miercuri, 8 iunie 2022

PÂINE ALBĂ DE CASĂ


Juma de an n-am avut energie pentru rețete.  Când am căpătat-o nu mai unde le desăvârși căci am mutat toată casa-n bucătărie. După 3 ani de nomădit bucătăria-n toate camerele, iaca, se-ntoarce roata. 


Deși o pâine ne ajunge 3, 4 zile când merg la magazin doar după pâine musai se mai lipesc de coș și alte produse. Așa că m-am gândit o dată pe săptămână să testez rețete noi. Nu mai zic că atât de mult mi-o plăcut cele 3 încercări consecutive de mă bate gându' să-mi cumpăr mașină de pâine iară. Da, aia pe care am vândut-o că nu-mi trebuia.

Cartea asta o am de foarte mulți ani, probabil zece. Câte rețete mi-o inspirat? Zero! Ăsta-i motivul pentru care i-o venit rândul: să nu zică Marie Kondo că nu-mi e de folos și trebe îndepărtată.


Până acum am pregătit de două ori pâinea și o a treia oară, oarecum modificată, am copt-o sub formă de chifle. Voi reveni cu rețeta  detaliată a chiflelor cu turmeric.



Ingrediente pentru o pâine coaptă-n forma 23 x 13 x 7 centimetri, aproximativ 800 grame:
  • 500 grame făină (am avut tip 550)
  • 7 grame drojdie uscată
  • 7 grame sare
  • 10 grame zahăr
  • 300 grame lapte călduț
  • 40 grame unt topit


Preparare pâine albă de casă
  • În bolul mixerului am cernut făina și am amestecat-o cu zahărul și drojdia uscată.
  • Am adăugat sarea, laptele călduț și untul.
  • Cu paleta pentru aluaturi, la viteza cea mai mică a mixerului (singura recomandată la aparatul meu), am amestecat ingredientele 15 minute. Am obținut un aluat neted, foarte puțin moale.

  • Deși cartea zicea să-l pun în formă, am ales să-l împart în 4 bucăți egale (200 grame fiecare) și să-l rulez. 
  • Fiecare bucată am întins-o cu palmele într-o foaie cu grosimea de un deget. Lateralele mari le-am adus spre interior. Apoi am rulat lejer aluatul astfel împăturit. 

  • În tava unsă cu ulei și tapetată cu făină am așezat una lângă alta cele 4 bucăți acum rulate. 

  • Am acoperit tava și am lăsat pâinea la dospit până și-a dublat volumul. A durat 60 de minute. La jumătatea timpului, am aprins cuptorul la 200 de grade.

  • Când pâinea a crescut depășind marginile formei de copt am pus-o în cuptorul preîncins la 200 de grade pentru 15 minute. Am scăzut temperatura la 180 de grade și am mai copt pâinea încă 30 de minute până s-a rumenit. 

  • Am scos-o din tavă la răcit pe un grătar. 
  • Am desfăcut un rulou fierbinte pentru că e momentul cel mai frumos al rețetei. 



ALTE MENȚIUNI
  • Autorul și-o botezat rețeta Pâine albă rapidă. La mine rapidă ar fi de aș pune la copt ingredientele ș-ar ieși pâine. Așa cu etape de frământare și așteptare, n-aș zice că-i rapidă. Pe de altă parte, timpii sunt mai scurți decât la variantele de pâine cu două dospiri. 
  • Când am testat prima dată rețeta am respectat-o întocmai, chiar dacă am obținut un aluat final foarte tare. Mi-a ieșit o pâine prea puțin pufoasă și extrem de densă și de dulce. A doua oară am rămas cu zahărul la 10 grame de la 25 și am suplimentat laptele până la 300 de grame de la 250.
  • După primele modificări am ajuns la o textură moale și pufoasă, ca de cozonac. 
  • Pentru acoperit aluatul cât dospește am găsit la Jumbo folie cu elastic. N-am idee care este denumirea exactă. Este un pachet cu 10 bucăți de diferite dimensiuni și arată exact ca o cască de duș de unică folosință. Îmi sunt foarte utile pentru a acoperi castroane, forme cu aluat. Google le zice capace elastice pentru acoperit alimente. 

_______________
În arhiva blogului alte rețete de pâine și chifle sunt adunate  AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu