joi, 4 iulie 2019

CHEC PUFOS CU CACAO


Am găsit o rețetă minunată de chec pufos. În două zile am pregătit-o de două ori. Astăzi, varianta modificată și cândva, săptămâna următoare, cea originală și ce-oi mai testa pe ea pân atunci.

INGREDIENTE PENTRU UN CHEC CU CACAO

  • 7 ouă
  • 200 grame zahăr
  • 30 grame cacao
  • 170 grame făină
  • 135 grame ulei
  • un praf de sare
  • un praf de scorțișoară
  • esență de rom
  • 150 grame stafide și ghimbir confiat tăvălite prin 2 linguri de făină și cernute


PREPARARE CHEC CU CACAO

  • Se începe cu aprinderea cuptorului la 180 de grade Celsius.
  • Am separat cu atenție albușurile de gălbenușuri. 
  • Într-un bol, cel al mixerului, am bătut spumă albușurile cu sarea.
  • Am adăugat în 3 tranșe zahărul și am continuat baterea până la obținerea unei bezele lucioase, ferme. 

  • Într-un alt bol, am mixat gălbenușurile cu uleiul și romul adăugate treptat. 
  • Peste albușurile bătute am turnat gălbenușurile amestecate cu uleiul. 
  • Le-am încorporat cu o paletă, prin mișcări ușoare de sus în jos. 
  • În compoziția omogenă a ouălor am cernut făina cu scorțișoara și am amestecat (ca la gălbenușuri).  


  • La final,  am adăugat stafidele și ghimbirul, pe care asemeni celorlalte ingrediente le-am încorporat în compoziție prin mișcări lejere, scurte,  de sus în jos. 
  • Am turnat compoziția în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. 
  • Am copt 45 - 50 de minute checul, la 180 de grade, până a trecut testul scobitorii.

  • L-am lăsat în tavă 10 minute, apoi l-am scos și l-am pudrat cu zahăr.  



ALTE MENȚIUNI
  • A. nu prea se omoară cu dulciurile. Dar i-au plăcut grozav checurile astea. Unul dintre motive, ăl mai principal, este faptul că-i este foame nonstop pentru că refuză nonstop ce are în farfurie. Chiar e bun mi-o zis cu gura plină, motiv pentru care-l și notez în calendar ignorând adevărul-adevărat.
  • Stafidele le-am cules dintr-o pungă căpătată cu mix de nuci (cea verde,  de la Lidl). S-o nimerit în checul copt și câteva bucăți de nuci. Mi-ar fi plăcut să fie mult mai multe. Combinația este minunată!

  • Pe cel simplu, făr de cacao, l-am copt doar 30 de minute. Diferența a fost că am copt și 8 brioșe din cantitățile acestea. Acum mi s-a lăsat foarte mult spuma când i-am încorporat făina. Posibil să fi amestecat mai mult decât era nevoie. Oricum, de crescut, după cum se vede, o crescut.  
  • De n-ar fi fost atât de cald, l-aș fi glazurat cu ciocolată amară, eventual presărat pe ea nuci tocate grosier. 
  • Nu știu de unde m-am trezit cu atât de mult ghimbir confiat (îl foloseam împotriva răului de mașină). Mie îmi place mult în deserturi, dar nu este o combinație universal acceptată. Ai mei se cam feresc să-l nimerească. 
  • M-am obișnuit ca atunci când coc chec, guguluf, brioșe o parte să o congelez. Mă minunez de fiecare dată cât de mult li se păstrează din gustul inițial. Uneori parcă-s mai gustoase după ce 2 or 3 săptămâni au șezut pe gheață. La temperatura camerei, direct din congelator, își revin repede la starea de după coacere. 

5 comentarii:

  1. Un super chec cu ciocolata am facut si eu, de la Anca - Casuta din poveste citire :D Bineinteles ca nu am facut poze si bineinteles ca nu o sa apara prea curand pe blog :D dar a fost foarte bun ♥
    https://casutadinpoveste.blogspot.com/2016/07/chec-negru.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las că-l fac io :) Mulțumesc pentru sursă!

      Ștergere
    2. Asa soro, scoate-ma din groapa :D
      Poate ar trebui sa facem o colaborare: eu vin cu ideile si tu cu pozele si textul :D

      Ștergere
    3. Invers, căci și la mine îs multe idei în așteptare. Or poate pe ideile celeilalte suntem mai productive :)

      Ștergere
    4. Cred ca da :d Ne mobilizam mai bine cand nu vrem sa dezamagim pe altcineva, prin urmare suntem mai creative si mai punctuale.

      Ștergere