Adaug colecţiei cozonacilor de post o ultimă
variantă, aceasta, cu fructe deshidratate.
Cred că e a şasea oară când aproape că nu am ce poza la final.
http://zambetania.blogspot.ro/2013/04/cozonac-de-post.html |
http://zambetania.blogspot.ro/2013/04/cozonac-de-post-cu-visine.html |
http://zambetania.blogspot.ro/2014/04/cozonac-de-post-cu-morcov.html |
Cred că e a şasea oară când aproape că nu am ce poza la final.
Din momentul în care am zărit prima dată la Auchan papaya cubuleţe la
vrac m-am gândit la ăst cozonac şi împreunarea lor.
Pentru o tavă de cozonac/ o formă de guguluf
cu gaură or ba, ingredientele sunt:
- 200 ml apă – am avut lapte de
cocos de la o conservă despre care voi povesti mai multe la tortul de post din
zilele ce vin
-
100 gr zahăr – am folosit un plic
de zahăr vanilat, restul zahăr tos
-
500 gr făină
-
25 gr drojdie proaspătă
-
răzătură din coji de portocale şi
lămâie
-
40 ml ulei
-
200 gr fructe deshidratate – am
adunat de astă dată stafide, papaya, kiwi, agrişe – chiar de sunt acre, îmi
plac grozav în cozonac, caise
-
un praf de sare
- o jumătate linguriţă de turmeric –
îmi place mult culoarea galbenă la cozonacul de post, în trecut o obţineam cu
suc de morcov or de portocală, de la o vreme folosesc doar turmeric, cam mult e
drept
Pentru că ultima
dată, pentru ziua mamei, mi-a ieşit foarte pufos, am tras câteva concluzii:
-
făina se toarnă treptat, ar putea
fi nevoie de mai puţină
-
uleiul e şi el nebătut în cuie – am pornit de la cele 25 de grame ale reţetei originale şi mă opresc pe la
40-50 în funcţie de aluat
-
nu l-am făcut decât cu drojdie
proaspătă, deşi mă complic uşor cu maiaua
-
nu e dulce, de nu-l preferaţi aşa,
mai trebe mărită cantitatea de zahăr
-
e cea mai simplă reţetă de
cozonac, timp scurt cu frământatul,
ingrediente puţine, de n-ar fi aşa scumpe fructele astea…
Pentru maia:
-
opăresc 2 linguri de făină şi le
las la răcit
-
înmoi drojdia cu o lingură de apă
călduţă şi o linguriţă de zahăr
-
când făina opărită e răcită şi
drojdia uşor crescută le amestec, le presar cu făină şi le las la crescut în
loc cald – cum în ziua aia am copt blaturi, instant mi-au crescut şi maiaua şi
cozonacul
Am încălzit laptele de cocos cu zahărul, sarea
şi turmericul.
Într-un vas am pus făina, în mijlocul ei am
făcut o groapă în care am turnat maiaua, am început a amesteca uşor adăugând
lichidul. Când deja aluatul se omogenizazse am turnat fructele şi răzătura, am
mai frământat cât să le încorporez împreună cu uleiul.
Aluatul l-am lăsat la crescut în vasul
acoperit.
După ce şi-a dublat volumul, l-am răsturnat în
forma de copt unsă cu ulei şi tapetată cu făină, iară l-am aşteptat să crească. Pentru că fructele se ard primele, încerc în partea de sus a aluatului să am cât mai puţine. L-am copt în cuptorul preîncins,
după 45 de minute era gata. Când l-am scos copt, l-am uns cu miere de albine.
Mi-a ieşit foarte pufos spre deosebire de prima dată când l-am copt în guguluful cu gaură. Atunci am folosit 600 grame
de făină şi 250 ml lichide făr să iau în calcul cele 200 grame de fructe. Acum
am lăsat aluatul mai moale şi mi-a plăcut mai tare finalul pufos.
Îl mai fac acuş pentru Buna, tot în varianta
asta, da' mini şi cu lapte. De-oi avea vreme de pozat, oi reveni.
Vineri, un tort de post ce mie mi-o plăcut mult şi pe care abia aştept să-l repet.
Vineri, un tort de post ce mie mi-o plăcut mult şi pe care abia aştept să-l repet.
Chiar ca ai o colectie de cozonaci:-) :-) :-) :-)
RăspundețiȘtergere