miercuri, 8 ianuarie 2025

TOTUL E ÎN REGULĂ ÎN MINE ȘI ÎN LUME


Prima carte despre care scriu în 2025 este desigur ultima carte citită în 2024. 


De ce astă carte

Mi-s fan al omului Petronela Rotar. Citesc cu interes  ce scrie pe internet, făr de a căuta să epuizez musai tot ce o publicat pe hârtie. Urmăresc un mod de viață și de gândire, mult mai mult decât opera unui scriitor. 

De Black Friday, împreună cu alte 15 titluri, mi-am comandat Totul e în regulă în mine și în lume.  Reducerea fu de 25%. Am păstrat din vară necheltuiți cei 200 de lei pe care-i am de la B. pentru cărți în fiecare lună ș-am lichidat 643 lei în Vinerea Neagră. Mă gândisem c-o voi citi în săptămâna din noiembrie cu ziua mea, cum procedasem cu alte cărți ale ei în alți ani. N-am izbutit. 

Zâmbesc, astăzi este stoc epuizat. Poate și pentru că în ianuarie,  o parte din cărți este cu autograful scriitoarei. Mi-s atât de fericită pentru succesul autorilor români!

La jumatea lui decembrie se ivi un drum de două ceasuri cu trenul ș-o dimineață de cazare făr de alte planuri. Atunci am început-o, atunci am și gătat-o. Atunci m-o plouat în două rânduri, pân la gară ș-apoi până-n tren,  am și răcit zdravăn, de gătat cu boala nu s-o petrecut nici azi. 


***** Despre lumini și umbre

Ce titlu mai e și ăsta, Totul e în regulă în mine și în lume, m-am gândit prima dată când autoarea o anunțat vestea. Parcă  nu era cu ochelari roz și nu milita pentru pozitivismul nărod. Nu voi alege niciodată de bună voie să citesc o carte cu așa titlu utopic. Auzi tu, cică totul va fi bine, Hi-Q, varianta tipărită. 

Cînd am scris cartea asta m-am gîndit la mine tînără - la toate modurile în care m-am crezut defectă, de nereparat, la toate răspunsurile mele traumatice pe care nu le înțelegeam, la toate somatizările care mă speriau și care îmi întăreau credința că ceva e profund neînregulă cu mine. Cred că dacă aș fi citit atunci o astfel de carte, care să îmi explice și exemplifice și normalizeze tot ce simțeam, viața mea ar fi devenit mai bună și vindecarea mi s-ar fi părut posibilă muuult mai devreme. Aș fi cîștigat mulți ani. E bine că am reușit oricum, nu mă plîng, aș fi putut să nu ajung niciodată unde sînt azi, așa că sînt recunoscătoare drumului meu, chiar dacă a fost the hard way. Dar am scris cartea asta pentru toți cei care au nevoie - așa cum am avut și eu - să se înțeleagă și să se privească cu blîndețe.

Pe fișa de lectură mi-am notat citate făr de număr. Părea cel mai bun mod de-a prezenta volumul, făr de alte vorbe. Eu le defilez și cine le poftește pe-ndelete, să-și cumpere cartea. Am început cu unul care nu este din carte. 

Totul e în regulă în mine și în lume este o culegere de eseuri, reflecții personale,  file de viață personală și fragmente de activitate profesională. Parc-aș fi primit un Jurnal intim și nu cartea publicată cu numărul șapte (or opt, am uitat exact câte). M-am răzgândit, nu-i jurnal! E dosarul pacientei Petronela Rotar întocmit de psihoterapeutul Petronela Rotar. Pare misiune imposibilă, cel puțin pentru mine, apariția în cele două roluri, dar îi reușește impecabil.  Zău!

Lectura călătoriei Petronelei Rotar prin viața sa de 40 de ani, poate mai plină de traume decât a altora, fu dublată de propriul pelerinaj pe calea celor 40 de ani deja adunați. Ș-am cules câteva răspunsuri iluminatoare, pe care,  în parte,  le primisem anterior din alte scrieri  de-ale ei.  Acum poate mi le-oi și însuși mai de Doamne-ajută.

Mi-am selectat spre aprofundare paragrafele despre: 
  • Curățenia ca o tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD) - Unii oameni ar spune că e o calitate, o virtute, că e hărnicie. Nu e, e anxietate. Și manifestare de tip OCD. Nevoia de a controla și organiza exteriorul atunci când în interior e prea haos și nu ai nicio șansă. Dacă emoțiile ți-s dezorganizate și nu le poți pune în ordine, faci ordine compulsiv în jurul tău. 
  • E extrem de obositor să nu poți spune nu. Nevoia de a-i mulțumi pe ceilalți, vinovăția cruntă pe care o simțeam când îndrăzneam  să refuz totuși să mai preiau vreo sarcină la pachet cu hiperindependența care-mi ordona să fac totul singură și să nu cer niciodată ajutorul m-au dus la două burnouturi. Un people-pleaser, un om blocat în răspuns de tip fawning, e o adevărată achiziție pentru un angajator, pentru un partener abuziv, pentru niște părinți imaturi emoțional, pentru vreun prieten narcisic. Poate fi exploatat până pică lat, i se poate cere oricât, oricând, el va executa indiferent de cheltuiala lui energetică, de timpul lui personal, de nevoile lui de odihnă sau relaxare. Însă toate "nu"-urile pe care nu le puteam spune eu, le spunea corpul meu epuizat. 
  • Hiperindependența ca amprentă traumatică - este extrem de interesant exercițiul descris la pasul acesta. Bebelușul care întinde brațele spre părinți (când este în distres- - stare de stres emoțional sau fizic intens, atunci când nevoile emoționale sau fizice nu-i sunt îndeplinite corespunzător)  și este refuzat. ... mâinile mele au învățat să nu se mai întindă ca să ceară, fiindcă nu primeau ce aveau nevoie. 
  • Relațiile cu bărbați indisponibili fizic, emoțional - Consecințele traumatice sunt de cele mai multe ori aceleași, chiar dacă detaliile experiențelor traumatice sunt diferite. Oamenii se fărâmă pe interior în moduri asemănătoare, indiferent dacă ceea ce îi lovește este un bolovan sau un baros.
Abia acuș văz că n-am respectat scrierea originală la citare. Autoarea nu scrie cu "â" și nici cu "sunt", ci cu "î" și "sînt". Ca în fragmentul cu care am început a scrie despre lumini și umbre.  Voi fi atentă pe mai departe.
  • Percepția alterată asupra iubirii din cauza dramelor amoroase din filme, cântece, literatură. Confundăm iubirea cu zbuciumul, căutăm amoruri care să ne explodeze inimile și creierii... Căutăm familiaritatea și cum am asociat toxicitatea, tumultul emoțional cu iubirea, e simplu ce alegem a gestiona mai ușor. 
  • Relația cu banii - Mentalitatea de sărăcie, de lipsă, de frică era atât de impregnată, încă din copilăria mică, în mintea și în corpul meu, încât acționam așa instinctiv, fără să îmi pun problema că ar fi ceva în neregulă. Să nu pot, să nu am, să nu îmi permit, să nu fie posibil sau accesibil pentru mine, să nu fiu eu capabilă de așa ceva erau gânduri care mi se formau în minte automat, legat de aproape orice mi-aș fi dorit sau la care aș fi îndrăznit să visez. Cândva tre să scriu despre raportarea lui B. la bani. Cum plecăm noi în vacanțe fără niciun ban - tre să intre!, cum îmi tremură zece rânduri de chiloți pentru că nu am niciun plan de rezervă acoperit din cele nouă negative posibile, cum cheltuie ultimii bănuți pentru că următorii tre să vină și, până ei nu ajung, n-are ce să se întâmple grav, dară  să și presupună cheltuială. Timp în care eu nu vizualizez decât bănci care, din varii motive, nu lucră, angajatori care se trezesc că nu mai pot plăti salarii și tot de astea apocaliptice. 
Am scris pe foarte scurt despre conținutul lucrării. Temele abordate sunt numeroase. Eu le-am selectat pe câteva din dosarul meu de pacient nevindecat. 

Pentru că partea cu "Doamne, câtă Frumusețe e în lume! Și-n mine." îmi doresc să rămână surpriză cititorilor întregului volum, voi selecta ca cea mai frumoasă imagine o alta. Nu-i niciun secret acolo. De cauți frumusețe, frumusețe găsești. Imaginii îi zice kintsugi și autoarea a mai făcut referire la ea și-n alte texte.  Kintsugi este  tehnica japoneză de a lipi bucățile de porțelan, ceramică  sparte  cu aur, argint. A îmbina cioburile, dar a o face vizibil, cu imperfecțiunea la vedere.   

Într-o zi, am înțeles că oricît de mult aș munci, nu voi mai fi niciodată vasul care aș fi putut fi dacă nu aș fi fost zdrobită de atîtea ori. Că în procesul ăsta de spargere, așchii fine au dispărut complet, s-au emaciat, iar găurile acelea nu vor mai putea fi niciodată umplute. Într-o zi, am priceput din interior, nu din minte, că trebuie să dau drumul speranței la un altfel de trecut decît exact acela pe care l-am trăit și să îmbrățișez vasul nou, imperfect, lipit peste tot, cu toate spărturile la vedere, care am devenit și să-i văd frumusețea și valoarea. Nu, oricît aș munci, nu voi mai putea reface vasul inițial, însă uite ce obiect prețios cu cicatrici prețioase, la vedere, am devenit.


Pentru cititorii fideli Petronelei Rotar, care-i cunosc povestea și profesia, nu vor fi multe surprize în Totul e în regulă... În culegere sunt adunate și texte care au mai fost publicate, oricât de complicată-i fu viața, întâmplările descrise îs tot alea, pentru mine uluitor fu sfârșitul. Nu finalul cărții, ci imaginea de ansamblu și impresia generală după terminarea lecturii. Scrierile ei scurte de pe internet și fragmentele de viață postate relevau oricum echilibru pentru urmăritorii familiarizați, dar volumul pune reflectorul continuu pe acest aspect  și tabloul seren final surprinde. Pe mine m-o.


Despre steluțe

7/12 ➽ Cartea lunii decembrie, anul 2024

N-am făcut încă inventarul lecturilor anului abia trecut, dar cum fură mari perioade de pauză, e posibil proiectul Cartea lunii să n-adune cele 12 ediții firești. Mi-s ușor dezamăgită. Nici măcar nu-mi amintesc ce fu mai important decât seria aceasta atât de dragă.

În decembrie am terminat de citit un singur volum, Totul e în regulă.... Nu-i acesta însă motivul pentru care coronița merge la el.  Am început atunci și lucrarea impresionantă a Simonei Antonescu despre Chiajna din Casa Mușatinilor.  De-aș fi ajuns la capătul ei, s-ar fi complicat extrem calculele. Ce bine că nu fu cazu'! 

Mi-am uitat acum  toate gândurile pentru că l-am întrebat pe Google ce părere au avut ceilalți cititori. Sigur că mi-or atras atenția doar recenziile negative. Zău că-s nedrepte. Doar să urăști numele de pe copertă, poți nota cu o steluță, două, titlul. Mi-ar plăcea să cunosc în carne și oase un om care n-o cules nimic bun din cartea asta. 

Nu știu de-s cinci steluțe pline. Romanele Petronelei Rotar m-or răscolit mult mai dureros, criteriul meu suprem de evaluare, dar există în Totul e în regulă... o blândețe, pe care tare mi-aș dori s-o pot însuși. Către mine, către oamenii mei, către lume.  Fu o poezie, pe alocuri splendidă,  și nici măcar nu-mi plac poeziile. 

E un manual atât de frumos al vieții!  Poate că instrucțiunile de folosire prezentate nu sunt universal aplicabile, dar ce avem a pierde de-ncercăm? Când aud de o carte cu eticheta dezvoltare personală or material motivațional m-apucă pandaliile. Știu și eu bine ce am de făcut, nu tre să vină un alt deștept să-mi spună ridică-te și umblă!

După ce-am terminat de citit Totul e în regulă... am primit cheile porților către o viață mai împlinită, mai conștientă. Sigur că le voi azvârli repede-n uitare, dar  nicicând n-am conștientizat mai profund că atât de multe sunt posibile și că sunt toate în puterea noastră, în alegerile și acțiunile noastre. Fă rai, ești dator!

Nu sunt mulți oamenii de-i urmăresc pe internetul infinit spre inspirație. Mă bucur că m-am oprit asupra Petronelei Rotar cu foarte mulți ani în urmă. Imaginile pe care postările sale mi le-au creat în ultimii 10 ani s-au suprapus astăzi perfect ultimului volum publicat. Autenticitate, vulnerabilitate, îngăduință, claritate, limbaj accesibil.   

Mi-o născut pofta de-a citi din urmă cărțile ratate. Și-mi pare rău că nu le-am accesat în ordinea publicării. Dar o mai fi vreun farmec și-n a le afla când deja le știi happy- endu'.  Mi-am comandat acum Alive, și deși nu-s atentă la autografe, m-ar bucura să primesc dintre volumele ce-l conțin. Între timp s-o refăcut stocul și la Totul e în regulă...

  • Totul e în regulă în mine și în lume de Petronela Rotar, editura Trei, 2024, 239 pagini. 


➤ Defilarea cărților Petronelei Rotar în arhivă, într-un top extrem de subiectiv:

  1.  Privind înăuntru 
  2.  Orbi
  3.  Ajută-mă să nu dispar
  4.  Sfârșitul nopții


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele,  de n-aș fi atât de subiectivă:
*        cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**     volume cărora le-am citit toate paginile, dar care nu mi-au născut nicio emoție; finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***     cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****  scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
***** cărți ce mi-or plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare, care mă bântuie; lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


➤ Celelalte  400 de volume  despre care am scris sunt adunate sub umbrela ACEASTA

➤ Indexarea titlurilor din  2022 - 2025 este AICI. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu