit glazura după ce tortul a stat la frigider și s-a întărit. 

ASAMBLAREA



- în forma acoperită cu folie, cea în care am copt blaturile, am așezat primul blat pufos și l-am însiropat cu jumătate din cantitatea de sirop
- l-am acoperit cu sosul de ciocolată
- peste el am întins crema de vanilie 

- crema am acoperit-o cu blatul bezea 

- peste blat  am turnat crema de ciocolată
- și apoi am așezat ultimul blat pufos umezit cu restul de sirop 
- din acest moment am lăsat construcția o noapte la rece

- a doua zi am răsturnat tortul, așa încât crema de ciocolată a devenit prima și am pregătit glazura pe care am turnat-o peste  blat cu atenție din mijloc. Probabil de data viitoare o voi strecura înainte să o torn pe tort (rămân bucăți de ciocolată or bulgărași de cacao )




- pentru că spuneam crema albă o-nceput să curgă, am nivelat tot lateralul cu un cuțit cu lama lată, adică am amestecat crema moale cu glazura care s-o întins în afara blatului. Mi-a plăcut grozav cum a arătat
- peste glazura ușor întărită, adică după ce o stat 15 minute la frigider, am aruncat bombonele. 

* Prăjiturile le-am glazurat abia după porționare. 

Nu exagerez de scriu că-i unul dintre cele mai reușite torturi ale anului.  Cum îl promovam pe pagina de facebook, aș paria că nu există mulți gustători care să-l identifice în categoria corectă, cea făr de lapte, ouă. 

Urâcioase sunt torturile la scris. Mai repede se pregătesc, jur! Dar ce bucurie când primesc un mesaj despre cât de mare a fost succesul unui astfel de tort. Bine, eu nu le reușesc după rețetele mele, dar mă bucur că la voi nu se aplică legea asta strâmbă. 

Mâine pe Zambetania ajunge unul dintre cele mai frumoase bilețele pentru borcănașul cu fericire. 
Pân la sfârșitul anului posibil să mai ajung cu două torturi. De nu voi izbuti planul, măcar Cutia misterelor sper să fie după chipul și asemănarea proiectului gândit. 

Spor la trebi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu