luni, 31 mai 2021

BEZELE FĂRĂ OU ( CU AQUAFABA)

  • Revin tot mai greu la ritmul celor trei texte pe săptămână. La-ndemânul zilelor ăstora mi-i abandonul, deși în capul meu scriu aproape făr de întreruperi. Sper să-mi recapăt bucuria blogului pân atunci însă luni - miercuri - vineri zambetane  îs doar sarcini alăturate buruienilor și rufelor murdare pe liste imposibil de-mplinit la termen. 


Înainte de pauza cea lungă pregătisem o ultimă propunere pentru proiectul Fiecare vineri de aprilie cu desertul ei de post. Am mai povestit în trecut despre întâlnirea cu blogul Beatriciei și dragostea la prima citire/auzire. Printre cele dintâi informații care mi-au atras atenția în urmă c-un an fu aceea că aquafaba se fierbe înainte de batere. Eu am testat în 2019 bezelele - ACI - ș-am fost uimită de gustul făr de năut, dar m-o dezamăgit fragilitatea. 


Exact acest neajuns l-o reparat acum tehnica Beatriciei. Ideea am găsit-o la una dintre rețetele de macarons - ACEASTA. Deși multă vreme macaronșii mi-au fost visul suprem, acum sunt pe la coada tuturor preferințelor. Să-i reușesc perfecți ar fi o mare satisfacție, dar texturi - combinații - creme - piciorușe - draci - laci îs azi departe de dulcegăria supremă. 

INGREDIENTE

  • 300 grame aquafaba (lichidul din conserva cu năut)
  • 150 grame zahăr
  • ornamente albastre

PREPARARE

  • Am avut aquafaba de la două conserve de năut. Într-o crăticioară pe care am cântărit-o am turnat 300 grame aquafaba. Am așezat vasul pe foc foarte mic și amestecând aproape continuu am fiert lichidul până a scăzut la jumătate. S-a întâmplat foarte repede să se îngroașe ușor, trebuie amestecată pentru că au loc depuneri pe fundul vasului în timpul fierberii, care s-ar putea arde. Având greutatea tigăii mi-a fost foarte ușor să urmăresc când aquafaba a rămas la 130 de grame din cele 300 inițiale. Am răsturnat aquafaba scăzută într-un bol, am lăsat-o să se răcească, am acoperit bolul cu folie alimentară și l-am păstrat o noapte la frigider. După răcire cele 130 de grame au rămas 100. 
  • Înainte de a începe prepararea bezelei am aprins cuptorul la 100 de grade. 
  • A doua zi în vasul mixerului am pus cele 100 grame de aquafaba rece. La viteză mare am bătut lichidul până s-o transformat într-o spumă moale. Atunci am adăugat zahărul și am continuat mixarea vreo 10 minute până am obținut o bezea fermă, albă, lucioasă.

 
  • Am umplut un poș cu bezea. Îi atașasem un dui stea și am format bezele în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. Am presărat pe deasupra zahăr albastru (l-am cumpărat de la Lidl într-o cutie cu alte vreo trei culori) și ornamente din zahăr. 
  • Le-am copt două ore la 100 de grade până s-au desprins ușor de pe hârtie. 


ALTE MENȚIUNI

  • Beatricia accentuează că-i musai aquafaba să fie scoasă de la frigider doar înainte de mixare.
  • Congelez aquafaba ori de câte ori consum năutul dintr-o conservă pentru humus. Înainte să o folosesc o las o noapte în frigider la dezghețat.
  • Imediat după coacere bezelele au fost la fel de fragile ca atunci când aquafaba nu a fost fiartă. Eu am plecat pe drumuri pascale de a doua zi și le-am lăsat în cutii pe care le-am acoperit cu hârtia în care au copt. La-ntoarcerea de după 10 zile erau ca bezelele din albuș de ou: crustă la exterior, un interior fin și niciun risc de a se sparge doar prin simpla atingere.
  • Deși nu toate secțiunile au arătat astfel, s-o nimerit taman p' asta s-o pozez.

  • Am copt două tăvi și în cea de a doua tranșă de bezea am adăugat nuci caramelizate cumpărate de la Prăvălia aromelor. Am presărat câteva și pe deasupra. Din cauza lor sau a timpului lung de așteptare bezelele nu și-au mai păstrat forma, s-au nivelat și de-ar fi format piciorușul specific ar fi arătat exact ca un macaron.  
  • Pe când îmi refac stocul de aquafaba gândesc să le umplu pocind o rețetă din laborator pe care am iubit-o: șuhaida. 
  • În camera fără umiditate, în caserole făr de capac, le-am păstrat vreo două săptămâni până au fost lichidate. Nu s-a schimbat nimic în gustul și textura lor în această perioadă. 
  • Sunt dulci ca toate bezelele, dar n-aș zice că foarte dulci. 
  • În arhivă am un tort de post decorat cu astfel de bezele, ACESTA. Am adăugat atunci colorant în bezeaua de aquafaba înainte de poșare. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu