miercuri, 10 aprilie 2013

Tort de post cu bomboane din griş






Ziceam la bomboane ca fură pentru un tort, ăst tort!


Este  anteriorul cu nuci  , modificat olecuţă:
- tot blaturi cu nuci
- budinca de cacao
- cea cu griş am transformat-o-n bomboane


Pentru un blat copt în tava mare a aragazului şi apoi decupat cu rotunda de 26 cm:
- o foaie de napolitană 27x31cm
- 100 ml ulei
- 130 ml apă
- 150 gr zahăr
- 10 gr cacao
- 175 gr făină
- 100 gr mix de nuci, alune, migdale măcinate
- un praf de sare
- esenţă de rom
- 1/2 plic praf de copt stins în zeama a jumătate de lămâie

Se mixeaza la viteză mare uleiul cu zahărul şi sarea, treptat se adaugă apa şi romul, apoi făina cernută cu cacao şi praful de copt stins. La final, amestecînd uşor, se toarnă nucile.
În tava acoperită cu hârtie de copt se aşează foaia de napolitană, peste ea se toarnă compoziţia blatului şi se coace la foc mic 30 de minute în cuptorul preîncins.


Eu am facut tot 2 blaturi, primul  cu 10 gr cacao/100 gr nuci şi cel de al doilea cu 5 gr cacao/105 nuci.
Deşi le-am pregatit identic tortului anterior, de astă dată la decupare nu s-o mai crăpat niciunul.

Budinca de cacao:
- 800 gr lapte de soia
- 100 gr zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- esenţă de rom
- 70 gr amidon
- 30 gr cacao

Se pune la laptele la fiert cu zahărurile. Amidonul se cerne cu cacao şi se amestecă uşor cu lapte călduţ până la omogenizarea completă. Se toarnă peste laptele pus pe foc, eventual se strecoară pentru a evita cocoloaşele şi se amestecă uşor continuu până se îngroaşă. La final se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit acoperit cu folie direct pe cremă,  pentru a nu forma crustă.

Bomboanele cu griş:
- 100 ml lapte de soia
- 25 gr zahăr pudră
- 35 gr griş
- nuci pentru tăvălit
Toate astea fierte făr de nuci. Răcite. Modelate biluţe şi tăvălite prin nuci.


Asamblare tort în detaşabila de 26 cm:

- blatul deschis cu foaia de napolitană în sus
- jumătate din budinca cu cacao calduţă - pentru a înmuia foaia de napolitană
- bomboanele cu griş
- restul de budincă
- blatul închis cu foaia de napolitană pe cremă

Tortul astfel înfoliat se lasă la rece 2-3 ore.
Eu l-am acoperit cu 100 gr ciocolată neagră topită cu 3 linguriţe ulei de palmier. La tortul anterior pentru că ciocolata nu avea luciu am pudrat cacao, n-am asigurat luciul prin folosirea uleiului cu umbre de palmier bănuiesc, am dat 10 lei pe 1l şi pentru c-au rămas valuri urâte de la întins ciocolata am  încercat să-l zăpăcesc cu urme de furculiţă.
Pe laterale are granule de nuci pralinate .

PamPam 1:
- Maria, cu ce este tortul pentru mami?
- Cu nişte floricele!
- Să fie cu un copac!

Crenguţa mea de copac înflorit,  nehotarât de-i cireş or măceş, este de frupt. Din păcate,  muncisem o zi întreagă la ea  când am găsit cât de frumos îl puteam face cu floricele din porumb, deci tot postos (între timp am pierdut iară linkul ).



PamPam dureros 2:
- V. e tare dezamăgit că tortul este de post!
- !!?! Io v-am lăsat pocăiţi, d 'aia am tot modificat reţete postoase pentru voi pretenţioşii!





4 comentarii:

  1. Ei bravo!!!! A iesit minunat!
    De ce a fost dezamagit? Doar pentru ca era tortul de post sau nu i-a placut?
    Eu una am ramas fara cuvinte :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A iesit minunat! Dezamagit pentru ca era dupa 3 saptamani de post si vroia unt, oua, iara eu m-am dus cu soia si gris:))

      Ștergere
  2. arata grozav de bine tinand cont ca e si de post!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar, e o legendă că torturile de post îs urâte! Eu mai am şi alte vro 4 frumuseţi d' astea:) Această versiune de tort e una dintre cele mai bune şi dintre torturile de frupt, îţi garantez!
      Bun venit pe zambetania, Stefy!

      Ștergere