joi, 10 februarie 2011

Tort oval - Tortul nr.11 - Blat alb/negru, ciocolată albă/neagră, frişcă




Tortul acesta se vru unu’ special, toate se vreau astfel la mine-n cap, dar acesta mai special!
Cum ştiam că am la dispoziţie un weekend pentru pregătirea sa, nu mi-am făcut niciun plan. Vineri după ce am copt primul blat, eram la al doilea, am primit un telefon. A fost momentul din care n-am mai reuşit să mă adun pentru surpriza ce pornisem a o înfăptui.
Aşa că nici nu mai scriu ce şi cum gândisem, am reuşit să proptesc cu mari dificultăţi acest tort.

Blatul Raffaello 16x25
- 3 ouă
- 100 gr. zahăr + 1 zahăr vanilat
- 25 gr fulgi nucă de cocos
- 100 gr făină
- 2 linguri lapte
- 50 ml ulei
- jumătate plic praf de copt











Gălbenuşurile se separă de albuşuri.
Gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi toate celelalte ingrediente se amestecă bine până la omogenizare.
Albuşurile cu un praf de sare şi jumătate din cantitatea de zahăr rămasă se bat spumă tare.
Peste spuma de albuşuri se toarnă cu amestecare uşoară compoziţia gălbenuşurilor. Aluatul astfel obţinut se toarnă în tava acoperită cu hârtie de copt. Am copt foaia 30 minute pe ultimul etaj al cuptorului la foc mediu. După răcire, înfoliată la frigider peste noapte.

Blatul Snickers pentru tava 16x25
- 3 ouă
- 100 gr. zahăr + 1 zahăr vanilat
- 75 gr. alune măcinate
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri cacao
- 2 linguri lapte
- 50 ml ulei
- jumătate plic praf de copt


Gălbenuşurile se separă de albuşuri.
Gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi toate celelalte ingrediente se amestecă bine până la omogenizare. Eu am obţinut, ca şi la blatul Kinder Pinguin, un aluat ca de clătite mai gros.
Albuşurile cu un praf de sare şi jumătate din cantitatea de zahăr rămasă se bat spumă tare.
Peste spuma de albuşuri se toarnă cu amestecare uşoară compoziţia gălbenuşurilor. Aluatul astfel obţinut se toarnă în tava acoperită cu hârtie de copt. Eu am pregătit cantitate dublă, pentru două torturi identice, de aceea în poze apare tava mare 25x35. După 20 de minute la foc mic, nu s-a mai lipit de scobitoare, deci s-a copt. L-am lăsat la răcit şi apoi înfoliat l-am ţinut la frigider 12 ore.




Jeleu de mure
- 100 gr. jeleuri de mure
- apă cât să le acopere
Jeleurile peste care am turnat apa se pun la bain-marie până se topesc bine. Apoi se lasă la răcit într-un vas, astfel încât stratul să aibă un deget grosime. Când stratul este bine întărit, vasul se pune câteva secunde la bain-marie şi se răstoarnă jeleul, care se taie cuburi. Din nefericire pentru tortul meu, eu am uitat vasul la bain-marie şi iară s-o făcut sirop, ceea ce vroiam a fi un tort vitraliu, o fost un tort cu sirop de mure.


Crema de ciocolată albă şi fulgi de cocos
- 100 gr. ciocolată albă
- 100 ml. frişcă lichidă
- 100 ml frişcă bătută
- 25 gr. fulgi de cocos
- ½ plic gelatină
Ciocolata şi frişca lichidă se pun la bain-marie până ciocolata este bine topită. Gelatina la înmuiat cu 50 ml apă, apoi la bain-marie până se topeşte şi puţin la răcit, după care se toarnă peste compoziţia cu ciocolată, se adaugă nuca de cocos şi frişca bătută nu foarte tare şi se omogenizează uşor.



Crema de ciocolată cappuccino şi alune măcinate
- 100 gr. ciocolată capucino
- 100 ml. frişcă lichidă
- 100 ml frişcă bătută
- 25 gr. alune măcinate
- ½ plic gelatină
Ciocolata şi frişca lichidă se pun la bain-marie până ciocolata este bine topită. Gelatina la înmuiat cu 50 ml apă, apoi la bain-marie până se topeşte şi puţin la răcit, după care se toarnă peste compoziţia cu ciocolată, se adaugă alunele şi frişca bătută nu foarte tare şi se omogenizează uşor.



L-am ornat cu frişcă şi trandafiri din pastă de lapte praf. In minte schiţa era : blat negru, strat ciocolată cu fulgi de cocos, strat cremă albă cu jeleuri mov, strat ciocolată neagră cu alune,blat alb, totul acoperit cu pastă de zahăr şi ornat cu trandafiri mov. Dar, n-am reuşit nici stratul simplu de ciocolată să-l fac, am turnat prea multă frişcă lichidă, ceea ce mi-a terminat şi ultimile puteri şi gramul de răbdare. Iară trandafirii mov, n-o fost cu putinţă să-i obţin. Aveam eu mov, dar era prea deschis, am zis că de adaug roşu îl închid, am obţinut maron. Două rânduri de verde, n-o vrut să se modeleze, toate astea-s pagube colaterale la un tort pentru care aveam tot timpul din lume să-l meşteresc şi toată bucuria, dar timp pentru care Cerul a avut propriile planuri, altele!


Când am început primele torturi, acesta fu al unusprezecelea!, aveam bunul obicei de a nota ce am greşit, amu de fac asta am greşit tot, aproape tot, deci:
- mi s-o părut că blatul 25x35 îmi e suficient pentru tortul oval de 25x11, mi-o fost din cârpituri, pe viitor de făcut schiţă cu ruleta în mână!
- decorul trebuie făcut cu cel puţin o săptămână înainte, ştiam asta!, cum am respectat regula?! Am făcut frunzele cu două ceasuri înainte de predare, deci neîntărite, am pictat trandafirii atunci, deci am murdarit şi frunzele cu roşu şi mâinile consumatorilor!
- frişca de ce n-o vrut să se bată nu mai ţine de neîndemânarea mea, oricum ceea ce visam să fie cel mai filigranat tort din toate timpurile mele, o fost un tremurat al poşului ţinut cu ambele mâini, de întins perfect cu înmuiat cuţitul în apă n-am reuşit neam
- iară jeleul uitat pe bain-marie şi pus sirop în tort, e clar semn că toate au reuşit pe dos!


Ce fu bine?
- blatul era fain, mai ales cel de Snickers, iară de când cu făcut foaie şi nu blat înalt, nu mai am probleme cu lăsatu’ după coacere sau tăiatul strâmb şi o avut 1,5 kg, perfect drept;
- intenţia mi-a fost să fac şi unul pentru mine identic, pentru a mă dumiri cu toate cele, din păcate n-o fost vreme; da’ intenţia era bună!
- cum Sărbătorita este întruparea bunului simţ, mă pot îndoi că o fost atât de bun pe cât zice, iară că fu chiar frumos este de la 5 poşte departe de adevăr, dar au dat tare bine aste vorbe la dezamăgirea mea pe toată linia.







La mulţi ani, Gabi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu