sâmbătă, 12 mai 2018

CĂLĂTORIA CĂTRE SINE - IRVIN D. YALOM



De ce astă carte
În ultimii ani, de la prima întâlnire, doctorul Yalom a devenit unul dintre scriitorii de pe lista celor cărora le caut a citi întreaga operă. Nu putea lipsi dară din cele 3 volume alese pentru plimbările pascale. Sunt foarte fericită că în teancul necititelor mai am titluri ale domnului Irv și că mai am multe altele de achiziționat. Uf,  ce scumpe îs cărțile sale!


***** Călătoria către sine: memoriile unui psihiatru
Cum îi Călătoria
E o poveste, ca toate celelalte ale autorului, doar că de astă dată e viața adevărată a medicului și nu cea a pacienților săi. Nu a medicului, a Omului. Am savurat paginile cărții prin toate locurile prin care am ajuns în cele câteva zile. Cele mai frumoase momente sunt cele în care am parcurs paginile pe iarbă, la poale de munte, sub soare leneș. 

Deși nu-s nenumărate asemănările, în multe dintre clipe, m-am regăsit în mediul din Dragostea are 11 dimensiuni. Deh, om de știință, universități, călătorii pentru conferințe, titluri și premii, dar mai ales Iubirea. Yalom este căsătorit de 70 de ani cu aceeași femeie și nu-mi amintesc de o altă căsnicie  mai luminoasă decât asta. Ho, ho, și câte necazuri n-au fost!

Sunt multe căile profesionale și personale pe care le urmează mărturisirile de la 85 de ani: copilăria băiețelului evreu într-un cartier din Washington DC și relația foarte rece cu mama sa, cele 7 decenii petrecute împreună cu Marilyn, drogurile, facultate, doctorat, rezidențiat,  cercetător, terapeut, profesor, cei trei copii.  Mărturisirile sunt sincere, dureros de oneste și mi-a plăcut grozav că a publicat dosarul său cu aceeași asumare pe care a făcut-o și în celelalte scrieri, cazurile pacienților săi. Cel mai mult m-au atras, pe lângă multele pagini dedicate terapiei, pasajele în care descrie procesul creării fiecărui volum în parte. A început să scrie la 56 de ani și tare-mi doresc ziceam  ca a sa Călătorie să nu fie ultimul. Sunt atât de interesante spovedirile încât am mutat titlurile ce nu le am achiziționate încă pe o nouă listă  a priorităților. Mă gândesc că de-o zis și de droguri și de atracția față de alte femei și de divorțul tuturor fiilor săi și de terapia pe care a urmat-o în toți anii în care-i vindeca pe alții, n-o mai rămas nimic secret. Și concluzia celor 85 de ani este splendidă:  Asta a fost viața? Atunci, hai încă o dată!


...Cum rămâne cu impactul atenției și aplauzelor asupra mea? Uneori mi se urcă la cap, alteori mă tulbură, dar de cele mai multe ori îmi păstrez echilibrul. De fiecare dată când mă întâlnesc cu colegii din grupul de sprijin ori cu cei din grupul de discuție pe marginea cazurilor, sunt pe deplin conștient că ei, practicieni excelenți, cu decenii de experiență, sunt la fel de eficienți în munca lor ca mine. Așa că nu iau admirația prea personal. Tot ce pot face eu e să îmi iau munca în serios și să fiu cel mai bun terapeut cu putință. Îmi reamintesc că este vorba despre idealizare și că noi, oamenii, tânjim mereu după un bătrân înțelept și atoateștiutor, cu barba albă. Dacă am fost selectat pentru rolul acesta, accept cu plăcere invitația. Cineva trebuie s-o facă și pe asta...


Despre steluțe
Oi, Domnule Irv, de-ai mai trăi o mie de ani, să nu fiu nevoită să recitesc la nesfârșit doar volumele pe care ai avut vreme să le scrii în viața asta! Toate steluțele din lume, cărților tale le dăruiesc!


  • Călătoria către sine: memoriile unui psihiatru / Irvin D. Yalom, editura Vellant 2018, trad. Florin Tudose, 404 pagini



Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele de n-aș fi atât de subiectivă:
*             cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**           volume cărora le-am citit toate paginile,  dar care nu mi-au  născut  niciun  zâmbet  or  emoție;  finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***          cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****         scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;

*****      cărți care mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare,  care mă bântuie;  lecturi pe care abia aștept să le repornesc.
________________
În 2018 am mai citit:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu