În căsuța de căutare a zambetaniei la cuvintele cozonac de post răsar vro cinci variante pornite din același aluat, dar cu umpluturi diferite. Când am aterizat pe rețeta Paulei Gafițescu AICI am și testat-o. Îs tare dezamăgită că nu mi-o crescut ca al ei, îl voi reface după mintea mea, dar ca să nu pierd rețeta îl public așa dintâi. Mi-o plăcut mult gustul, pufoșenia, îl fac iară pentru Moș Nicolae.
INGREDIENTE:
- 25 grame drojdie - Paula o folosit 15 ( pe cubul meu scria pentru 500 grame făină, 35 grame drojdie proaspătă)
- 100 ml suc proaspăt de portocale + 50 ml (de la 2 portocale)
- 150 ml apă minerală - am avut-o de la frigider, ceea ce presupun că nu i-o convenit prea tare aluatului final
- 50 ml ulei
- 500 grame făină
- 3 linguri zahăr/ 75 grame
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă rasă de portocale - am avut pudră
- extract de vanilie
- un praf de sare
- un praf de turmeric pentru culoare l-am adăugat
- pentru umplutură: 135 grame rahat de trandafiri + 80 grame papaya confiată - în rețeta originală erau 300 grame rahat, eu n-am avut de unde să le adun. Am primit de la T. prin vară o cutiuță cu rahat de trandafiri, scria pe ea în rusește, foarte aromat, c-o minunată culoare rozulie și n-am vrut să-l combin cu alte soiuri și culori.
- pentru ungere miere n-am avut, ci un sirop de gutui care nu i-o lăsat luciu
- sucul de portocale cu zahărul, zahărul vanilat l-am pus la foc mic, în sucul călduț am adăugat drojdia și am lăsat 10 minute să se hodinească astfel
- într-un castron am cernut făina, turmericul, sarea și în mijloc i-am turnat maiaua, apoi 150 ml apă minerală și pudra de portocale cu vanilia. Am frământat ușor aluatul și am mai adăugat cei 50 ml de suc pentru un aluat nelipicios, ușor de frământat. Paula recomandase supliment de apă minerală-n astfel de cazuri, eu n-am mai avut. Când pereții vasului au rămas curați am adăugat uleiul și am mai frământat 5 minute
- foarte greu a pornit să crească, după vro 2 ore aveam ceea ce se vede, își triplase volumul
- am împărțit aluatul în două, pe blatul uns cu ulei am întins un dreptunghi din prima jumătate, i-am presărat jumătate din umplutură și l-am rulat sul. Identic am pregătit și cea de a doua jumătate. Cele două suluri le-am împletit și am așezat aluatul astfel format în forma de copt acoperită cu hârtie
- am mai așteptat un ceas să crească în tavă și l-am băgat la copt în cuptorul preîncins la foc mare, 190 grade zice la carte primele 10 minute, apoi 30 la foc mai mic. Eu după 20 de minute l-am acoperit cu un ziar, coaja era coaptă, dar nu și interiorul. După 10 minute de răcit în tavă l-am scos pe un fund de lemn
- fierbinte l-am uns cu siropul
- după răcire l-am împărțit pe căprării: mama, Buna, T. O fost tare apreciat și m-am bucurat pentru că și mie cele două colțuri, porția mea, mi s-au părut delicioase.
- foarte greu a pornit să crească, după vro 2 ore aveam ceea ce se vede, își triplase volumul
- am împărțit aluatul în două, pe blatul uns cu ulei am întins un dreptunghi din prima jumătate, i-am presărat jumătate din umplutură și l-am rulat sul. Identic am pregătit și cea de a doua jumătate. Cele două suluri le-am împletit și am așezat aluatul astfel format în forma de copt acoperită cu hârtie
- am mai așteptat un ceas să crească în tavă și l-am băgat la copt în cuptorul preîncins la foc mare, 190 grade zice la carte primele 10 minute, apoi 30 la foc mai mic. Eu după 20 de minute l-am acoperit cu un ziar, coaja era coaptă, dar nu și interiorul. După 10 minute de răcit în tavă l-am scos pe un fund de lemn
- fierbinte l-am uns cu siropul
- după răcire l-am împărțit pe căprării: mama, Buna, T. O fost tare apreciat și m-am bucurat pentru că și mie cele două colțuri, porția mea, mi s-au părut delicioase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu