marți, 16 iunie 2015

Cozonac de post cu fructe deshidratateAdaug colecţiei cozonacilor de post  o ultimă variantă, aceasta, cu fructe deshidratate.

http://zambetania.blogspot.ro/2013/04/cozonac-de-post.html
http://zambetania.blogspot.ro/2013/04/cozonac-de-post-cu-visine.html
http://zambetania.blogspot.ro/2014/04/cozonac-de-post-cu-morcov.html

 Cred că e a şasea oară când  aproape că nu am ce poza la final.
Din momentul în care am zărit prima dată la Auchan papaya cubuleţe la vrac  m-am gândit la ăst cozonac şi împreunarea lor.

 Pentru o tavă de cozonac/ o formă de guguluf cu gaură or ba, ingredientele sunt:
  -      200 ml apă –  am avut lapte de cocos de la o conservă despre care voi povesti mai multe la tortul de post din zilele ce vin
-         100 gr zahăr – am folosit un plic de zahăr vanilat, restul zahăr tos
-         500 gr făină
-         25 gr drojdie proaspătă
-         răzătură din coji de portocale şi lămâie
-         40 ml ulei


-         200 gr fructe deshidratate – am adunat de astă dată stafide, papaya, kiwi, agrişe – chiar de sunt acre, îmi plac grozav în cozonac, caise
-         un praf de sare
-        o jumătate linguriţă de turmeric – îmi place mult culoarea galbenă la cozonacul de post, în trecut o obţineam cu suc de morcov or de portocală, de la o vreme folosesc doar turmeric, cam mult e dreptPentru că ultima dată, pentru ziua mamei, mi-a ieşit foarte pufos, am tras câteva concluzii:
-         făina se toarnă treptat, ar putea fi nevoie de mai puţină
-         uleiul e şi el nebătut în cuie –  am pornit de la cele 25 de grame ale reţetei originale şi mă opresc pe la 40-50 în funcţie de aluat
-         nu l-am făcut decât cu drojdie proaspătă, deşi mă complic uşor cu maiaua
-         nu e dulce, de nu-l preferaţi aşa, mai trebe mărită cantitatea de zahăr
-         e cea mai simplă reţetă de cozonac, timp scurt cu  frământatul, ingrediente puţine, de n-ar fi aşa scumpe fructele astea…


Pentru maia:
-         opăresc 2 linguri de făină şi le las la răcit
-         înmoi drojdia cu o lingură de apă călduţă şi o linguriţă de zahăr
-         când făina opărită e răcită şi drojdia uşor crescută le amestec, le presar cu făină şi le las la crescut în loc cald – cum în ziua aia am copt blaturi, instant mi-au crescut şi maiaua şi cozonaculAm încălzit laptele de cocos cu zahărul, sarea şi turmericul.


Într-un vas am pus făina, în mijlocul ei am făcut o groapă în care am turnat maiaua, am început a amesteca uşor adăugând lichidul. Când deja aluatul se omogenizazse am turnat fructele şi răzătura, am mai frământat cât să le încorporez împreună cu uleiul.
Aluatul l-am lăsat la crescut în vasul acoperit.


După ce şi-a dublat volumul, l-am răsturnat în forma de copt unsă cu ulei şi tapetată cu făină,  iară  l-am aşteptat să crească. Pentru că fructele se ard primele, încerc în partea de sus a aluatului să am cât mai puţine. L-am copt în cuptorul preîncins, după 45 de minute era gata. Când l-am scos copt, l-am uns cu miere de albine.Mi-a ieşit foarte pufos spre deosebire de prima dată când l-am copt în guguluful cu gaură. Atunci am folosit 600 grame de făină şi 250 ml lichide făr să iau în calcul cele 200 grame de fructe. Acum am lăsat aluatul mai moale şi mi-a plăcut mai tare finalul pufos.

Îl mai fac acuş pentru Buna,  tot în varianta asta, da' mini şi cu lapte. De-oi avea vreme de pozat, oi reveni.
Vineri, un tort de post ce mie mi-o plăcut  mult şi pe care abia aştept să-l repet.

Un comentariu: