Că-n ziua-n care Ştefănuţ mă aştepta cu dulcegării pentru cei 7 ani ai săi m-au năpădit furnicile şi au devorat biscuiţii cu marţipan m-am văicărit aci. Ce abia acuş, la o lună, îs în stare a scrie e soluţia pe care mi-a oferit-o Ana: brioşele lui Andie – această reţetă.
Dregere mai potrivită
nu cred că exista. Brioşele se fac foarte repede, din ingrediente comune,
întâmplarea a făcut să găsesc la soră mea şi o tavă potrivită pentru ele. Din
păcate pentru hârtiile în care să le coc am umblat cu Ştefănuţ prin Focşani
două ceasuri într-o duminică la amiază şi le-am găsit pe cele mai scumpe, vro 8
lei am dat pe ele. Spre comparaţie pe cele din poze am dat doi lei la Bacău.
Pentru colegii lui
Ştefănuţ am făcut vro 50 de bucăţi. Toate au crescut minunat, ba unele aveau
vârfuri atât de înalte că le-aş fi putut tăia. Nu mai fu vreme atunci pentru
nicio poză. Ajunsă acasă le-am repetat de vro 3 ori făr să crească un gram. Am
renunţat la a le mai aduce vrodată pe blog.
Pentru 17-18 brioşe
mari, eu de astă dată am făcut 16 mari şi 24 mici – astea pitice îmi trebuie pentru un
platou de nuntă (că tot le-a făcut Andie pentru un botez):
-
2 ouă
-
200 grame zahăr – în reţeta
originală ingredientele au ca unitate de măsura cana
-
150 grame ulei
-
240 grame lapte
-
275 grame făină
-
3 grame bicarbonat
-
2 grame scorţişoară
-
20 grame cacao
-
un praf de sare
-
2 linguri dulceaţă de cireşe – eu am
folosit toate neamurile de gem în încercările mele, dar parcă de-i cu vişine or
cireşe îi prieşte
-
pentru decorare 2 tablete
ciocolată albă, steluţe, bombonele – decor pentru colivă scrie pe eticheta lor
Facerea:
-
am aprins
cuptorul
-
am mixat
ouăle cu praful
de sare şi zahărul până şi-au triplat volumul – cu mixerul la viteza cea mare
-
am adăugat
lichidele şi am mixat la treapta cea mică
-
am
încorporat treptat restul ingredientelor pulberi – şi cu spatulă şi cu mixer –
eu nu văd diferenţe între cele două rezultate finale
-
la sfârşit
am adăugat dulceaţa
-
am umplut pe ¾ chesele pentru
brioşe
-
le-am copt 20 de minute – Andie
zice 20-25 minute la 180 grade Celsius, pesemne că le-am nimerit. Cele mici
le-am copt 15 minute
-
le-am lăsat să se răcească pe un
grătar
- am topit ciocolata albă pe baie de
aburi cu mare grijă – pentru că şi la Ştefănuţ am brânzit 200 grame dintr-un
foc, m-am lecuit, ţin oala pe foc doar cât să se topească ciocolata pe margini,
apoi o îndepărtez de foc şi o las să se topească bine. Am scufundat brioşele în
ciocolata topită şi le-am decorat cu bomboanele.
Acuş că mi-am
amintit reţeta asta poate o folosesc pentru Cutia misterelor de mâine,
poimâine. Brioşele sunt foarte pufoase, făr de ciocolată nu-s exagerat de
dulci, mai tre să descopăr de ce nu-mi cresc niciodată prea tare.
Ce prostii am mai
făcut de astă dată:
-
am scos hârtiile în care le-am
copt înainte să le tăvălesc prin ciocolată, drept pentru care am umplut-o de
firimituri
-
n-am gustat steluţele decât după
ce am terminat decoratu', erau beton armat, cred c-au stat
cel puţin un an la vânzare.
Săru’ mâna, Ana!
Mi-ai reperat onoarea, pe care între timp am pierdut-o iară.
Ce poze frumoase :-) :-) :-) :-)
RăspundețiȘtergereStiu gustul brioselor pentru ca le-am facut si eu si o urmaresc pe Andie constant....
Bombonelele asa sunt ele, tari ,copiii le prefera:-) :-) Ana
Deci, asta-i soluţia pentru poze frumoase: un minut înainte să vină omu să şi le ia, nu două ceasuri trudite printre scânduri:)) Pentru mine este o mare surpriză succesul lor. O să evit să folosesc pe viitor decoraţiuni de astea, mi-i să nu-mi impute vrunu vrun dinte:))
ȘtergereConfirm, stelute/bombonele/perlute si alte nazbatii pentru ornat toate sunt tari ca piatra :D
RăspundețiȘtergerePoate incerci intr-o zi si briosele pufoase si ciocolatoase Teo style :D I-au iesit extraordinar de bune ♥♥♥
http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2014/12/briose-ciocolatoase-si-pufoase-teo-style.html
Ziua brioşelor lu' Teo o sosit, Crisule! Le fac de gală de-oi fi în stare, săru mâna!
Ștergere