Astăzi defilez cu o rețetă minunată pentru iarnă. Aparține tot Oanei, sursa mea veșnică de rețete pentru conserve (și nu doar). AICI varianta originală a gogoșarilor în sos de muștar.
Nu-mi mai amintesc cum am ajuns în vara lui 2019 la această rețetă. Probabil am întrebat în căsuța de căutare a Savorilor urbane ce pot face cu gogoșarii. Cantitatea pregătită atunci s-a epuizat rapid pe grătare, dar am păstrat un borcănel cu sfințenie pentru poze. De uitat n-am uitat, doar am avut nevoie de un an și mai mult pentru a mă lăuda cu el pe blog.
INGREDIENTE (pentru aproximativ 1.5 kilograme gogoșari în sos de muștar):
- 1 kilogram gogoșari curățați (1.5 kilograme gogoșari întregi)
- 260 grame muștar fin și/sau cu boabe și/sau iute, dulce
- 150 mililitri ulei de floarea soarelui
- 150 mililitri oțet
- 150 grame zahăr sau miere
- 20 grame sare grunjoasă pentru murături
- 2 cepe medii
- 4-5 căței de usturoi
- 1 linguriță boabe de piper
- 1-2 foi de dafin
- 1 ardei mic iute (opțional)
- 1 linguriță pudră de curcuma (turmeric)
PREPARARE gogoșari în sos de muștar
- Gogoșarii întregi i-am spălat și scurs. I-am curățat de codițe și semințe și i-am tăiat în fâșii (1 centimetru).
- Am feliat și ceapa, usturoiul.
- Este nevoie de o cratiță mai largă în care până la final să încapă toate ingredientele. Pentru sos se începe cu adăugarea în cratiță a zahărului, muștarului, oțetului, uleiului cu sarea. Se amestecă toate completând cu boabele de piper, curcuma și foile de dafin. Cam arată a sos tăiat în această etapă, dar nu-i bai.
- Se pune cratița pe foc și din momentul primului clocot se fierbe sosul 5 minute. Oțetul va începe să se evapore și va mirosi întreaga bucătărie. Pentru mine e o plăcere, ceea ce B. nu poate înțelege în viața asta.
- După 5 minute sosul s-a legat, am adăugat ceapa, usturoiul. Am lăsat să clocotească 2 minute.
- Am adăugat gogoșarii și ardeiul iute. I-am fiert vreo 10 minute până au început să se înmoaie ușor.
- Pentru îmbutelierea gogoșarilor am sterilizat borcanele, adică spălate bine cu apă caldă și detergent le-am pus în tava cuptorului. Am băgat tava în cuptorul rece și am lăsat-o 15 minute la 140 de grade până s-au uscat borcanele și capacele.
- Am așezat borcanele goale într-o tavă (pentru transferul de căldură) și le-am umplut cu gogoșari și sos fierbinte.
- După ce am înfiletat bine capacele, am acoperit borcanele c-o pătură și le-am lăsat să se răcească astfel până a doua zi, când le-am mutat în beci.
- Oana spune că gogoșarii se marinează în 2 - 3 săptămâni și că gustul desăvârșit se obține după 2 - 3 luni. Este foarte gustos și în momentul preparării. Zău!
ALTE MENȚIUNI
- Spuneam că prima și singura doză pregătită în 2019 s-a consumat rapid. Pentru că mi-am dorit foarte mult ca toți prietenii care m-au vizitat în orașul cel nou să-l poată savura, am pregătit în mare grabă o altă cantitate folosind din gogoșarii puși la oțet c-un an în urmă. În ultima etapă nu i-am mai fiert 10 minute, ci doar un clocot (sunt deja marinați). Uneori am respectat rețeta cu ceapă, alteori ba. Personal prefer varianta originală, ceapa în sos de muștar este la rându-i foarte gustoasă. La una dintre ture am folosit din ardeii capia copți și păstrați în oțet. Este o versiune grozavă, dar atât de mult îmi place salata de ardei copți încât nu i-aș risipi într-o combinație.
- Nouă ne plac foarte mult bobițele de muștar de aceea de fiecare dată am folosit pentru sos muștar franțuzesc Kamis cu boabe mari.
- Mă enervează să am începute mai multe bucăți din același produs. Întotdeauna avem deschise și borcane cu muștar dulce și iute și foarte iute și cu boabe și făr de ele. Rețeta aceasta este ocazia perfectă de a mai consuma rapid dintre ele. Am avut grijă să adaug cu măsură din cel iute.
- Am folosit doar zahăr, nu am testat varianta cu miere despre care pomenește sursa.
- Spuneam că borcanul păstrat din 2019 arată ca-n prima zi. Deși este depozitat în beci, vara acolo temperaturile nu sunt foarte joase, probabil roiesc în jurul lui 20 de grade. Posibil că din combinația diferită a tipurilor de muștar folosite și a cantității de curcumă, am tot obținut nuanțe diferite ale sosului, de la muștăriu extrem pân la auriu.
- Dacă anul trecut am alăturat gogoșarii în sos de muștar doar cărnii la grătar, acum preferata mea a devenit combinația cu inele de dovlecei pane. Bine, am și avut producție de kilometri dovlecoși. Este minunat și cu ochiuri sau cartofi prăjiți. E o delicatesă și făr de nicio învecinare.
- Recomand. Foarte recomand!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu