marți, 15 noiembrie 2016

Prăjituri dovleac la Cutia misterelor de noiembrie




Când am aflat că dovleacul e vedeta misterioasă a lunii, mi-am amintit de modelul ACESTA de tort, pe care-l tânjeam de bibilit.  Dacă n-am fost inspirată să testez unul într-o formă de guguluf potrivită, sunt cam departe de rezultatul senzațional pe care mi l-am fixat. Cum pot da scris că ai mei sunt sigur mai gustoși, accept mai ușor semiperformanța,   reportez și pentru altă dată încercarea.

REGULAMENT
Ingredientele lui brumar sunt ACI, de la Monica citire dară: : dovleacul (ingredientul vedetă), carne , nuci / migdale, ceapă /praz, orez, brocoli, ou, fructe uscate, quinoa, brânzeturi/lactate.
Doamnă, mulțumesc c-ai îngăduit dulcegărie, sunt onorată și recunoscătoare!

Bilanțul meu: 3 din 10 ingrediente, puteam scăpa de corigență de eram atentă la fructele uscate și nuci, n-am fost!

Nu știu cum de pe net blaturile/checurile cu dovleac sunt portocalii. Am încercat în două săptămâni toate neamurile de dovleac.  Oi fi nimerind eu doar d'ăla făr de colorant. Culoarea este ușor mai de doamne ajută de dovleacul e copt, la ăla proaspăt e fix cea a vântului turbat. Am făcut atâtea testări în căutarea culorii, de mă mir că dimineața din oglindă nu mă privește o mutră portocalie. 

Am copt brioșe în toate formele de le-am găsit prin casă, n-aș zice c-o fost vruna potrivită proiectului stabilit.  Este rețeta tortului cu morcovi și cremă de brânză, pe care eu o ador, transformată prin înlocuirea morcovului cu dovleac. 

Am avut 8 bucăți în formele de minisavarine, 2 în cele mari de brioșe, 4 în siliconata cu minigugulufi, aș însuma ș-aș zice pentru 20 minibrioșe din unirea cărora să rezulte 10 dovleci.


BRIOȘELE
- 275 grame piure de dovleac copt
- 90 grame zahăr brut, ăsta-l folosesc pentru aromă ziceam în trecut
- 45 grame zahăr alb
- 275 grame făină
- 5 grame praf de copt
- 3 grame bicarbonat
- 2 ouă
- 100 mililitri ulei
- 50 mililitri iaurt
50 mililitri lapte
- un praf de sare
- vanilie, cardamon, cuișoare măcinate, scorțișoară, nucșoară, ghimbir

Am mixat ușor ouăle cu zahărul, apoi cu lichidele, dovleacul, iară la final am adăugat pulberile cernute împreună. Pe astea le-am încorporat c-o spatulă, cu mixerul textura e densă și umedă, or eu prefer pufoșenia.
Am uns formele cu unt și le-am tapetat cu făină. Pe cea din silicon doar am uns-o cu ulei. Nu e musai, dar se desprind apoi ușor.



Am umplut formele, chiar dacă  își măresc volumul la copt, aveam nevoie de o parte cât mai înaltă cu model.
La minicuptorul electric le-am copt la 190 grade Celsius câte 20 de minute până au trecut testul scobitorii.



Le-am lăsat 5 minute în forme la răcit, după care le-am transferat pe un grătar.

CREMA DE BRÂNZĂ 
Pregătită în momentul asamblării.
- 80 grame unt 82% grăsime la temperatura camerei
- 60 grame zahăr pudră
- 150 grame cremă de brânză - am avut Pilos, cremă de smântână scria pe cutie
- extract de vanilie
Am mixat untul cu zahărul și am adăugat Pilosu treptat.

TOPPING
Pregătit după montarea dovlecilor. Este un topping minunat, mult mai gustos decât cel din frișcă moale or zahăr pudră cu zeamă de citrice.
- 100 grame cremă de brânză, asta fu de la Kaufland, marca lor
- 30 grame zahăr pudră
- vanilie
- lapte, am pierdut numărul de linguri, vro 6

Am amestecat brânza cu vanilia și zahărul, apoi am adăugat lapte câte jumătate de lingură până am obținut o compoziție curgătoare, dar nu subțire. E nevoie de atenție, rapid se trece de la nu curge, la e prea lichidă, de aceea pasul e jumătate de lingură cu lapte.

ASAMBLAREA PRĂJITURILOR

- am tăiat capacele brioșelor până la nivelul cu model, cam pe jumătate au rămas



- le-am scos ușor cu lingurița o parte din miez, nu mult
- am umplut spațiul respectiv cu cremă
- am întins strat subțire de cremă pe toată suprafața brioșei, ca și cum aș fi uns felia de pâine cu unt



- am lipit câte două jumătăți de același fel
- am turnat topping pe fiecare întreg
- o parte din miezul de brioșă scos la început l-am firimițat și amestecat cu puțină cremă de la umplutură, apoi am modelat codițele de dovleac și le-am înfipt în topping



Le-am dăruit atât de repede de nici nu m-am dumirit că-s făr de secțiune pozată. În interior cremă, pe margini blat, o prăjitură surpriză, delicioasă.

POVESTE (1)
- Cât costă dovlecii ăștia? o întreb pe doamna învățătoare care aduce-n piață doar minuni și io mă-nvârt în jurul tarabei ei cu gura căscată ca la bâlci în toate zilele.
- Depinde zice de la un leu în sus ..
- Aha, depinde de câți bani am, am doar un leu azi pentru drăcii.
- Alege trei bucăți..
- Sper să fie vro unu colorant de blaturi rostesc cu năduf alegînd unu verde, unu portocaliu și unu galben.
- Nu-s comestibili, de data asta doar îi pozezi.
- De data asta chiar am încurcat-o, îmi trebe unu portocaliu, portocaliu.



POVESTE (2)
Știam  un gard plin cu frunze, ca un perete multicolor. În fiecare toamnă am umplut o fotografie de la Cutia misterelor c-o coșarcă de frunze de acolo, de la verde negru, trecînd prin roșu, pân la cea mai deschisă nuanță de galben, toate le găzduia gardu ăla. Îmi scot nasu din farfurii, îmi iau foarfecul în buzunar și gonesc pân la frunze.
Ei, drăcie, dar nu e nicio frunză, futu-i grijania, când o năpădit iarna, abia se risipise vara! 
Și-n secunda aia, doamenlor și domnilor, DD ca să nu-mi tragă una pe după ceafă pentru vorbele cele afurisite, o trimis primii fulgi de zăpadă de pe anu ăsta, unii uriași.

4 comentarii:

  1. Dovleac in blat nu cred ca am prestat pana acum, dar umpluturile cu dovleac au fost mai portocalii ca fiica-mea cand a facut icter in maternitate :D
    Sunt dovlecii aia barosani, de se vand la felie pe la noi (o felie are in jur de 2-3 kg). Aia sunt cei mai portocalii din tot ce-am incercat eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, creme, umpluturi și eu obțin intense. Dar de dai cautare pe Google la chec cu dovleac îți apar niște poze de zici că-i făcut 100% din piure de dovleac. Exact felie de aia am cumpărat, o avut 2 kile jumate :))) N-am observat nicio diferență față de nuanța celui mititel, alungit. Singura deosebire eu o am de-l folosesc proaspăt, atunci îl scot chiar ca pâionea cu secară :))

      Ștergere
  2. Foarte draguti si ingeniosi bostaneii!!!!!!!!Felicitari !!!!!!!!Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tori, să te duci pe primul link, ăla de zic ce model am avut. Sigur ai putea aplica la torturile tale!

      Ștergere