De la torturile de post am rămas cu fascinația pentru laptele de cocos. Pur și simplu nu mă pot abține să nu încerc noi și noi combinații. Așa se face că am pornit procesul invers. Nu am luat o rețetă oarecare de tort și am modific-o cu ingrediente admise în post, ci am pornit de la blatul tortului de post cu aquafaba, am folosit albuș și apoi gălbenuș la cremă și tot așa m-am destrăbălat cu unul dintre cele mai scumpe torturi ale ultimilor ani. Dar era aniversarea fratelui meu și el în mulții mei ani de tortulit, acuș adun opt, nu o beneficiat de așa dar.
Ca și la tortul câine, ca să evit frustrarea de a nu putea poza secțiuni în deplasare, mi-am făcut propriul tortuleț montat într-un PET la 2 litri căruia i-am tăiat fundul și gâtul. Minitortul o șezut vro cinșpe zile la congelator pân i-o venit rândul la pozat. O fost delicios ca-n momentul facerii, ceea ce nu s-o-ntâmplat cu varianta de post și nu se respectă pentru prea multe dulcegării (un exemplu e tortul din urmă cu ciocolată albă și mure căruia i-o dispărut la decongelare orice aromă).
BLATUL PANDIȘPAN - 26 centimetri - 2 bucăți
Deși am copt toate blaturile în forma de 26 centimetri, la montarea în cratița de 22 centimetri nu a trebuit să decupez niciun centimetru, așa s-au strâns ele.Fiecare blat este din 3 ouă.
REȚETA |
SIROPUL
- 250 mililitri apă- 50 grame zahăr
- coajă de lămâie și portocală
- extract de vanilie
Am dat într-un clocot apa cu zahărul până la topirea acestuia din urmă. La final am adăugat aromele și am însiropat blaturile pandișpan cu câte jumătate de cantitate după răcire, la asamblare.
BLATUL DE COCOS - 26 centimetri - 1 bucată
- 3 albușuri
- 50 grame fulgi de cocos
- 100 grame zahăr
- 30 grame făină
- extract de vanilie
- un praf de sare
Am mixat cu praful de sare albușurile. La viteza mare a mixerului am adăugat în 3 tranșe zahărul, mixând după fiecare până la topirea integrală. În bezeaua fermă am adăugat, încorporând cu spatula, făina și cocosul, la final extractul de vanilie.
În tava acoperită cu hârtie cerată am copt 20 de minute blatul la foc mic. L-am cam ars.
Până la montare, blatul a rămas la răcit.
Este o variantă mult mai gutoasă decât cea originală care conținea doar fulgi de cocos și era foarte densă.
CREMA DE CIOCOLATĂ CU LAPTE - 2 doze
Pentru un singur strat, tortul a avut 2, am folosit:- 150 grame frișcă lichidă
- 190 grame ciocolată cu lapte
- 120 grame frișcă bătută
- 4 grame gelatină
Am acoperit gelatina cu apă și am lăsat-o la hidratat. Am pus pe baie de aburi ciocolata ruptă bucăți mici cu frișca lichidă. După topirea ciocolatei am adăugat gelatina, am amestecat și am lăsat compoziția la răcit. După răcirea am mixat-o cu frișca bătută.
Am pregătit fiecare doză la asamblare.
CREMA DE COCOS cu BOMBOANE RAFFAELLO
- 350 mililitri lapte
- 35 grame amidon
- 3 gălbenușuri
- 100 grame zahăr
- 200 grame lapte de cocos - partea solidă din conservă
- păstaie de vanilie
+ 9 bomboane Raffaello
Am amestecat laptele cu amidonul, zahărul, gălbenușurile, vanilia și l-am pus pe foc mic în ceaunel amestecând continuu pân la-ngroșare. După oprirea focului am scos păstaia de vanilie și am lăsat budinca la răcit. Separat am mixat frișcă laptele de cocos și i-am adăugat câte o lingură din crema de vanilie răcită.
Am pregătit crema de cocos în momentul asamblării tortului.
GLAZURA OGLINDĂ
Este de departe cea mai reușită dintre încercările mele de a testa glazura oglindă, e numărul patru abia. Am scăpat o picătură de apă acolo unde se vede neperfectă.Am detaliat AICI cum se obține. E tare amuzant că acolo, pentru că nu mi-o ieșit, mă văitam că sigur e rețeta greșită. Nu, nu e! E nevoie de puțină experiență pentru a te dumiri ce tre să iasă.
Cu doza aceea am acoperit tortul cel mare și pe cel mic. Diferența a fost că am folosit colorant gel roșu. Spre deosebire de fondant, unde se folosește un vârf de scobitoare, aici am adunat probabil jumătate de linguriță. Nici nu mai știu de câte ori am suplinit până am obținut culoarea care se vede. Deși nu-mi place la gust, eu o îndepărtez de pe tort când îl mănânc, arată tare bine și cred c-am s-o folosesc mai des.
Se pregătește după ce tortul o stat la rece și s-o întărit crema.
BUTTERCREAM CU FULGI DE COCOS
Din doza de AICI am îmbrăcat ambele torturi și cățelușul de la tortul din urmă.După ce tortul asamblat a stat la rece și după ce l-am acoperit cu glazura oglindă, am îmbrăcat lateralele în crema de unt și am aruncat pe ea fulgi de cocos. După cum spuneam și la cățel este o cremă pe care încerc să o evit pentru că deși gustoasă, se întărește foarte tare și are nevoie de mult timp pentru înmuiere înainte de tăierea tortului.
EOLIANA
Soră-mea mi-o-nmânat o eoliană micuță, pe care am putut-o descompune așa încât să lucrez fiecare element pentru tort după dimensiunile celei originale. Nu că ar fi fost o decorațiune foarte complicată. Am modelat eoliana cu fondant Fodekor.
BRAZII
Brăduții sunt decupați tot din pastă Fodekor. Pe margine i-am uns cu miere și i-am tăvălit prin fulgi de cocos.
ASAMBLARE
1. În cratița de 22 centimetri am așezat folie și primul blat pandișpan pe care l-am însiropat cu jumătate din siropul răcit.2. Peste blat am turnat prima doză de cremă cu ciocolată (pregătită atunci). Și l-am lăsat 5 minute la rece.
3. Când crema s-a întărit ușor, am adăugat blatul cu cocos neînsiropat.
4. Peste blat am turnat 1/3 din crema de cocos (pregătită atunci). Am așezat în cerc bomboanele Raffaello și le-am acoperit cu restul de 2/3 din cremă. Doar bomboanele le-am acoperit, am încercat să păstrez libere marginile și centrul. Am lăsat tortul la congelator 5 minute. Crema aceasta nu se întărește ca toate celelalte, rămâne ușor curgătoare, de aceea stratul ar trebui să nu fie foarte înalt.
5. Am acoperit golurile de la crema de cocos cu a doua doză din crema de ciocolată (pregătită atunci). Am lăsat la rece 5 minute.
6. Am pus ultimul blat pandișpan pe care l-am însiropat și am lăsat tortul o noapte în frigider.
7. Am scos tortul din vas, l-am răsturnat așa încât blatul care în cratiță a fost primul de jos acum să devină primul de sus. L-am acoperit cu glazura oglindă (pregătită atunci) și l-am lăsat la rece 15 minute.
8. Am îmbrăcat lateralele cu buttercream și fulgi de cocos.
9. Am adăugat decorațiunile pe glazura oglindă.
Tortul a avut 2,5 kilograme.
Și după ce fu tortul gata, care-mi fu prima nedumerire?! Da de ce, măi fată, l-ai făcut pe roșu. După care o altă Mărie, ce era pe fază în capu-mi, rosti împăciuitor Pentru că-i Crăciunul, cârcotașo!
Ce-mi mărturisește soră-mea în secunda următoare laudei? Dar de ce brazii și eoliana stau pe roșu?! Ha, aveam apărarea pregătită: pentru că e Crăciunul, cârcotașo!
Sper că n-am uitat ceva, sunt crunte la scris torturile acestea! De o săptămână redimensionez poze și caut rețetele.
Am ajuns la capăt cu tot ceea ce m-am străduit să pregătesc pentru darurile de Crăciun. A fost extrem de multă trudă, dar bucuria născută a fost pe măsura eforturilor.
Vineri povestesc despre cum am salvat un tort de la moarte.
Un deliciu ,cata frisca trebuie la crema de cocos ? Laptele de cocos unde il gasim nu am folosit niciodata , cred cae o nebunie de arome!!!
RăspundețiȘtergereBun venit pe Zambetania, Aura! Am răspuns la întrebarea a doua că nu există la crema de cocos decât frișcă din conserva de lapte de cocos. Se găsește la Cora, Auchan, Lidl în săptămâna asiatică. Eu prin alte părți nu l-am văzut, dar cel mai bine întrebi. Este o conservă mică, de 400 grame, cum sunt cele de ciuperci. Se păstrează la frigider înainte de a fi consumate pentru că doar în acest caz grăsimea se ridică la suprafață, altfel este lichid ca orice alt lapte. Sper că ți-am fost de folos, dacă mai ai nelămuriri, te aștept cu drag!
ȘtergereLaptele de cocos se mixeaaza separat de frisca sau impreuna? Aura!!
RăspundețiȘtergereAura, am scris așa: Separat am mixat frișcă laptele de cocos. Deci nu există o altă frișcă la ingrediente, conserva cu lapte de cocos formează deasupra un strat gros din grăsimea de cocos, cum e laptele lăsat la prins în casă cu zerul dedesupt și partea mai solidă care se ridică. Acea grăsime de cocos se mixează frișcă exact ca orice smântțnă din lapte de vacă.
ȘtergereMultumesc pt radpuns Maria acum am inteles! Zi buna !Aura.
RăspundețiȘtergere