Juma de an n-am avut energie pentru rețete. Când am căpătat-o nu mai unde le desăvârși căci am mutat toată casa-n bucătărie. După 3 ani de nomădit bucătăria-n toate camerele, iaca, se-ntoarce roata.
Deși o pâine ne ajunge 3, 4 zile când merg la magazin doar după pâine musai se mai lipesc de coș și alte produse. Așa că m-am gândit o dată pe săptămână să testez rețete noi. Nu mai zic că atât de mult mi-o plăcut cele 3 încercări consecutive de mă bate gându' să-mi cumpăr mașină de pâine iară. Da, aia pe care am vândut-o că nu-mi trebuia.
Cartea asta o am de foarte mulți ani, probabil zece. Câte rețete mi-o inspirat? Zero! Ăsta-i motivul pentru care i-o venit rândul: să nu zică Marie Kondo că nu-mi e de folos și trebe îndepărtată.
Până acum am pregătit de două ori pâinea și o a treia oară, oarecum modificată, am copt-o sub formă de chifle. Voi reveni cu rețeta detaliată a chiflelor cu turmeric.
Ingrediente pentru o pâine coaptă-n forma 23 x 13 x 7 centimetri, aproximativ 800 grame:
- 500 grame făină (am avut tip 550)
- 7 grame drojdie uscată
- 7 grame sare
- 10 grame zahăr
- 300 grame lapte călduț
- 40 grame unt topit
Preparare pâine albă de casă
- În bolul mixerului am cernut făina și am amestecat-o cu zahărul și drojdia uscată.
- Am adăugat sarea, laptele călduț și untul.
- Cu paleta pentru aluaturi, la viteza cea mai mică a mixerului (singura recomandată la aparatul meu), am amestecat ingredientele 15 minute. Am obținut un aluat neted, foarte puțin moale.
- Deși cartea zicea să-l pun în formă, am ales să-l împart în 4 bucăți egale (200 grame fiecare) și să-l rulez.
- Fiecare bucată am întins-o cu palmele într-o foaie cu grosimea de un deget. Lateralele mari le-am adus spre interior. Apoi am rulat lejer aluatul astfel împăturit.
- În tava unsă cu ulei și tapetată cu făină am așezat una lângă alta cele 4 bucăți acum rulate.
- Am acoperit tava și am lăsat pâinea la dospit până și-a dublat volumul. A durat 60 de minute. La jumătatea timpului, am aprins cuptorul la 200 de grade.
- Când pâinea a crescut depășind marginile formei de copt am pus-o în cuptorul preîncins la 200 de grade pentru 15 minute. Am scăzut temperatura la 180 de grade și am mai copt pâinea încă 30 de minute până s-a rumenit.
- Am scos-o din tavă la răcit pe un grătar.
- Am desfăcut un rulou fierbinte pentru că e momentul cel mai frumos al rețetei.
ALTE MENȚIUNI
- Autorul și-o botezat rețeta Pâine albă rapidă. La mine rapidă ar fi de aș pune la copt ingredientele ș-ar ieși pâine. Așa cu etape de frământare și așteptare, n-aș zice că-i rapidă. Pe de altă parte, timpii sunt mai scurți decât la variantele de pâine cu două dospiri.
- Când am testat prima dată rețeta am respectat-o întocmai, chiar dacă am obținut un aluat final foarte tare. Mi-a ieșit o pâine prea puțin pufoasă și extrem de densă și de dulce. A doua oară am rămas cu zahărul la 10 grame de la 25 și am suplimentat laptele până la 300 de grame de la 250.
- După primele modificări am ajuns la o textură moale și pufoasă, ca de cozonac.
- Pentru acoperit aluatul cât dospește am găsit la Jumbo folie cu elastic. N-am idee care este denumirea exactă. Este un pachet cu 10 bucăți de diferite dimensiuni și arată exact ca o cască de duș de unică folosință. Îmi sunt foarte utile pentru a acoperi castroane, forme cu aluat. Google le zice capace elastice pentru acoperit alimente.
_______________
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu