vineri, 27 noiembrie 2015

Prăjitură cu dovleac și caramel pentru Cutia misterelor de noiembrie





Când am citit lista Margaretei - AICI - pentru Cutia misterelor de noiembrie, m-am bucurat că-i iară dovleacul pe acolo, vroiam musai să refac negresa de la episodul de octombrie (căruia i-am fost gazdă).

REGULAMENTUL PROVOCARII

Ingredientele misteriose propuse sunt: mere, pere, gutui, nuci, castane, dovleac, ouă, ciocolată, smântână, lapte, cacao, brânză și ingredientul vedetă caramelul.
Cu așa listă nu puteam rata a bifa un nou ghiveci, adică a le utiliza pe toate cele 10. A se nota că mă și laud cu asta. Mulțumesc, Margareta, pentru ocaziune!

BLATUL de NEGRESĂ CU DOVLEAC - este ăsta de la prima-ncercare.

CREMA DE DOVLEAC
I-am adăugat mere, pere și gutui pentru a asigura ghiveciul.
- 200 grame dovleac plăcintar fiert cuburi + 200 copt -  am pornit cu  jumătate de doză,  pentru că la fiertură s-a pierdut din culoarea de-am obținut-o întâia dată, am completat cu cel copt
- 100 grame cremă de brânză (Frisha de la Billa fu)
- 50 grame zahăr pudră
- 100 grame mere, pere, gutui date pe răzătoarea cu ochiuri mici  - am avut o pară mică și un măr micuț plus o felie de gutuie (am minimizat cât am putut cantitatea de gutuie pentru că la tortul pește nu mi-o plăcut)
- scorțișoară
* am renunțat la amidon, lapte și ce am mai adăugat  la prima-ncercare din teama că mi se va prăbuși

Am pasat dovleacul fiert cu o furculiță și pe cel copt l-am dat pe răzătoarea mică ( nu mai am blender vertical și cel de îl am vrea adaos de lichide pentru blendurire).
Am amestecat dovleacul răcit cu fructele răzărite și l-am adăugat în crema de brânză mixată cu zahărul și scorțișoara.

BLATUL (copt în tava 24x17 cm):
- 100 grame unt
- 50 grame ciocolată neagră - 75% cacao
- 2 ouă
- 50 grame cacao
- 35 grame lapte
- 75 grame zahăr
- 50 grame făină
- 5 grame praf de copt
- un praf de sare
- esență de rom

Am topit untul cu ciocolata pe baie de aburi.
Am separat albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile le-am amestecat cu lapte, cacao, zahăr, rom și după răcirea ciocolatei topite le-am adăugat acesteia.
Albușurile le-am mixat spumă cu sarea și le-am încorporat cu mixerul la viteză mică în aluatul ciocolatos. Am cernut făina și praful de copt peste amestecul acesta și le-am omogenizat cu o spatulă. Am turnat jumătate din  blat în tava acoperită cu hârtie de copt.



Peste el am întins toată crema de dovleac.



Peste cremă am turnat cu lingurița restul de blat rămas și am încercat să-l uniformizez. E o misiune complicată, nu mi-am bătut capul să și reușesc.



Am copt blatul 45 de minute la foc mediu. Crema nu permite testul scobitorii, de regulă mă dumiream după cât de bine miroase toată casa, acuș am uitat elasticul  atașat formei pe hârtie și fu cu miros de cauciuc ars taman acolo unde ar fi fost vedete: ciocolata, dovleacul și scorțișoara.
Am lăsat blatul la răcit, apoi înfoliat l-am păstrat la rece pân la asamblare, o zi ș-o noapte.




CREMA DE BRÂNZĂ CU PIURE DE CASTANE

Inițial mă gîndisem să repet o cremă de castane de la începuturi zambetane, apoi m-am sucit spre una ne-ncercată.

- 280 grame cremă de brânză
- 190 grame piure de castane



Am mixat crema de brânză și i-am adăugat treptat câte o lingură de piure. Am turnat-o în strat uniform peste blat. Am lăsat-o la frigider pân la porționare, o noapte.

SOSUL CARAMEL - l-am pregătit în ziua porționării prăjiturii.

Sosul caramel l-am testat întâia oară pentru darurile sărate de la Sfinții Mihail și Gavril - aci borcănoasele (la doamna Laura Laurențiu sursa ).
- 100 grame zahăr
- 1 lingură de apă
- 100 ml smântână pentru frișcă (215 grame)
- 45 grame unt 80% grăsime
- 1/2 linguriță miere
- extract de vanilie

Zahărul și apa le-am pus într-un ceaunel la caramelizat pe foc mic făr să amestec, doar ușor să clatin vasul. Când zahărul a devenit brun-auriu am adăugat untul și am amestecat energic cu telul pară. Separat am încălzit smântâna. In zaharul caramelizat cu untul topit am adăugat smântâna, pentru asta am îndepărtat vasul de foc, atenție se umflă foarte tare!  Pentru că mai era zahăr nedizolvat l-am repus pe foc mic. La final am adăugat vanilia si mierea, la daruri fu și sarea, amuș nu fu cazul. L-am turnat într-un borcan, l-am lăsat să se răcească. La porționare l-am împreunat cu negresa cremuită. Am adăugat nuci tocate peste caramel și asta fu tot.


Concluzii:
- v-o recomand
- e delicioasă și surprinzătoare
- testați-o fie pe bucăți, fie integral, e minunată
- !



Acuș plec în vacanță, dar revin după 1 decembrie cu două dulcegării de post (dacă tot sunt în topul accesărilor pe zambetania).

10 comentarii:

  1. Imi place mult ce ai facut! Arata tare bine, si mie imi plac combinatiile de arome si culori. Felicitari,Maria! Abia astept parada Margaretei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Laura! Eu abia aștept lista pentru decembrie ca să pornesc gânditu ghiveciului, activitatea mea preferată :)

      Ștergere
  2. Minunata prajitura,Maria! Si foarte aspectuoasa.Cu un pic de imaginatie,din ingrediente aromate iese un desert de nota 10.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu pân acuș nu prea am nimerit ghiveciuri de astea netede, adică în care blatul să nu domine crema, crema cinci să nu fie identificabilă în gustul final și de astea, cred că-i prima dată când aș repeta-o identic! Inspirată ai fost, săru mâna!

      Ștergere
  3. Chiar e frumoasa prajitura asta. De gust nu ma indoiesc, are tot ce-mi place mie: cacao, branza, dovelac si caramel. Zi frumoasa Maria!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos, Paula! Bine că nu te-ai oprit pe rețeta următoare, cea a cozonacului de post - sursa Paula Gafițescu - și unde am dat-o ușor în bară :)

      Ștergere
  4. Crema a stat teapana fara gelatina?Sau depinde de crema de brinza?Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fără gelatină, e cremă de brânză gen Philadelphia, deci depinde mult. Nu se înțepenește ca cea cu unt sau gelatină, rămâne ușor moale, dar nu curgătoare.

      Ștergere