Mai am o tură de bomboane ş-un cozonac şi-s gata pentru două luni cu de alte bucurii.
Pentru 10 turte mari (13 cm):
* 250 ml lapte
* 50 gr unt
* 2 ouă
* 300 gr brânză de burduf
* 500 gr făină
* 25 gr drojdie
Într-un vas am turnat laptele călduţ în care s-a topit untul, apoi am omogenizat bine brânza de burduf în lichidul acesta am adăugat făina şi peste toate, moţ, maiaua. Am frământat până când aluatul nu mi s-a mai lipit de degete. L-am lăsat la hodină vrun ceas, cât să crească dublu rotofei.
Am întins foaie de jumate centimetru grosime, am decupat turte, le-am înţepat bine cu furculiţa să le împiedic la copt formarea de burţi goale şi iară hodină, da' numa' un sfer de ceas.
Le-am învelit bine în ştergarul de la Mama Buna pân le-am sfârşit de copt. Apoi, herbinţi încă, le-am înecat în smântână grasă, cât să-mi ajungă pân la Paşte.
Ştiţi că-s numa bune lunecate cu usturoi zdrobit 'nainte?!
Ştergarul de la Mama Bună nu poartă în el doar pete ruginii de vremi trecute, ci şi miros de naftalină, semn că atunci când mi l-a dăruit, la Crăciun, l-a scos din lada bună, aia cu lucrurile ei de preţ pentru când n-o mai fi! Nu mă înverşunez să-l fac şi făr de pată şi făr de miros:
- Ce-ţi trebe ţie cârpa asta?!
Mă-ntreba sor mea, doar din priviri, atunci când Buna se întoarce înceată.
Mă-ntreba sor mea, doar din priviri, atunci când Buna se întoarce înceată.
- Tre să-l duc pe Zambetania!
Prin "eşti nebună!" se traduce mâna aia, ce şi-o dus-o la tâmple cu degete agitate?!
Mama Buna cu vederile înceţoşate-n întuneric, dăruindu-mi un ştergar preţios tremurând, fu darul Crăciunului pentru mine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu