luni, 7 noiembrie 2016

Biscuiți digestivi





Am pe Zambetania rețeta perfectă pentru biscuiți integrali, ASTA, dar am vrut să mai testez și alte variante. M-am oprit la cea a Codruței, de  AICI. Deși blogul ei este 99% despre pâine, eu am încercat pân acuș un tort și biscuiții ăștia. 
După ce am terminat biscuiții din prima tură, i-am și refăcut, de astă dată am completat zahărul brun cu melasă și am adăugat arome de turtă dulce. Sunt atât de gustoși, deloc dulci, o rețetă de colecție! 

INGREDIENTE pentru 400 grame de biscuiți, aproximativ 25 de bucăți (cu diametrul de 5 centimetri):
- 150 grame făină integrală de grâu (la sursă sunt 100 grame făină, 100 grame tărâțe, eu am redus cantitatea acestora din urmă pentru că după ce am cernut făina integrală am observat că-i jumate tărâțe) 
- 50 grame tărâțe de  grâu (am avut Solaris complex forte de germeni și tărâțe de grâu)
- 2 grame/1 linguriță praf de copt
- 50 grame zahăr brun (80 erau la rețeta originală cu recomandare de 50 grame pentru gustul clasic, moderat dulce)
- 15 grame melasă, folosesc în toate rețetele că am
- un praf de sare
- 100 grame unt moale, prima dată am avut cu 82% grăsime, acum cu 65%
- 15 grame lapte/2 linguri  sau cât este nevoie în funcție de făina și tărâțele folosite
- scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir măcinate

FACEREA
Împreunate ingredientele uscate într-un vas, adăugat untul cubulețe și amestecat iară pân se obține o compoziție nisipoasă, sfărâmicioasă. De lucrat repede, cu vârfurile degetelor, cât să nu se topească untul. Adăugat melasa, laptele și frământat amestecul  pentru un aluat omogen. Deși am folosit exact cantitățile de la prima testare, de astă dată nu am mai avut un aluat lipicios, greu de decupat. 
Aluatul se pune la rece, în vasul în care s-a frământat, 15-20 minute, nu mai mult de 30 zice Codruța. Eu o trebuit să-l tot las în frigider pe motiv că la minicuptorul electric am putut coace doar 9 biscuiți pe tură. 



Pe blatul înfăinat se întinde foaie de 3 milimetri grosime, după ce expiră timpul de ședere la rece și se decupează biscuiți. 

În cuptorul preîncins la 180 grade, se coc în tava acoperită cu hârtie 15 minute până li se auresc marginile. Se lasă după coacere 5 minute la răcit în tavă, apoi se mută pe grătar.
După răcirea completă se păstrează în cutii cu capac. Am avut unii uitați de la Bogri într-o cutie de tablă, după 10 zile se uscaseră doar ușor față de primele momente de după coacere. 

Sunt foarte sățioși, de aceea eu îi ador. Cu 4 bucăți bifez o masă fixă din dieta Minune făr să mai stau cu ochii pe ceas că-n următoarele 4 ore mi se vor lungi urechile de  foame. 
Dacă am de ales, prefer prima variantă a biscuiților din făină integrală, deși sunt foarte asemănătoare rețetele și ingredientele, aia e prima dragoste și n-o trădez încă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu