duminică, 29 iulie 2012

Desert cu piersici şi sirop de brad


    Îl planificasem pe domnul desert cu mentă, taman atunci nu fu  proaspătă-n piaţă! O apărut a doua zi,  cât să aibă vreme să apară moţ în poze.

   Nu fu mentă, dar fu cu bogdaproste, de la Bicaz,  sirop de brad.

1. Blatul sfărâmicios din biscuţi şi unt.
Eu am asamblat totul într-un vas yena pătrat 15x15 cm, mergea la fel de bine tava de cozonac pentru asta.
Pentru blat am avut :
* 250 gr biscuiţi dulci cu cacao mărunţiţi, un fel de Oreo, mai ieftini, care se vând la vrac 10 lei/ kg şi pe care eu îi plac foarte tare pentru că habar n-am ce nesăntoase sunt în ei.
* 100 gr unt topit

În vasul yena uns cu unt şi tapetat cu pesmet am întins biscuiţii amestecaţi cu untul, făr de zahăr, primii fiind foarte dulci.

2. Peste blat am aşezat 4 jumătăţi de piersică presărate cu zahăr brun. În scobitură le-am pus fărâme de unt. Le-am lăsat la cuptor pân s-au înmuiat bine.

3. Când blatul şi piersicile s-au răcit le-am acoperit cu 600 gr iaurt, 6 linguri sirop de brad,  omogenizate cu  un pachet de gelatină înmuiată şi topită.
Eu am avut 2 buc iaurt Oly cu  5 % grăsime şi 2 buc  10 % grăsime, fiecare de 150 gr.
Le-am lăsat peste noapte la frigider să se întărească iaurţeala.

Înainte de a turna iaurtul  am folosit 4 decupatoare, nişte cutii de conservă făr de funduri şi capace, căpătate şi astea, vroiam 4 minitorturi, dar cum din cauze folioase au ieşit foarte ciufulite pe margini, am făcut 8 semiminitorturi, deci doar pe jumătate zgribulite!  În comparaţie cu Sf Ilie când am avut 6 minitorturi cu blat de morcov şi cremă de lămâie, prăbuşite câte unu şi pe rând la eliberarea din decupator, seminăcazul cu ciufuleala nici nu există!



Rezumat:
1. biscuiţi + unt
2. piersici coapte
3. iaurt + sirop de brad

Asta-i pohta ce-am pohtit!

6 comentarii: