sâmbătă, 4 februarie 2012

Tort cu truffe



Pentru G.50, mi-am dorit unul dintre cele mai grozave torturi făcute de mine vrodată. O ieşit, ca şi anul trecut, poate cel mai urât, dar de departe cel mai gustos!


Când făceam teste despre îmbinat blat ciocolatos cu cremă de cafea, Cristina posta reţeta truffelor Laurei Adamache. Era ce-i lipsea  specialului meu!

Schema:

* blat ciocolatos ca la tortul Palermo sau la cel cu piesici
* crema ciocolatoasă albă
* truffele cu marţipan
* crema de cafea

Va părea  complicat pentru că  postarea-i  cât un tren cu zece vagoane, necesită doar ceva mai mult timp, în rest nimic complicat!

Eu am pregătit pentru G. un tort rotund de 18 cm şi unul dreptunghiular pentru mine ( să am mostră a ceea ce am dăruit). Cantităţile sunt suficiente pentru un tort rotund mare (25 cm) .

Primele în procesul de fabricaţie  au fost truffele, nici juma de ceas nu le trebe.
  * TRUFFE pentru 25-30 buc, la tort este nevoie de mult mai puţine
Am avut  - 200 gr ciocolată neagră (100 Primola şi 100 cuvertură)
               - 100 ml frişcă lichidă
               - 2 linguri lichior de cafea
               - 1 lingură cafea solubilă
               - 75 gr marţipan

Punem pe aburi ciocolata şi frişca, când ciocolata s-a topit puţin oprim aragazul pentru că, restul de ciocolată se va topi instant. Peste întreaga ciocolată  adăugăm lichiorul, cafeaua şi marţipanul. Mixăm două minute tare şi apoi lăsăm compoziţia la frigider 3 minute. Repetăm operaţiunea asta încă de 2 ori, ultima dată lăsând la frigider 10 minute. Eu am uitat-o acolo şi se întărise atât de tare că m-am cam chinuit să fac bomboanele. Cu mâinile umezite se rotunjesc gogoloaiele turnate cu linguriţa. Repede şi uşor faţă de celelalte bomboane ale mele. Pe cele pentru tort le-am trecut prin nucă de cocos, pe restul le-am decorat cu ciocolată liniuţe, nu mai ştiu cum se numeşte punguţa cu ornamente din ciocolată.

După ce bomboanele au fost gata am trecut la pregătirea blatului.

* BLATUL CIOCOLATOS
 - 125 gr unt + 75 gr zahăr pudră
- 6 gălbenuşuri
- 140 gr ciocolată neagră
- 6 albuşuri +110 zahăr pudră 
- 1 lingură amidon
- eu nu încep cu albuşurile, dar pentru că am rostuit pozele în altă ordine, scriu întâi despre albuşurile care se bat spumă cu zahărul.
- încep prin a topi ciocolata pe baie de aburi, o las acolo doar cât să se topească marginile, apoi se topeşte toată pornind de aici,  fără a se încălzi foarte tare  - exact ca la truffe
- cât ciocolata se înmoaie, bat untul cu zahărul, adaug gălbenuşurile şi apoi ciocolata, care  nu-i  fierbinte, peste ele toate, mixate bine, torn amidonul şi omogenizez cu lingura de lemn
- în aluatul ciocolatos torn albuşurile bătute spumă şi amestec uşor

- torn în tava de la aragaz acoperită cu hârtie de  copt şi coc 20 minute la foc mic, până când nu se mai lipeşte de scobitoare. După ce am încercat şi sfatul Cristinei cu pereţi netapetaţi şi blatul s-a lăsat de la mijloc, am ajuns la concluzia că este un aluat care nu poate fi folosit decât pentru blaturi subţiri, aşa cum l-a dat Dora iniţial, deşi cel înalt, căzut după coacere, nu-i deloc rău printre creme.

Cât blatul se răceşte pregătesc prima cremă, ciocolatoasa albă.

- 160 ciocolată albă, n-am găsit decât Poiana aerată şi mari dureri de cap am avut
- 75 gr frişcă lichidă
- 1 linguriţă gelatină
- 200 gr frişcă bătută
- 2 linguri fulgi de cocos, că tot mi-au rămas de la truffe

Ciocolata şi frişca lichidă se pun pe baia de aburi, gelatina se înmoaie şi se toarnă peste ciocolata caldă, şi astea toate peste frişca bătută - pentru că am vrut ca bomboanele să nu cadă pe blat, eu am pregătit întâi jumătate de cremă.

Asamblarea tortului
Am decupat blatul cum am avut nevoie, două bucăţi rotunde şi două dreptunghiulare. Am aşezat într-o cratiţă peste folie primul blat, am turnat jumătate din crema albă şi am dat-o la gerul cel mare câteva minute, cât să pregătesc şi restul de cremă. Am aşezat truffele peste crema întărită şi am turnat  cealaltă jumătate de cremă. După câteva minute de stat la rece i-am pus şi al doilea blat. Pentru că era deja foarte târziu, eu am lăsat-o la frigider toată noaptea.


A doua zi am pregătit crema de cafea.
* CREMA DE CAFEA- este a Lissei, dar nu o găsesc acum pe blogul ei
- 2 gălbenuşuri
- 2 linguri lichior de cafea
- 1/2 plic cappuccino
- 20 gr zahăr pudră
- 1 ciocolată cu cafea
- 200 Philadelphia
- 250 frişcă bătută
- 1 linguriţă gelatină ( crema era deja tare, nu mai era nevoie de ea)
- am pus pe aburi gălbenuşurile, zahărul şi lichiorul, după topirea zahărului am rupt ciocolata la topit, după câteva minute am turnat şi praful de cappuccino.
- separat, am mixat Philadelphia cu frişca
- am înmuiat gelatina şi am turnat-o peste ciocolată şi împreună peste frişcă, le-am omogenizat.
Peste tortul blat-1/2 cremă albă-truffe-1/2 cremă albă-blat mutat într-un vas mai mare (20 cm) am turnat crema de cafea şi l-am dat la frigider câteva ore.

Pentru decorare Lissa m-a sfătuit să mai încerc pereţii din ciocolată pe care i-am ratat la tortul de post. Mi-au ieşit foarte grosolani, dar fiind pentru prima dată eu am fost încântată.
Am decupat hârtie de copt, am topit ciocolata făr să adaug nimic peste ea .
 - ciocolata topită am turnat-o pe rând pe decupaje, am băgat câteva secunde la rece hârtia ciocolatoasă, apoi am lipit-o pe lateralul tortului şi am lăsat-o la frigider până când s-a desprins uşor. Cele pe care le-am lăsat prea mult şi nu le-am mai putut lipi, le-am retopit. Apoi, am decorat cu seringa folosind ciocolată albă pe cea neagră şi invers.


Nu ştiu de-am uitat ceva, scriu de prea multă vreme:)
Este clar cel mai urât tort, m-o ajutat şi aerata din cauza căreia tortul a crăpat, dar şi cel mai bun de până amu, să nu mai scriu despre secţiune, se vede şi-n poze,  cât de faină a fost!

La mulţi ani, G.50!

9 comentarii:

  1. Sectiunea aia face toti banii! Arata perfect!
    Imi faci si mie tort de ziua mea? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oi, ce fericită aş fi să-ţi pot dărui un tort truffos!
      Cum să întorc cercul pe o latură?!:) Aş putea încerca forma pătrată pentru asta, dar eu chiar am credinţa, după cum ţi-am şi scris, că-i un blat "genetic" programat subţire:)

      Ștergere
    2. deci, imi faci si mie tort de ziua mea? :D

      Ștergere
    3. Îs setată pe 91 bomboane pe băţ, deci oricând mai adăuga 20, 25 fix câţi ani împlineşti tu:))))))))))))))

      Ștergere
  2. Maria, dar daca intorci vazul pe o latura si-l lasi asa pana se raceste? Teoretic ar trebui sa mearga :) Ca la cozonaci :D
    Anunta-ma daca incerci si asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate de tort.Imi place mult ciocolata.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit, DiaMar! Şi eu iubesc ciocolata, cu ultimele torturi mi-am făcut rezerve, urmează postul!:)

      Ștergere
  4. Pentru decor foloseste ciocolata de la Lidl (52%-200g-4,8lei).Se topeste la B.M. se lasa in vas pana curge in valuri cand ridici paleta, apoi o torni peste hartia pregatita.O lasi sa se raceasca pe blat pana cand atingi cu degetul si-ti ramane pe ciocolata o usoara amprenta,iar degetul este curat.Atunci e timpul s-o lipesti de blat. Pentru inceput lucreaza cu bucati de hartie mai mici si le suprapui usor.Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Ana! După atâta vreme de la prima ratare e cazu să mai încerc:)

      Ștergere