joi, 15 decembrie 2016

Biscuiți crocanți de post



Povesteam la biscuiții din urmă, ĂȘTIA,  că pentru vot o trebuit să merg acasă (mai bine dormeam ca cei mulți), acolo unde se respectă interdicția la carne, brânză, ouă și că mi-am propus să dăruiesc câțiva biscuiți. Pentru că la prima rețetă găsită, s-o mai nimerit încă una să-mi atragă atenția, am adăugat biscuiților moi,  cu banane și ăștia crocanții, cu borș. 

Mie mi-au plăcut mult, repet că-s uscați și că cei pufoși îs pe rețeta din urmă.

Am pornit de la o variantă cu vin alb și anason a Laurei Adamache, ASTA, doar că eu n-am avut nici anason, nici vin alb. Am pus borș și vanilie. Nu au ieșit fragezi cum erau în original, dar m-am bucurat mult de crocănțeală.

Pentru 1 kilogram de aluat, am folosit:
- 500 grame făină
- 140 mililitri borș
- 125 mililitri ulei
- 150 grame zahăr
- vanilină
- 3 grame praf de copt
+ fulgi de cocos, zahăr tos pentru tăvălit

Le-am amestecat pe toate într-un aluat elastic, omogen. Pentru că la sursă cu cât era păstrată mai mult coca la frigider, cu atât erau mai fragezi biscuiții,  i-am modelat ziua următoare. Așa am descoperit că nu există frăgezime pentru toate modificările făcute.
A doua zi am întins foaie cu grosime de 1 centimetru și am decupat biscuiți. Pentru că am obținut mult aluat, jumătate l-am congelat pentru copt altă dată.
Unii cu forma pătrată de 4 centimetri i-am tăvălit pe o parte în fulgi de cocos.



Pe cei decupați cu steluța de 7 centimetri i-am tăvălit, tot pe o singură parte, prin zahăr tos. Ăștia de pe urmă i-am reușit mai gustoși. Cei cu fulgi sunt cam insipizi.



I-am așezat în tava acoperită cu hârtie de copt, cu partea tăvălită în sus și în minicuptorul electric preîncălzit la 180 grade Celsius i-am copt 20 de minute.



Pentru răcire i-am mutat pe un grătar și apoi în cutie de tablă cu capac. Au șezut împreuncă cu cei din banane și au împrumutat astfel o aromă delicioasă. Deci, de aveți o banană bine coaptă, nu ezitați în a o adăuga în aluat.
Sunt uscați, foarte puțin dulci, chiar și cei cu zahăr, extrem de sățioși.  De-i mai fac, îi tai crochete/sărățele. 

Revin luni cu o prăjitură, tot de post. pe care după coacere am vrut s-o arunc. Cum or salvat-o  pe final clementinele de la Cutia misterelor, tot ele o omorâseră,  nu-i de pierdut, zău!

2 comentarii:

  1. Cand spui crocant spui de rupt dintii sau crocant sfaramiciosi?
    Eu nu sunt fan biscuiti si prefer sa fac cornulete/fursecuri :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uscați precum covrigii ăia buni de Buzău :) Eu îi prefer că-s mulți repede.

      Ștergere