duminică, 17 aprilie 2011

Sărmăluţe în foi de plăcintă



Pentru că dezgheţarea frigiderului m-a găsit cu un pachet de foi de plăcintă în congelator, am prestat repede sărmăluţe. 
Pentru că în memoria aparatului năzuros de fotografiat nu au rămas poze cu pregătirea lor, renunţasem la postarea reţetei pe blog. 
Pentru ca-n toată Săptămâna Mare să nu defilez cu o reţetă de frupt, nu mai postez până duminică, o public aşa ciuntă. La urma urmei cine nu ştie a împături sarmale, slabe şanse să fi învăţat din pozele mele! 

Eu am folosit un pachet de foi de plăcintă(400 gr) pentru împachetare, iară pentru umplutură : 
- 1 ceapă mare, se taie şi se căleşte
- 3 morcovi se dau pe răzătoare şi se călesc
- 300 gr ciuperci, tăiate fâşii se călesc
- 1 ceaşcă orez, se fierbe
- 4 cartofi se fierb şi se pasează - 
- o mână de nucă măcinată 
- 1 legătură mărar, se taie
- 1 ardei iute se taie şi se căleşte cu ciupercile

Eu am călit fiecare legumă separat cu apă cât să o cuprindă şi o lingură de ulei, apoi le-am scurs de zeama aceasta şi le-am amestecat cu orezul, nuca, mărarul. 
Am tăiat câte două foi de plăcintă în dreptunghiuri pentru sărmăluţe, la un capăt am pus umplutură, le-am rulat şi le-am înfundat capetele exact ca la sărmăluţele cu foi de viţă.
Pentru trigoane am tăiat tot câte două foi de plăcintă în fâşii şi le-am împachetat exact ca a’ci pe Howdini. 

Am folosit foi duble cu gând că oricum nu le voi alătura cu pâine, nici aperitiv nu-s, măcar să fie săţioase !

Le-am pus în tava acoperită cu hârtie de copt, le-am înţepat cu furculiţa din loc în loc, le-am uns cu zeama de la legumele călite şi le-am copt 30 de minute la foc mic. După coacere iară le-am uns cu zeama aceea şi le-am acoperit cu prosop. 

Calde nu le ştiu, dară reci sunt o minunăţie ! Nu fu dezlegare la smântână, ar fi fost desăvârşite, fu doar la sos de rosii! 





L.E. Pentru că un google o trimis a’ci căutarea "cum să împături sarmale", adică exact ceea ce eu spuneam că nu aş putea dumiri din poze şi pentru că pentru masa de Paşte le-am repetat în varianta de frupt, iaca pozele ce fură lipsă în postarea iniţială:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu