luni, 21 decembrie 2015

Fursecuri de post cu nucă și cacao




Oi, am uneori câte o baftă de mă minunez și io!
Îmi trebea un dulce de post pentru pomana porcului (nu-i nicio contradicție aci, unii merg la pomana porcului să mănânce covrigi). Căutam o rețetă postoasă ziceam și-mi trece prin minte ia să-l întreb io pe Google ce fursecuri de post are zambetania. Pesemne că l-am prins într-o pasă bună căci m-o trimis la o rețetă grozavă, asta.



Am pornit cu doză dublă căci îmi aminteam bine că-i minunată rețeta. La final am avut  un aluat molcuț hopa, am dat-o-n bară deja! am mai adăugat făină, am lăsat juma de ceas compoziția în frigider, s-o mai întărit ușor, modelabilă/biluțibilă cu dificultate. Dintâi încerc varianta cu rahat pe principiul tre să schimb ceva s-o pot publica iară.



Nu-mi plac arătările (nedulci, făr de culoare).




Ia să le tăvălesc io prin zahăr, or să fie caricaturi de crinkleși dar vor fi dulci și pentru pomonagii doar asta contează!
După 10 minute de copt era să leșin când le-am văzut fețele crăpăcioase, nu adaug nimic de gustul ciocolatoso-nucos ca să nu ispitesc.

Mulțumesc DeDeului nepăcătoșilor!

Ingredientele pentru  45 de fursecuri:
- 40 grame cacao
- 140 grame nuci măcinate
- 130 ml apă
- 100 ml ulei
- 200 grame făină + 60 grame  (le-am adăugat pentru că era prea moale aluatul)
- 5 grame praf de copt stins cu o linguriță de oțet
- esențe de rom, vanilie
- un praf de sare
- zahăr pudră pentru tăvălit biluțele

Am mixat la viteză mare zahărul cu uleiul, am adăugat în fir subțire apa și esențele continuînd mixarea. Am cernut făina cu sarea și cacao. Le-am încorporat în compoziția lichidă tot cu ajutorul mixerului la viteză mică, apoi am adăugat praful de copt stins cu oțet și la sfârșit nuca măcinată. Sfatul meu este să adăugați făina treptat până se ajunge la un aluat nu foarte moale. Înfoliată compoziția am lăsat-o 30 de minute la frigider.
Am modelat biluțe de 13, 14 grame cu palmele unse cu ulei. Fiecare biluță am tăvălit-o prin zahăr pudră.
Am așezat fursecurile crude pe folia de silicon din tava de copt.



Le-am ținut 10 minute la foc mic în cuptorul anterior încins. Se ard foarte repede, aragazul meu le caramelizează instant fundurile pline cu zahăr. Se scot din cuptor moi și se lasă la răcit în tavă, sunt foarte fragile calde.



E o rețetă grozavă, dulcegăriile o avut mare succes și mi-s tare mândră!



Varianta originală a crinkleșilor ACI arhivată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu