duminică, 10 septembrie 2017

CONVERSAȚII CU DUMNEZEU (vol. 1) - NEALE DONALD WALSCH


M-am intersectat prima dată cu aste Conversații, anu trecut,  la Auchan. M-a ispitit titlul. DD e marea mea slăbiciune. Apoi am citit pe ultima copertă că sunt 12 volume în serie și n-am vrut să mă-ncurc în misiunea de a le achiziționa cine știe de pe unde și când pe toate. Erau  doar trei la vânzare. Am și frunzărit atunci unul dintre numere, nu mai știu care și nu m-o atras. Dar DD care nu doarme nicicând mi le-o scos iară în cale.

Urmăresc pe Facebook oameni, pe care-i știu de pe televizor,  ale căror pagini mă încântă. Un astfel de personaj este Raul Popa. Când am citit la el și la prietenii lui despre Conversațiile lui Neale Donald Walsch m-am gândit că e un cadou foarte potrivit pentru G., care are propriile dialoguri delicioase cu DD. Le-am comandat la Libris, dar deja nu mai erau pe stoc. Oricum eram în contratimp și-mi doream foarte mult să le și citesc înainte de dăruire. Apoi noul tiraj a fost epuizat iară înainte să-mi fie livrat coletul. M-am bucurat că Raul are atât de mulți cititori pe care îi inspiră. Mi-am amânat drumurile cu încă o săptămână doar pentru ca domnul curier să mă găsească acasă. Apoi m-am zorit să termin în timpul regulamentar citirea celor nouă sute de pagini. 

  • CONVERSAȚII CU DUMNEZEU - volumul 1
De la primele rânduri mi-am reamintit de ce nu mi-o plăcut scriitura asta la cea dintâi întâlnire. Este tonul fluturașilor religioși distribuiți de membrii diverselor secte, să zicem Martorii lui Iehova sau Alege Viața. Or eu îs alergică la predicile ăstora. Nici cu ortodocșii nu-mi e rușine, nu ar diferi cu nimic habotnicia de Preafericitul ar ordona împărțirea de pliante cu DD. Din fericire, altele sunt îndeletnicirile preacuvioșilor. 

În 1992 autorul, nefericit pe toate planurile,  îi scrie o scrisoare lui Dumnezeu în care să-l acuze de toate chinurile ce le trăiește. La 49 de ani era iară făr de loc de muncă. Nu am idee câți copii avea atunci, după doi ani erau nouă bucăți.  DD, care altă treabă n-avea în momentele alea pascale, îi răspunde și nu oricum, ci așa, fix așa: 
...Spre surpriza mea, pe când mâzgăleam ultima întrebare amară și fără de răspuns și mă pregăteam să arunc stiloul, mâna mi-a rămas poziționată pe hârtie, ținută parcă de o forță invizibilă. Brusc, stiloul a început să se miște singur. Nu aveam habar despre ce urma să scriu... pag. 12
Nu doar în clipele în care păcătosul îl lua la rost cu de alde ce am făcut ca să merit o viață de luptă continuă? Dumnezeu este pe recepție, ci trei vro șase ani îi stă la dispoziție și-i răspunde conștiincios la interviu, timp în care muritorul abia ține pasul cu notatu răspunsurilor.

Bre, m-o amuzat teribil începutul despre care povestesc. Când citeam răspunsurile lu DD aveam în minte vocea lui Bordea din momentul ăsta de stand-up comedy: gravă, sacadată, militantă, mustrătoare. În același timp mă gândeam că-i pierdere de vreme și chiar am pe stocul necititelor cărți strașnice. Am decis să nu abandonez lectura pentru că, pe lângă buna dispoziție asigurată de DD care vorbește actualizat la aste timpuri, cu umor și neologisme, nu ca-n Biblie, sunt multe rânduri de bun simț și mari adevăruri despre bucuria de A FI pur și simplu. Și lecția asta nu prisosește niciodată. Creatorul lui Walsch spune că nu există lecții ce le învățăm, ci că deținem informații pe care ni le însușim, le conștientizăm doar prin anumite experiențe. Cum ar veni n-am învățat nimic din ceea ce gândim a fi fost o lecție, ci doar am activat cunoașterea, care exista deja în noi,  prin experiența respectivă.

Supremul Ăsta este foarte interesant. Iară mă uluiește schimbarea de ton atunci când scriu despre o carte simultan cu momentul lecturii. Spune că nu există Diavol, ci doar bucurie, adevăr, dragoste. Tot ce nu este bucurie, adevăr, dragoste, deci dumnezeiesc, este alegerea oamenilor prin prisma liberului arbitru. Asta e și credința mea: draci mai mari decât oamenii nu s-au pomenit. Funcția lui Dumnezeu nu este să facă sau să desfacă circumstanțele sau condițiile vieții tale. Dumnezeu te-a creat pe tine după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Tu ai creat restul prin puterea pe care Dumnezeu ți-a dat-o. Dumnezeu a creat procesul vieții și viața însăși așa cum o cunoști. Totuși, Dumnezeu ți-a dat liberul arbitru să dispui cum vrei de viața ta.  
...Nu ai venit în viața asta, ca să înveți ceva; trebuie doar să demonstrezi ceea ce știi deja. În cadrul acestei demonstrații pui în funcțiune tot ceea ce știi și te creezi din nou prin experiență. În felul acesta, îți justifici viața și îi dai sens... pag. 47
Mi-a atras atenția și unul dintre răspunsurile referitoare la rugăciuni.
...Procesul rugăciunii devine mult mai ușor când, în loc să trebuiască să crezi că Dumnezeu va spune "da" la fiecare cerere, înțelegi, în mod intuitiv, că cererea nu este necesară. Atunci rugăciunea este o rugăciune de recunoștință. Nu e deloc o cerere, ci o afirmare a recunoștinței pentru ceea ce este... pag. 23 
Pentru că aș putea cita toate paginile, voi rezuma câteva dintre ideile care mi-au atras atenția. Le gândeam și simțeam,  dar fiind diferite de dogmă le-am presupus necredință.

Iadul este opusul bucuriei. Este nerealizarea. Este a ști Cine și Ce Ești și a nu reuși să trăiești această experiență. Înseamnă a fi mai puțin decât poți fi. Acesta este iadul și nu există nimic mai cumplit pentru sufletul vostru.

* Un lucru este corect sau greșit pentru că așa îl consideri tu. Un lucru nu este corect sau greșit intrinsec.

* Nu există coincidență și nimic nu este întâmplător. Fiecare eveniment și aventură sunt chemate spre Sinele tău, de către Sinele tău, ca să creezi și ca să trăiești experiența lui Cine Ești Tu cu Adevărat.

* Prima Lege este că voi puteți să fiți, să faceți și să aveți orice vă imaginați. A Doua Lege este că voi atrageți lucrurile de care vă este frică

* Adevăr îți spun Eu ție: tot ceea ce vezi în lumea ta este produsul ideii tale despre ea.

* Viața este o creație, nu o descoperire. Voi nu trăiți în fiecare zi ca să descoperiți ce vă rezervă ea, ci ca să o creați. Voi vă creați realitatea în fiecare clipă, probabil chiar fără să o știți.

* oamenii au tendința să vadă ei înșiși ceea ce vedem noi în ei. 

* Universul seamănă cu o mare mașină Xerox; el produce, pur și simplu, nenumărate copii ale gândurilor tale. Există deci un singur mod de a schimba totul. Trebuie să-ți schimbi felul de a gândi.

* Sufletul caută starea de a fi și nu starea de a face.

* Dă-i înainte și fă ceea ce-ți place cu adevărat să faci! Nu face nimic altceva. Ai atât de puțin timp. Cum poți să te gândești să irosești o clipă făcând ceva ce nu-ți place, numai ca să-ți câștigi existența? Ce fel de existență este aceea? Nu este o existență, este o moarte.

Pentru mine, cea care în copilărie a fost cărată la biserică în toate zilele și nu a auzit decât Te pedepsește Dumnezeu, Iadul, păcatul, osânda veșnică să-l întâlnesc pe Dumnezeul lui Walsch a fost o binecuvântare. Este exact DD din mintea mea, cel pe care drept-credincioșii l-au catalogat corcitură, doar pentru că-i Altfel.

Mare bucurie-mi fu întâlnirea cu aste scrieri. Și trudă, dar să nu anticipez din programul viitor. S-au pliat perfect pe golurile și nedumeririle mele spirituale. Știu că există catralioane de oameni care nu ar fi compatibili cu o astfel de lectură, dar eu sunt fericită că m-o găsit ACUM.
  
Există cărțile și-n format pdf. Merită recitite pe îndelete, cu pixul în mână. Le trec pe lista reducerilor de noiembrie. Vreau să le pipăi la recitire. Oi, ce grozav e mirosul ăsta de carte nouă, abia ieșită de la tipar!

  •  Conversații cu Dumnezeu * Un dialog neobișnuit * de Neale Donald Walsch publicat la editura For You 2009, 241 de pagini.
_________________
Am mai citit în 2017:
  1.  Shining - Stephen King
  2.  Colorado Kid - Stephen King
  3.  Misery - Stephen King
  4.  Supunere - Michel Houellebecq
  5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
  6.  Visul - Emile Zola 
  7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
  8. Adio - Honore de Blazac
  9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
  10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
  11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
  12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
  13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
  14. Dragă viață - Alice Munro
  15. O mie de nopți - E.K. Johnston
  16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
  17. Să fii român! - Dan Puric
  18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
  19. Einstein - Francoise Balibar
  20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
  21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
  22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
  23. Galaad - Marilynne Robinson 
  24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
  25. Golem - Gustav Meyrink
  26. Noi - Evgheni Zamiatin
  27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
  28. O vară la țară - J.L. Carr
  29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
  30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
  31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
  32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
  33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
  34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
  35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu