vineri, 17 decembrie 2010

Colivă
















Reţeta aceasta o am de la o doamnă colivăreasă profesionistă, tare bune şi frumoase le face pe colive şi în targetu’ ei nu-i criză!
Poate voi reuşi peste o vreme să o surprind pentru blog în funcţiune. Pân’ atunci, ce mi-o ieşit mie din reţeta sa.
Ingrediente:
• 500 gr arpacaş
• 1500 ml apă
• 250 gr zahăr
• 150 gr nucă măcinată
• o jumătate de mână stafide
• coaja rasă de la jumătate de lămâie+ jumătate de portocală
• esenţă de rom – jumătate sticluţă Coselli- marca indicată de doamna
• un plic zahăr vanilat.
Reţeta o fost pentru 1 kg arpacaş, am injumătăţit-o şi tot am colivă pân’ la Crăciun, hai până-n Ajun, când e timpul turtelor.
Eu am lăsat arpacaşul o zi în apă, cu gândul că va fierbe mai repede, da’ n-o fost diferenţe de timpi faţă de dăţile făr’ de înmuiat.











De la doamna citire :
»Se pune grăul la fiert într-un ceaun sau o oală mai mare şi cantitatea de apă de două ori şi jumătate cu un praf de sare. »
Am pus în oală, ceaun n-am, o cam trebuit să fiu atentă să nu se lipească şi să fierb la foc mic.











A'ci s-o aburit aparatu'.
« Când este aproape fiert-gata- se adaugă zahărul – se înmoaie iar şi apoi se întăreşte- se dă la răcit »
Nu ştiu care e rostu’ lu’ înmuiatu’ şi întăritu’, când aproape o fiert, i-am adăugat 3 linguri pline de zahăr brun, când zahărul s-o topit, am oprit focul!














« Se pune într-un lighean compoziţia şi se adaugă toate celelate . »
Am lăsat puţin compoziţia să se răcească şi am adăugat miezul de nucă, răzătura, stafidele înmuiate in rom, zahărul vanilat, fără lighean, în oala de-o fiert .

« Se consumă ca atare. Poftă bună!«

Mie-mi place caldă cu o lingură de margarină şi un praf de scorţişoară.
Fix un ceas juma’te o fost între pus arpacaşul la fiert şi pozat, mâncat.
Mai repede ajungeam la poarta cimitirului pentru o porţie de colivă pomană!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu