marți, 22 septembrie 2015

Ruladă cu cremă de brânză şi jeleu de roşiiRulada aceasta am mai făcut-o într-o formă asemănătoare pentru o comandă, dar n-o găsesc pe blog (asemănătoare în sensul că atunci am folosit gem de roşii, iară amuş jeleu de roşii).

 Pentru sfânta ce mi-s onomasticată  pe 8 septembrie am pregătit doar două rulade, nu era vreme şi nici banii nu-mi erau în stocuri. Nu-i una dintre prăjiturile ieftine, dar am făcut eu mult mai scumpe. Prima fu cea cu brânză şi caramel publicată aci.

Pentru o  foaie (coaptă în tava mare a aragazului) ingredientele fură :
-         5 ouă de ţară
-         80 grame zahăr
-         20 grame ulei
-         90 grame făină
-         un praf de sare
-         unul de turmeric – să fiu sigură că-mi iese galbenă
-         esenţă de vanile

Am separat albuşurile de gălbenuşuri.
Gălbenuşurile le-am amestecat cu uleiul şi esenţa.
Pulberile le-am cernut făr de sare.
Albuşurile le-am mixat la viteză mare cu sarea, apoi am adăugat treptat zahărul şi după topirea acestuia am mai mixat încă 3 minute bezeaua.
În albuşuri am adăugat gălbenuşurile, le-am încorporat tot cu mixerul la viteză mare, apoi uscatele pentru care am folosit un tel pară.
Compoziţia am turnat-o în tava mare a cuptorului acoperită cu hârtie de copt. În cuptorul preîncins am copt la foc mic foaia 15 minute.
După coacere am răsturnat-o  fierbinte pe un prosop umezit, i-am îndepărtat hârtia şi am rulat-o. Astfel învelită am lăsat-o pân s-o răcit, timp în care am pregătit roşiile şi crema.

Pentru jeleul de roşii – nu-i jeleu, dar nu găsesc un termen mai potrivit :
-         250 grame pulpă de roşii decojite ( roşiilor crestate şi opărite le-am îndepărtat pieliţa şi seminţele)
-         75 grame zahăr
-         ½ baton de scorţişoară, 1 anason stelat
-         8 grame amidon
-         2 linguri cu apă

Am pus la fiert roşiile curăţate cu zahărul şi condimentele. După 5 minute, am îndepărtat condimentele şi am blendurit roşiile cu siropul adunat la fiert. Le-am strecurat.  Separat am dizolvat amidonul cu apa rece. Am readăugat roşiile la foc mic, am pus amidonul şi am mai fiert până la îngroşare. L-am lăsat la răcit pe jeleu.

Crema de brânză
-         100 grame unt gras moale
-         200 grame cremă de brânză
-         80 grame zahăr pudră
-         esenţă de vanilie

Am mixat untul cu zahărul şi esenţa, apoi cu brânza şi am lăsat crema la frigider cât s-au răcit jeleul şi foaia.
Pentru rulare am desfăcut foaia din prosop, am uns-o cu roşiile şi apoi cu crema de brânză. Am presărat câteva nuci/migdale caramelizate şi mărunţite după care am rulat uşor foaia. Combinaţia este delicioasă, drept urmare data viitoare voi creşte cantitatea de nuci.Pentru decorare nu mai fu gaz, vroiam s-o mâzgălesc cu ciocolată colorată-n roşu.

Roşiile sunt foarte dulci, ar fi fost mai potrivite vişinele, dar stratul de jeleu e atât de leşinat încât Prinţesa, care nu mănâncă roşii niciodată, nici nu l-o sesizat. Din păcate, eram atât de supărată în seara cu pozatu încât nici n-am văzut că îs la capătu cu foaie arsă (cuptoru aşa perpeleşte, mai intens cu fundu) astfel nu am dovezi despre cât de frumoasă era secţiunea cu fir roşu.


  
Vineri, tort!

Alte rulade pe zambetania:
*  cremă de brânză - foaie cu cacao,  aci reţeta * foaie cu morcov - cremă din ciocolată albă şi unt de arahide, în arhivă aci* cu mere, ghimbir, brandy - aci 


Îs un ghiveci dimensiunile pozelor, dar aşa se traduc 5 ani de lucrat anapoda. 

2 comentarii:

  1. Exceptand "ghiveciul" de la final, eu vad poze faine si mari :D In sfarsit!!!! Hai ca incepi sa te dai pe brazda :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Ăsta-i ritmu-n care pricep ce-mi tot zici d-un an încoace:))

    RăspundețiȘtergere