Provocarea 7 texte în 7 zile (4).
Din iulie, de când am găsit în caietul vechi de rețete checul din albușuri l-am tot refăcut: în varianta inițială cu untură, ACEASTA, or cel mai adesea cu unt, făr de ciocolată, doar cu nuci. Apoi am adăugat cubulețe de rahat și am ajuns la o versiune delicioasă, preferata mea dintre toate (nu l-am încercat cu fructe încă, mi-ar plăcea cu măr).
INGREDIENTE pentru un chec copt în tava 13 x 27 centimetri:
- 4 albușuri
- 100 grame zahăr
- 80 grame făină
- 80 grame unt topit și răcit
- un praf de sare
- un praf de vanilină
- zeama și coaja de la o jumătate de lămâie
- 100 grame nuci tocate grosier
- 100 grame rahat tăiat cubulețe
PREPARARE CHEC DIN ALBUȘURI
- Am început prin a prăji într-o tigaie miezul de nucă. L-am mărunțit. Am continuat cu tăierea bucăților de rahat (e cel de fructe din Lidl). Apoi și nucile și rahatul le-am tăvălit prin făină și le-am scuturat într-o sită pentru a îndepărta excesul.
- Am aprins cuptorul la 180 de grade.
- Am bătut cu mixerul la viteză mare albușurile cu sarea. Când am obținut o spumă tare am adăugat zahărul, vanilina și am continuat baterea până bezeaua a devenit lucioasă, fermă.
- Am adăugat făina cernută. Am încorporat-o cu ajutorul unei spatule, prin mișcări lejere, de sus în jos. Am răsturnat nucile și rahatul peste albușurile cu făină. Am amestecat ușor iară.
- Am turnat untul topit și răcit în care pusesem zeama și coaja de lămâie. Am amestecat, tot cu spatula, tot cu mișcări ușoare, până la încorporarea întregii cantități de unt.
- În forma unsă cu ulei și tapetată cu făina am turnat și nivelat întreaga compoziție.
- În cuptorul încins am copt checul 30 de minute la 180 de grade până s-a aurit și a trecut testul scobitorii.
- După 5 minute l-am scos din formă pe un grătar la răcit.
- Pentru glazurare am avut 3 încercări. Prima dată am amestecat o lingură de zeamă de lămâie cu zahăr pudră. Glazura a fost prea transparentă. Apoi am avut un plic cu glazură (ceva de la Kaufland), tot prea subțire fu. Ultima dată am turnat ceva amestec glazuros de la Lidl.
- L-am tăiat după ce s-a întărit complet glazura.
ALTE MENȚIUNI
- Tava mea după cum se observă este semirotundă (îi zice satinată), pentru o formă de copt normală se dublează cantitățile.
- Când folosesc rahat sau ciocolată reduc cantitatea de zahăr de la 150 de grame (cum este în rețeta originală din caiet) la 100 de grame.
- Am pregătit checul și cu suc și coajă rasă de portocale, deși este mai aromat, prefer varianta cu lămâie.
- Versiunea cu untură este mai umedă. Cred că-l încerc cu ulei, n-am observat vrun gust special de la unt.
- Ca și la prima variantă a rețetei, cea cu untură și ciocolată, checul poate fi pudrat cu zahăr.
- În ultima vreme pregătesc foarte des crema de vanilie din gălbenușuri (o pun între straturi de biscuiți sau cu pișcoturi de șampanie ușor însiropate sau chiar foi de cremeș, adaug o glazură de ciocolată și am rapid o tavă de prăjitură). Pe cale de consecință am adesea albușuri rămase. Le congelez până la folosire. Le dezgheț fie în frigider, de pe o zi pe alta, fie la temperatura camerei când fac checul.
- Eu l-am congelat pe chec o săptămână și apoi l-am dăruit. Desigur că după dezghețare glazura a devenit lipicioasă. Checul însă și-a păstrat toate aromele și prospețimea dintâi.
- Este o rețetă foarte rapidă pentru a obține un desert delicios.
E tare bun si aspectuos checul asta al tau ♥♥♥ Si chiar vorbesc in cunostinta de cauza :D
RăspundețiȘtergerePentru voi l-am făcut, dar cum traseul s-o sucit a trebuit schimbat și darul:)
ȘtergereDeci mi-ai ramas datoare :P
Ștergere