marți, 26 iunie 2018

VISEAZĂ ANDROIZII OI ELECTRICE? - PHILIP K. DICK



De ce astă carte
Pentru că obsesia mea privind cărțile neterminate o atins noi praguri: nu doar pe cele pe care le citesc eu nu le pot abandona oricât de anevoie le-ar fi lectura, ci și pe cele de-s părăsite de B., înainte de ultima filă simt nevoia de a le duce la capătul final.

**** Visează androizii oi electrice?
Lumea de-o știm azi o dispărut în urma unui război nuclear, Sfârșitul Războiului Mondial îi zice în carte. Acțiunea-i petrecută-n '92, cartea-i scrisă-n '68. Cele mai multe dintre specii au fost exterminate din cauza radiațiilor. Cei mai mulți dintre oameni s-au salvat emigrând în colonii spațiale. Pentru încurajarea emigrării, fiecare părăsitor primește un android servitor. Cei care decid să trăiască în noile condiții dificile, cu praf încă radioactiv,  făr a le abandona, dețin animale electrice. Cele reale sunt foarte rare, deci extrem de scumpe, produse de lux. Nu toți oamenii se califică pentru salvarea pe alte planete, idioții, numiți în carte speciali, minte de găină,  nu au acest drept.  Androizii sunt foarte valoroși pentru cei care rămași pe Pământ profesează vânătoarea, recuperarea lor. Roboții evadau de pe planetele pe care erau sclavii oamenilor.  Cam asta-i lumea cea nouă, cadrul poveștilor. 

Sunt multe detalii care au făcut o plăcere din lectura ăstei cărți. Am citit-o cu maximum de interes mai mult pentru aceste elemente decât pentru poveste. Cel mai mult m-o atras consola unei orgi de senzații, un aparat cu butoane diferite prin care se trăiau automat toate stările, de la furie pân la pace îndelungată trecând prin poziție pentru urmărire a programelor televizorului indiferent de conținutul lor, profesionalism, creativitate or disperare sau exaltare sexuală. În fapt, modificări artificiale ale tuturor trăirilor psihice. Am reținut starea 594 recunoașterea de bunăvoie a înțelepciunii superioare a bărbatului, indiferent de domeniu. Acționat de Domnul pentru Doamna ca etapă finală a unei dispute conjugale. Grozav!


Nu voi povesti prea multe, scriu doar că nu lipsesc iubirile android-om, dilemele morale, nu mai zic de mașinile zburătoare. Este o parte foarte importantă și interesantă despre Televizor ca dirijor unic al creierelor privitorilor și despre un Dumnezeu, Mercer, ca un adunător al tuturor experiențelor umane disponibile ulterior oricui și despre Empatie ca unic criteriu de a identifica cine-i om, care-i robot, în mod corect. 


Despre steluțe

Drept mărturisesc că deși mi-o plăcut mult titlul, n-am avut mari așteptări. B. o abandonat-o după ce s-o străduit vro săptămână să-i găsească ceva interesant.   s-o intersectat cu alte volume acaparatoare de timpi liberi. E o carte scrisă-n '68 și ăsta-i un fapt năucitor încă. Realitatea inventată de domnul Dick e pe cale să se înfăptuiască, poate nu în următorul deceniu, dar înainte de încă șase sigur. Părțile care nu-s încă bifate, căci manipularea, lumea virtuală, empatia la cotele cele mai de jos, îs atinse cu supra de măsură.
Pentru că am citit-o cu sufletul la gură, pentru că m-o purtat printr-o lume nouă foarte reală, dar pentru că a lipsit emoția, patru steluțe par imaginea corectă. 


... Drept urmare, am închis televizorul, m-am așezat în fața orgii și-am început să caut. Am găsit, în final, o combinație pentru disperare.Chipul negricios, cu trăsături obraznice, al femeii, oglindea satisfacția, ca și cum ar fi obținut un bun de preț:― Mi-am programat-o, așadar, în schema personală de trăiri, de două ori pe lună; mă gândesc că e un interval rezonabil ca să resimt lipsa de speranță în general, dar mai ales pe aceea legată de rămânerea noastră pe Pământ, după ce toți tipii cât de cât deștepţi au emigrat, nu crezi?
― Dar dintr-o asemenea stare, protestă Rick, se iese foarte greu. Disperarea cu privire la întreaga realitate se perpetuează de la sine.
― Programez o decuplare automată după trei ore, rosti mieroasă nevastă-sa. Starea 481. Conștientizarea variatelor posibilități pe care ți le oferă viitorul. Speranța reînnoită că...
― Știu și eu starea 481, o întrerupse el. Formase de nenumărate ori combinația respectivă, considerând-o drept una de bază. Ascultă, îi spuse, așezându-se și trăgând-o de mână, lângă el, pe pat, chiar și cu întrerupere automată este periculos să experimentezi un proces depresiv, indiferent de natura lui. Uită de programul ăsta și eu am să fac la fel cu al meu. Mai bine formăm amândoi starea 104. După aceea tu n-ai decât să ți-o păstrezi, iar eu mă voi reprograma pentru atitudinea cerută de obicei în afaceri. În felul ăsta o să doresc să trag o fugă pe acoperiș, să văd ce mai face oaia, apoi să mă duc la slujbă; între timp aș fi sigur că nu stai aici cuprinsă de melancolie la absența televizorului. Dădu drumul degetelor ei lungi și subțiri, traversă apartamentul spațios, până în sufrageria care mai păstra încă mirosul slab al țigărilor din ziua precedentă și deschise aparatul TV...

  • Visează androizii oi electrice? / Philip K. Dick, editura Nemira 2017, 208 pagini. 

Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele de n-aș fi atât de subiectivă:
*             cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**           volume cărora le-am citit toate paginile,  dar care nu mi-au  născut  niciun  zâmbet  or  emoție;  finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***          cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****         scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****      cărți care mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare,  care mă bântuie;  lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu