miercuri, 29 martie 2017

MINITORT CU DOVLEAC ȘI CAFEA LA CUTIA MISTERELOR






Luna aceasta sunt gazda Provocării Cutia misterelor. În martie 2017 se scrie episodul cu numărul 36. Da, proiectul acesta împlinește 3 ani și mi-s tare mândră că n-am lipsit pân acuș. Provocarea mea personală va fi să ajung din iunie încolo, dar m-oi văicări la momentul respectiv că-s făr de bucătărie.

Pentru aniversarea cu numărul 3 am gândit 3 propuneri în dar. Cum însă timpul liber în luna lui mărțișor nu e de partea provocării, ca să-mi respect cadoul ce-l gândisem, am făcut 3 rețete identice, aproximativ identice, doar modul de asamblare diferă. Astăzi, după turnulețele dintâi și rulada de apoi, minitort.
  

Lista aniversară misterioasă de martie cuprinde:
                                                                Migdale, nuci, alune
                                                                            Ouă
                                    Produse lactate: smântână, brânză, lapte și ce-am mai uitat
                                                                          Dovleac
                                              Pișcoturi de șampanie, biscuiți, foi de napolitane
                                                                        Ciocolată
                                                                          Lichior
                                              CAFEA - ingredientul obligatoriu, deci vedetă





STRATURI
  1. Blat Joconde 
  2. Cremă coaptă de cafea cu dovleac
  3. Cremă de mascarpone cu unt și cafea
  4. Cremă de mascaropone cu unt, cafea și dovleac
  5. Ganache nemixat de ciocolată cu lapte
  6. Decorarea: trandafiri din cremă de mascarpone cu unt și bomboane de ciocolată sub forma boabelor de cafea (cumpărate vrac de la cofetărie)
Diferă doar stratul de cremă coaptă față de miniturnulețe, acolo era jeleu de dovleac. De aceea e 90% copy/paste de la primul dar pentru Cutia misterelor de martie. 


BLAT JOCONDE



Am copt 3 blaturi în tava 24x17 centimetri. Un blat am folosit pentru 6 torturi pitice, aproape două la turnulețele dintâi.

INGREDIENTE:
  • 110 grame albuș era la origini, am folosit de la 3 ouă, o fost 100 grame
  • 1/2 linguriță zeamă de lămâie
  • 40 grame zahăr tos
  • 190 grame migdale decojite (le-am ținut 5 minute în apă clocotită, erau cam uscate, cumpărate la vrac, apoi le-am îndepărtat cu ușurință pielița și le-am lăsat la uscat vro două zile prin casă)
  • 190 grame zahăr pudră
  • 60 grame făină
  • 190 grame ouă - am avut de la 4 ouă 185 grame
  • 30 grame unt topit și răcit 


  1. Primul pas este măcinarea zahărului pudră cu migdalele și făina.
  2. Se bat spumă albușurile, se adaugă treptat zahărul tos și se mixează la viteză mare pân se obține o bezea fermă. E musai să fie țapănă.
  3. Separat se mixează amestecul făină-migdale-zahăr pudră cu ouăle, la final se adaugă untul răcit dar curgător. 
  4. În compoziția densă, asta cu ouăle întregi, se pune o parte din bezea și se omogenizează așa încât să se obțină o compoziție curgătoare, care se va răsturna și încorpora ușor în restul de bezea.
  5. Am turnat 1/3 din compoziție (250 grame de 3 ori am avut eu) în tava acoperită cu hârtie de copt.
  6. Am copt fiecare blat 10 minute la 200 grade Celsius în cuptorul preâncins.
  7. După răcire, le-am înfoliat și congelat 2 săptămâni, că nu s-o mai aliniat astrele pentru Cutia misterelor.
  8. Le-am scos c-o zi înainte de asamblare din congelator și le-am lăsat în frigider. Sunt foarte umede, nu necesită însiropare, oricum se vor umezi în exces de la coacerea cu numărul doi.
  9. În momentul pregătirii cremei coapte, am decupat 6 discuri dintr-un blat. 

CREMĂ COAPTĂ  DE CAFEA ȘI DOVLEAC

Este o rețetă care apare pe Zambetania în 2011, ASTA. Tot de atunci îmi doresc să o refac. Am pornit de la o variantă cu dovleac din Cartea regală de bucate a Principesei Margareta, căreia i-am adăugat cafea. Și acuș mi-aș da o diplomă pentru inspirația aia. N-o durat decât 6 ani să ajung la a doua încercare. Vă spui, toate visele se-mplinesc cândva. De reușeam un strat mai înalt din crema aceasta, toate celelalte ar fi lipsit. Nu zic că la final combinația nu este grozavă, ci că se poate obține un desert savuros făr de mare trudă și cheltuială. 


 INGREDIENTE:
  • 250 grame dovleac tăiat bucăți
  • 2 ouă 
  • 60 grame zahăr brun
  • 100 grame smântână, pentru frișcă o fost, 30% grăsime
  • 10 grame boabe de cafea
  • vanilină, scorțișoară
  • sare


  1. Am acoperit dovleacul cu apă și l-am fiert câteva minute cu boabele de cafea pân s-o-nmuiat. 
  2. Am scos dovleacul fiert din lichid, iară 50 grame le-am tăiat cubulețe. Restul dovleacului l-am pasat.
  3. Am mixat ouăle cu zahărul brun, smântâna, aromele și la final cu piureul de dovleac.
  4. Am îmbrăcat formele de inox unse cu unt în hârtie de copt, am așezat câte un disc Joconde, am presărat bucățele din dovleac și apoi am turnat în mod egal din compoziția pentru cremă. Întâi toate formele cu blat le-am așezat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. O curs ușor din crema, dar nu foarte mult. Oricum data viitoare voi prinde fundurile formelor cu folie de aluminiu.
  5. Am dat la copt, 40 minute la 180 grade Celsius. Poate erau gata mai repede, nu m-am priceput. 


Repet că în aceasta fază există deja o prăjitură delicioasă și nu-i musai de complicat. Eu am ținut-o așa în frigider vro săptămână, apoi m-am sucit către celelalte ingrediente. De știam că voi avea atâta de scris, o lăsam baltă.


CREMA DE MASCARPONE CU UNT


INGREDIENTE:

  • 1 linguriță cafea solubilă
  • 250 grame mascarpone
  • 100 grame unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 75 grame zahăr pudră
  • extract de vanilie


Am mixat spumă untul cu zahărul,am adăugat treptat mascarponele și la final cafeaua dizolvată într-o lingură de apă, vanilia. Jumătate din crema aceasta am repartizat-o între cele 5 inele. Jumătate am păstrat-o pentru următorul strat. Am dat prăjiturile la rece. 

CREMA DE MASCARPONE CU UNT ȘI DOVLEAC

  • 50% crema de mascarpone cu unt, cea de mai sus păstrată pentru misiunea asta
  • 100 grame piure de dovleac copt, merge și fiert, eventual pregătit în cantitate mai mare de la primul pas

Le-am omogenizat într-o cremă ușor brânzită, cu care  am acoperit primul strat de mascarpone. Iară am lăsat formele la rece. 



GANACHE NEMIXAT DE CIOCOLATĂ CU LAPTE

INGREDIENTE:

  • 75 grame smântână pentru frișcă, am uitat că Pilos e vegetală și iară am cumpărat
  • 75 grame ciocolată cu lapte, am avut Milka, crema rămâne moale și așa îmi place, dar la un tort nu m-aș risca s-o folosesc.

Am încălzit frișca pân la punctul de fierbere, am adăugat ciocolata bucățele ș-am oprit focul. După 5 minute am amestecat pân la topirea integrală a ciocolatei. După răcire am repartizat-o în mod egal între cele 5 tortulețe, unu deja era sacrificat pe altarul poftelor.


PENTRU DECORARE
În faza asta am mai rămas doar cu două minitorturi. Exact după 10 zile de la crema coaptă am ajuns la pasul ăsta. Îmi fu teamă chiar că s-o stricat de la atâta stat în frigider, dar nu fu cazul. 

INGREDIENTE:
  • 50 grame unt 82% la temperatura camerei
  • 40 grame zahăr pudră
  • 100 grame mascarpone
  • extract de vanilie și vanilină
Am mixat spumă untul cu zahărul și aromele. Am adăugat câte o lingură de mascarpone și am continuat baterea pân la încorporarea întregii cantități. Am decorat prăjitura folosind un poș cu dui. Repet că o fost suficientă pentru decorat 2 bucăți, lateral plus moț.
Nu a fost cel mai potrivit decor, multă cremă pe lângă deja multă cremă. Din păcate la asamblare mi-o fost lene să folosesc folie și am păstrat hârtia de la copt, asta înseamnă că am avut straturi ciufulite, al căror lateral o trebuit mascat.




Mi-a plăcut mult, n-am putut mânca mai mult de un sfert o dată, era combinația potrivită pentru miniturnulețe, o îmbucătură și ești sătul de zahăr. 

Dacă tot am făcut o varză din propunerea aceasta să închei cu faptul că de la 1 ianuarie am vândut probabil zeci de farfurii pe Olx din necesitatea de a scăpa de ele pân la 1 mai. Cu ce mă întorceam eu de la Auchan zilele trecute?! Cu farfurii noi-nouțe! Mulțumesc pentru înțelegere, prieteni!


La mulți ani, Cutia misterelor! La mulți ani, Cera! 
Mulțumesc fetelor care au făcut parte din proiect și le sunt recunoscătoare celor care n-au dat bir cu fugiții încă.
Ne citim misterios la Parada din 31 martie.


9 comentarii:

  1. Minunate mini tortulețele tale ;) Mi-a venit o idee :D ;) Poate reușesc să o aduc în timp util ;) Dacă nu, o pun la păstrare ptr noi provocări ;) La mulți ani! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu care te întrebam pe Facebook de mai ai vro cafea pe drum :)

      Ștergere
  2. Farfurii si carti :)) Mde, ce-i trebuie Mariei? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îs cam bolnavă, presupuneam, dar acum am dovezi. Ieri mi-am cumpărat 3 napronașe și l-am asigurat pe Bogri că nu-mi voi mai achiziționa altele pentru că nu mai am bani. Am presupus că așa se simte și alcoolicul când promite că nu mai bea și când știe că nimeni nu-l crede, nici măcar el însuși:)

      Ștergere
    2. De alcoolici nu stiu, dar mancaul exact asa face: promite ca se lasa de dulciuri si apoi mananca pe ascuns :P

      Ștergere
  3. Cred ca crema combinatie unt-mascarpone e delicioasa.Eu nu ma mai despart de mascarpone, o folosesc in toate combinatiile posibile.Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am găsit-o la ofertă, nu sunt mare fan. Prefer crema de brânză. Sper că ai ajuns să citești Parada, sunt idei minunate primite.

      Ștergere
  4. CREMA DE CAFEA,la fel o fac si eu (mascarp. ness,zahar pud. si smintina pt frisca).E deosebit de delicioasa.Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu, Tori, pentru cei care iubesc cafeaua e minunată.

      Ștergere