miercuri, 15 septembrie 2021

BISCUIȚI CU ALUNE / MIGDALE




Pentru ultimele două aniversări din familie m-am împiedicat în Kaufland de două pachețele cu alune și migdale măcinate. N-am verificat de erau aproape expirate, m-am bucurat c-au fost împreună câțiva bănuți (până-n 5 lei) și pe baza lor am modificat uimitor rețeta biscuiților cu nuci, ASTA


Ce fericire-mi sunt rețetele acestea care au mare succes oricare le-ar fi degustătorii! 

INGREDIENTE pentru biscuiți cu nucă (800 grame)

  • 400 grame făină
  • 100 grame migdale / alune măcinate
  • 200 grame unt moale (sau 100 grame unt și 80 grame untură)
  • 50 grame zahăr(pudră / tos) pentru aluat
  • 2 gălbenușuri
  • extract vanilie
  • un praf de sare
  • 100 - 125 grame kefir/iaurt adăugat treptat, aluatul poate necesita mai mult or mai puțin
  • 50 grame ciocolată (albă / neagră)


PREPARARE biscuiți 

  • Untul  și untura la temperatura camerei le-am spumat cu zahărul,  sarea și vanilia.
  • Am adăugat gălbenușurile pe rând continuând mixarea. 
  • Peste compoziția aceasta am adăugat făina și  migdalele măcinate.  Am frământat scurt cu mâna cât să le încorporez. 
  • La final am adăugat treptat iaurtul. Trebuie obținut un aluat omogen, mai degrabă tare și ușor lipicios. 
  • Aluatul se înfoliază și se lasă la rece 30 de minute. Eu l-am lăsat ș-o noapte. 
  • Nu este un aluat cu care se poate lucra în cantitate mare. Cel puțin eu nu reușesc. Așa că uneori îl înfoliez în două bucăți egale (am avut în total 900 grame aluat, deci 450 fiecare). Ultima dată l-am lăsat într-o singură bucată și l-am rupt în 4 la modelare.

  • Când îl scot de la rece de la temperatura mâinilor se înmoaie suficient cât să poată fi modelat. 
  • Tot acum, când se scoate aluatul de la frigider, se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius. 
  • Am întins foaie fiecare bucată de aluat pe rând. De 3 milimetri grosime folosind sucitorul și un blat de lemn.  Aluatul se lipește, dar nu se rupe de se manevrează cu atenție. 
  • Am decupat biscuiți cu forma rotundă de 4.5 centimetri.
  • Am obținut 90 de biscuiți pe care i-am așezat pe tava acoperită cu hârtie cerată. Biscuiții se micșorează la copt, pot fi așezați foarte aproape unii de alții. 

  • Se coc în cuptorul preîncins la 150 de grade, 12-15 minute zice teoria.  I-am copt la 180 de grade până li s-au aurit ușor marginile, 25 de minute.

  • Se lasă musai la răcorit 5 minute în tava de copt, altfel se rup fiind foarte fragili. 
  • Pentru decorare am ras ciocolata și am pus-o într-o pungă. Am legat punga exact unde se termină ciocolata și am lăsat-o în apă caldă până s-a topit ciocolata. Atunci am tăiat la pungă un colț foarte subțire și am mâzgălit biscuiții așezați unii lângă alții. 
  • Se păstrează în cutii închise după întărirea ciocolatei. 



Identic am pregătit biscuiții cu alune măcinate. I-am decorat cu ciocolată neagră după ce i-am decupat cu o formă pătrată de 3.5 centimetri și i-am copt. 



ALTE MENȚIUNI

  • Mi-o fost teamă să adaug esență de migdale, dar de va mai exista o dată viitoare, musai să-ncerc. 
  • Ultima dată am pregătit aluatul cu două zile înainte de coacere (l-am ținut la frigider). Ș-am copt biscuiții cu patru zile înainte de data cea mare. I-am păstrat în caserole acoperite cu folie de aluminiu. Se usucă foarte puțin și se diluează ușor vanilia, dar rămân foarte gustoși. Chiar de-s cu unt, nu sunt fini ci mai degrabă o combinație ușor crocant - ciocolată delicioasă. Am găsit după două săptămâni unii rătăciți pe un fund de caserolă cu capac, nici n-ai fi zis că nu-s proaspeți. 
  • Deși întâia dată i-am tăvălit ca și pe biscuiții cu nucă prin zahăr pudră, prefer varianta aceasta în care nu-i doar zahăr pudră ci alte arome, toate faine, niciuna extremă. 
  • Pentru că ciocolata neagră doar am tăiat-o bucățele, s-a topit mai greu și pân la urmă mi-a rupt punga. Chiar de pare mai mult timp pierdut cu mărunțitul prin răzătoarea, e calea cea mai sigură. Sau ciocolata se poate topi pe aburi într-o crăticioară și apoi turna într-un poș. 
  • Mă gândesc să-i testez cu decupatorul de sărățele. Ar trebui să-mi reușească. Eventual adaug zahăr suplimentar în interior și-i las nedecorați. 
  • Sunt sigură că-n momentul în care alunele / migdalele sunt măcinate acasă rezultatele sunt mult  peste cei 5 lei, dar n-am a mă văita. 
  • O, da, să nu uit! Îs musai de-ncercat cu fistic. 
  • În arhivă cornulețele cu nucă, rețeta de la care am pornit sucelile, este AICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu