luni, 30 septembrie 2013
Guguluf cu struguri
Struguri din curtea de la Oreavu.
Ouă de ţară de la vecinii curţii din Oreavu.
Reţeta Paulei de guguluf cu afine modificată doar pentru că-n curte la Oreavu nu cresc afine.
Oi, ce reţetă minunată!
De când am descoperit-o fură deja vro 5 gugulufi cu afine lichidaţi făr să rămână dovezi finale şi pentru zambetania, ci d'astea intermediare:
Deci:
* 250 gr făină + 2 linguriţe praf de copt + un praf de sare+ vanilină
* coaja de la o lămâie amestecată cu o lingură de zahăr + 2 linguri de zeamă lămâioasă
* 150 ml iaurt
* 4 ouă
* 150 gr unt
* 300 gr zahăr
* 200 gr boabe de struguri fără sâmburi înfăinate, 250 gr ar fi fost necesare
Se mixează untul cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând, apoi alternativ iaurt şi prafuri (făină, vanilină, sare, praf de copt), la final coaja şi zeama de lămâie. Când compoziţia e omogenizată bine se amestecă, făr de mixer, cu boabele de struguri.
În forma de guguluf (sau în oricare alta) unsă cu unt şi tapetată cu pesmet se toarnă aluatul şi se coace în cuptorul preîncins. 80 de minute la foc mic e traducerea pentru cuptorul meu.
După coacere (testul scobitorii curate) se mai lasă 5 minute în tavă, apoi se răstoarnă pe un grătar.
Paula l-o decorat cu smântănă bătută cu zahăr, eu am încercat-o, dar fie nu fu guguluful perfect rece, fie habar n-am de ce, ş-o schimbat culoarea ş-am renunţat.
La un moment dat am încercat glazura vanilată de la DrOetker. Tot nu fu perfectă culoarea.
Aşa că ultima variantă încercată şi cea pe care o tot repet de atunci e: o lingură de zeamă de lămâie amestecată cu vro 5 linguri de zahăr pudră, cât să rămână o compoziţie curgătoare, dar nu foarte. De-i lichidă tare după uscare este transparentă. Importantă e combinaţia chec foarte dulce, glazură acrie.
Fu primul cu struguri şi-l mai repet pân la Crăciun când o să îndrept defectele ăstuia (special cu destinaţia aceasta am pus o caserolă de boabe la congelator):
- la afine am pornit cu cantitatea Paulei de 300 de grame şi au fost foarte multe, am jonglat între 200-250 şi secţiunea a fost mai pe gustul meu. La struguri 200 gr au fost puţine.
- pentru că nu reuşesc să repartizez fructele uniform, data viitoare torn un sfert de compoziţie, aşez fructe, iară torn, iară aşez pân la capăt.
Când recuperez cursul despre confierea fructelor, îl încerc şi cu d' alea.
Revin cu plăcintă doboş morcovoaso-peroasă, asta de mai am ce poza.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Marieeee buna mai esti la casa omului :))) reteta asta a venit fix cand trebuia. Am in congelator niste pungute cu afine si tocmai ma gandeam ce as putea face cu ele. De abia astept sa incerc si eu guguluful tau.
RăspundețiȘtergereSa le decongelezi bine si nu-n graba. Le scoate din congelator si le lasa in frigider, scurge-le bine. Altfel vei avea un guguluf mov- varianta unu, fie unu care se prabuseste - varianta doi, ambele variante testate de mine:) Or, il fa cu struguri proaspeti si lasa afinele pentru cand va fizapada cat casa, adica-n curand:))
Ștergere