luni, 23 noiembrie 2015

Tort aperitiv



Ziceam la tortu' cu pește că pentru 8 noiembrie, motiv de dublă zi festivă pentru T.,  am pregătit două torturi, ăla dulce,  aci arhivat și  ăsta sărat de amuș.

Inițial am vrut să fac o ruladă, ca asta de spanac, doar cu foaie roșie. Apoi, când m-am dumirit că am bulion necorespunzător  ( și de ar fi fost de calitate  nu aș fi reușit blat roșu intens cum tot văd pe unele bloguri ) m-am sucit spre tort și tare grozavă idee mai fu, nu doar pentru bucuria lu' T.


Am copt 3 foi de blat în tava de 16 centimetri. 
Pentru o singura foaie am pornit cu:
-  2 ouă
-  o lingură cu apă
-  o lingură cu ulei
-  un praf de sare
-  50 grame făină
-  1 gram praf de copt - când l-am repetat pentru ziua mea, am sărit cu totul praful de copt și rău am făcut, n-au mai ieșit la fel de pufoase, deci ș-un gram contează!
- 50 grame bulion - am început cu o lingură si am  adăugat toată cutiuța făr să reușesc a obține o compoziție colorată intens. Când l-am repetat pesemne că fu mai de soi bulionu, căci 50 grame fură prea multe
- piper, boia 
- pentru umplutură: kaizer, porumb, mazare, ardei roșu, pătrunjel, ceapă verde, ciuperci proaspete, măsline negre și verzi- le-am întins amestecate în strat subțire, în jur de 100 de grame au fost adunate.

Am amestecat gălbenușurile cu uleiul, bulionul și piperul.
Separat am mixat albușurile cu praful de sare, am adăugat apa, am continuat mixarea la viteza mare încă 3 minute. Am turnat gălbenușurile  și tot la viteza cea mare le-am încorporat complet. Apoi, cu spatula am amestecat ușor făina și praful de copt în spuma de ouă. 

În forma acoperită cu hârtie de copt am așezat umplutura, după cum ziceam într-un strat uniform(boabele de mazăre și porumb, ceapa rondele, feliuțe de măsline și ciuperci, cuburi de ardei, pătrunjel tocat, bucățile de kaizer prăjite).

Am acoperit acest strat cu respectiva compoziție bulionoasă, pe care am nivelat-o.
În cuptorul preîncins am copt la foc mediu 15- 20 de minute până la testul scobitorii curate.


Am repetat identic pentru încă 2 foi.
Foile răcite le-am înfoliat și ținut la frigider pân la asamblare tort,  vro două zile parcă.

Crema cu brânză
- 300 cremă de brânză - am avut de la Lidl, nu mai știu pe ce nume de botez și Frisha de la Billa, cea de la Lidl era foarte moale, nu voi mai cumpăra
- 100 grame unt 82% grăsime - la repetare am avut 65% și parcă nu mai ieși grozavă
- ceapă verde - două fire
- pătrunjel, mărar - o mână fu
- piper


Am mixat untul moale, am adăugat treptat câte o lingură de brânză,  la final piperul, ceapa și verdeața. Am acoperit cu jumătate din cremă una dintre foi, pe partea cu umplutura,   separat am acoperit cu restul de cremă un al doilea blat, le-am  ținut 15 minute în frigider și apoi le-am suprapus. Mi-a  fost teama că sub greutate îmi va curge crema, de aceea nu le-am etajat din primul moment.  Am lăsat tortul la frigider 2 ore înainte să-l porționez.




Din păcate, nu fu vreme de poze, adică vreme fu, dar nu suficientă cât să conving aparatul cel nou să și fotografieze, tot imi zicea că-s prea aproape de produs și io tot mă depărtam și el tot era setat pe prea aproape până fui gata să pierd trenu, cum altfel ?!






















- Am o problemă, Maria, nu știu să zic care dintre torturi fu mai bun, ăl cu ceapă or ăl cu must?! 
- Știu, T., am dibuit două rețete grozave! Deci, la mulți ani!

Pentru ziua mea, l-am repetat oarecum diferit:



- crema este identică acesteia, dar cu unt necorespunzător



- primul blat este cu bulion ca la prima-ncercare



- fără kaizer sunt toate umpluturile
- al doilea blat este făr de bulion, dar cu o linguriță  de turmeric pentru culoare
- al treilea are câteva frunze de spanac proaspat blendurite cu o lingură de apă



Îl tot fac, fie doar foaie coaptă înaltă, fie doar cu spanac, fie ruladă. Pentru vacanța de 1 decembrie vreau să-i pregătesc bunicii brioșe pe tiparul acesta, de n-o fi apucat-o postuitu la o sută de ani ai ei. Probabil pentru T. voi testa cu pește, îs  o mie de variante și toate-s simple.

2 comentarii:

  1. Harnicuta mai ești 😊. Sper, cândva, sa fac și eu.....pana atunci,citesc sau mai corect ,,te citesc".La mulți ani sărbătoriților tăi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Ana! Am terminat cu sărbătoriții, îl mai am pe sfântu Ștefănuț cu o comandă fermă pentru vapor de luptă, dar n-am energia nici să mă întreb cum l-oi mai face și pe ăla ... Greu mai fu!

      Ștergere