joi, 28 iulie 2016

Înghețată cu lapte condensat și frișcă pentru Cutia misterelor de iulie



Pentru mine Cutia misterelor ajunge astăzi la episodul 28.
În toți anii ăștia provocarea de la mine pentru mine o fost să folosesc cât mai multe dintre ingredientele lunii. Aștept fiecare nouă listă cu emoțiile marelui câștig de la loto și apoi mă perpelesc în găsirea ghiveciului cu de toate. 
REGULAMENT
Luna aceasta am avut doar trei evenimente care să necesite dulcegării. Concursul Olguței n-am izbutit să-l îmbin cu Provocarea, era musai să folosesc ingredientele rețetei originale, pentru onomastica mamei iară n-am nimerit să momofukucesc lista, cei 92 de ani ai bunicii sunt pe 29 deci făr de timp pentru scris propuneri.

Am ales să încerc o rețetă de înghețată care mi-o atras atenția pe blogul lui Adrian Hădean. Aparține Andreei Dianu  și-i desenată pe îndelete încât n-ar trebui să apară dezastre. Eu nu-s deloc mare amatoare de înghețată, de când mănânc foarte puțin zahăr n-o poftesc niciodată,  dar se pregătește atât de repede, în teorie, încât mi-am luat-o-n calcul pentru ocazii neprevăzute.

Este participarea cea mai slabă în ceea ce privește numărul ingredientelor folosite, 4/10, dar am găsit o rețetă de înghețată cremoasă, care nu se face bocnă la congelator. Am adăugat colecției și o variantă pentru obținut cupe de casă și lapte condensat. Din unghiurile acestea parcă nu mai e un rezultat atât de prăpăstios după cum îl prevesteau  aparențele.



CUPE DE ÎNGHEȚATĂ
Le-am pregătit cu 3 zile înainte. Se usucă foarte tare, dar de se acoperă cu strat fin de înghețată topită se înmoaie grozav și sunt delicioase. Mi s-au părut exagerat de dulci, pe viitor voi reduce  cantitatea de zahăr. Eu am fost în mare grabă și le-am copt în forma de vafe care are model înalt, deci o fost imposibil să le coc subțiri.


Pentru 10 cupe,  ingredientele sunt:
- 2 albușuri
- 120 grame zahăr
- 50 mililitri lapte + 50 (a trebuit să dublez cantitatea  de  lapte, compoziția era foarte groasă)
- 40 grame unt topit și răcit
- 150 grame făină
- sare

Am amestecat ușor c-un tel albușul, sarea, zahărul și laptele. Am încorporat și făina, iară la final untul. Pentru că ziceam aluatul era gros, am adăugat lapte pân a avut consistența smântânii. Am stricat vro 3 până am nimerit densitatea corectă.
Am copt pe rând în aparatul de vafe 10 bucăți. Fierbinți le-am pus pe ce bolișoare am găsit prin casă, inclusiv o sită acoperită cu folie. Abia târziu m-am dumirit că de le lăsam la răcit pe dosul tăvii de brioșe ar fi ieșit mai egale.


După ce s-au răcit le-am mutat pe un grătar și le-am păstrat astfel 3 zile. E musai pentru a deveni crocante  să fie răcorite bine și să nu se păstreze suprapuse or așezate pe farfurii.
Data viitoare le coc în tigaia de clătite pe cât de subțiri voi putea.

LAPTE CONDENSAT 
Pentru că tot nu aveam timp și bani, am zis să mă complic cât de mult posibil, așa cum îmi șade mie-n năravuri. Am vrut musai să am rețeta de lapte condensat pentru că  nu-l găsesc în magazine or de-l nimeresc e scump.

Am ratat 2 doze de-am ajuns exact unde ar zice Murphy: la și mai scump.
Am pornit cu rețeta aceasta de la Teo, mai mult decât lapte dulce subțire n-am reușit a obține. Am mai încercat încă o dată, același rezultat. Varianta cu lapte praf nu am mai testat-o acum, e ratată de mulți ani de la Laura Adamache.



Am avut șansa să nimeresc ș-o rețetă corectă, ACEASTA.
Pentru 400 grame lapte condensat, ingredientele au fost:
- 250 mililitri lapte
- 50 grame unt
- 200 grame zahăr

Le-am amestecat pe toate în ceaunel, le-am pus la fiert și după primul clocot am dat focul la minim și amestecând continuu am așteptat să se-ngroașe ușor. La mine s-o-ntâmplat după 30 minute, la sursă după 15. Cald am vărsat laptele într-un borcan cu închidere etanș și după răcire l-am ținut la frigider, tot vro 3 zile, pân la facerea înghețatei.

ÎNGHEȚATĂ
Am pregătit trei soiuri, două dintre ele nu respectă regulamentul Cutiei misterioase, dar am rezultatele experimentelor și le arhivez aci.

BAZA
- 500 grame lapte condensat (am completat cele 400 grame cu 100 din laptele nereușit, nu i-o dăunat)
- 500 mililitri smântână pentru frișcă

Am mixat foarte ușor smântâna pân la etapa de valuri ușoare. Frișca astfel obținută am amestecat-o cu laptele condensat.

1. ÎNGHEȚATĂ CU ZMEURĂ, propunere zambetană pentru Cutia misterelor de iulie a cărei gazdă este Deyu, care o propus - copy/paste de ACI
  • zmeură - vedeta lunii
  • ciocolată
  • smântână 
  • cremă de brânză
  • biscuiți
  • ouă
  • griș
  • nuci/alune
  • lapte/iaurt
  • mac
Pentru aproape jumate de kil înghețată:
- 300 grame bază
- 100 grame zmeură congelată
- 20 grame zahăr



Am pus pe foc mic într-o cratiță cu fund dublu zmeura cu zahărul. După topirea zahărului am lăsat la răcit.
Într-o casoletă am turnat alternativ straturi de  frișcă, straturi de zmeură.



Am ținut la congelator recipientul. Al meu nu-i prea înghețăcios pe cauză de ușiță defectă, dar la mama s-o congelat perfect, făr de ace și gheață. Vă recomand să testați în oricare dintre variante. În combinația cu fructe și făr de cupe e delicioasă. De preferați dulce născător de leșin, vă trimit la  modelul cu ciocolată.



La servire am picurat peste cupele de înghețată  zmeură proaspătă blendurită și strecurată.

 2. ÎNGHEȚATĂ CU MURE ȘI AFINE



- identică celei cu zmeură cu diferența înlocuirii fructelor, de astă dată proaspete, am avut 50 grame mure + 50 grame afine + 20 grame apă.






3. ÎNGHEȚATĂ CU CIOCOLATĂ ȘI NUCI
De nu uitam să-i adaug ingredientul vedetă, zmeura, era perfectă pentru Cutia misterelor.



- 400 grame compoziție de bază din lapte condensat și frișcă
- 50 grame nuci pralinate
- 80 grame ciocolată cu lapte
- picături de ciocolată
- 50 grame lapte condensat



Am topit ciocolata pe baie de aburi cu 50 de grame din laptele condensat ratat, adică ne-ngroșat. După topire și răcire am amestecat-o cu baza.
A fost extrem de gustoasă, dar și îngrozitor de dulce. Eu una n-am putut să mă-nfrupt.



Ca și la restul înghețatelor, am turnat în casoletă amestecul final, am presărat nuci și ciocolată, iară compoziție, iară nuci, picături ciocolată. Am lăsat-o la congelator.

Nu am trudit la Momofuku ăl din urmă și la obținerea laptelui condensat îngroșat cât m-am chinuit cu pozele pe căldura asta. Pân mă dumiream io ce mi-ar reproșa dom profesor despre farfurii tăiate și lumini picate prost, hop și înghețata topită integral. După vro 3 zile în care le-am tot scos la ședință pozoasă, așa o ajuns să se coloreze înghețata mea cu zmeură:



Cam acesta este ritmul cel nou pentru rețete pe zambetania, cel mult una pe săptămână.
Nu poftesc dulce, nu mănânc, nu gătesc.
Amin!

2 comentarii:

  1. Vaaaai Maria! de ce amin draga mea?:)))) Zau ca mai bine faceam trei torturi!! Acu na, io mananc inghetata cel mai mult in concediu, vin cu catev kg in plus sa nu zic ca nu mi-a priit...la mine sa fie musai de fistic si mananc cate 3-4 pe zi. Incerc de la mai multe gelaterii si cand o gasesc pe cea buna zici ca m-o plesnit in ceafa de placere:))) Faina treaba ai facut!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se întâmplă niște chestiuni tare ciudate de când mi-am dat porunca interzis la zahăr. Multe dintre dulcegăriile făr de care nu puteam trece ziua acuș n-au gust:) Tehnica aceasta de a pregăti înghețata chiar este grozavă, am complicat-o eu, că asta-i rostul meu pe Zambetania:) Trebe doar lapte condensat cumpărat, frișcă și completat cu fructe or ciocolată. O rețetă cu timpi mai scurți decât ăștia chiar nu văz posibilă.

      Ștergere