Pentru chiflele de astăzi am pornit de la rețeta Pâinii albe de casă, ACEASTA.
Am înlocuit laptele dulce cu kefir și am adăugat turmeric. Pentru că nu mi-am dorit chifle pufoase, am substituit și untul cu untură. Au rezultat pâinici cu textură densă, foarte diferite de produsul de la care am pornit cu modificatu'.
Ingrediente pentru 12 chifle:
- 550 grame făină (am avut tip 550)
- 7 grame drojdie uscată
- 7 grame sare
- 10 grame zahăr
- 250 grame kefir
- 100 grame apă călduță
- 30 grame untură topită
- 1 gram turmeric
Preparare chifle
- În bolul mixerului am cernut făina, turmericul și le-am amestecat cu zahărul și drojdia uscată.
- Am adăugat sarea, apa călduță, kefirul și untura.
- Cu paleta pentru aluaturi, la viteza cea mai mică a mixerului (singura recomandată la aparatul meu), am amestecat ingredientele 15 minute. Am obținut un aluat neted, foarte puțin moale. 950 grame a cântărit.
- Am ales să-l împart în 12 bucăți de 75 - 80 grame. Am rotunjit fiecare bucată aducând marginile spre interior.
- Am așezat chiflele în tava acoperită cu hârtie, asigurând spațiu între ele pentru a nu se lipi când vor crește.
- Am acoperit tava și am lăsat chiflele la dospit până și-au dublat volumul. A durat 60 de minute. La jumătatea timpului, am aprins cuptorul la 200 de grade.
- Când chiflele au crescut am pus tava în cuptorul preîncins la 200 de grade pentru 15 minute. Am scăzut temperatura la 180 de grade și le-am mai copt încă 10 de minute până s-au rumenit.
- Le-am scos din tavă la răcit pe grătar.
- Au o textură complet diferită de cea a pâinii ziceam. Pâinea este extrem de pufoasă, aproape mai fină decât un cozonac și parcă nu se potrivește combinațiilor sărate. Renunțând la unt și lapte, am obținut o textură mai densă, moderat de pufoasă, perfectă pentru sandviciuri. Îmi plac foarte mult aluaturile galbene. Deși în niciuna dintre poze nuanța surprinsă în lumină nu este cea reală. Fură galbene, foarte galbene, dar făr de aromă intensă de turmeric.
__________________
În arhiva blogului, alte rețete de chifle se găsesc în sertarul ACESTA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu