vineri, 11 decembrie 2015

Tort cu blat de ruladă, creme de ciocolată și portocale




Că am rămas pe stoc cu ingredientele unui tort theoesc anulat m-am mai văicărit.
Între timp s-o mai anulat și un al doilea (așa-mi fu tot anu ăsta-nceput în ianuarie  fix c-un picat). Când aud "Maria, îmi faci și mie un tort ?" pân să rostesc în secunda doi  acceptul în capul meu se pornește un program cu planuri, model, blaturi, creme, pe care nu-l poci reseta p' urmă când totul pică. Și visam  la un tort cu blaturi de ruladă, îmbrăcat în ganache alb, decorat cu fulgi de zăpadă purtători de cifre aniversare.


Ca să-mi curm suferința m-am hotărât că Sfântu Nicolae e cea mai fericită ocaziune să-mi testez visu. Ce dacă bunicu Nicolae ținea toate posturile ? De aia o ajuns în ceruri ca să aibă amuș veșnică dezlegare! În paralel i-am pregatit ș-un cozonac de post - îl public luni -  de-o fi Sfântu Petru greu de-nduplecat cu logicile mele.


Apoi, când eu aveam ruladele gata, Claudia o publicat lista Cutiei misterioase pentru decembrie. Așa de mare mi-o fost bucuria că am aterizat pe blogul ei pentru o rețetă care să întregească tortul meu și care să-mi fie motiv de Virtual hug. Aparent îi mulțumesc pentru crema delicioasă, în esență însă  o aterizat în gândurile mele datorită șampaniei misterioase. Ha, ha!  (sau cum ar scrie Lulu gâl, gâl!)


BLATURILE

Am montat tortul în forma de 16 cm. Am folosit ca blaturi cele două minirulade publicate anterior ACI. Abia am reușit să-l porționez în 5.


CREMA DE CIOCOLATĂ
 L-am întrebat pe google de-o cremă cu ciocolată și brânză, m-o trimis  ACI ,  pe un blog de pe care am mai testat multe rețete grozave, așa că am executat ca la carte.

- 100 grame ciocolată neagră
- 100 grame smântână pentru frișcă
- 1 gălbenuș
- 125 grame cremă de brânză

Am încălzit 75 de grame din smântână (cu atenție să nu fiarbă). Am adăugat ciocolata bucăți. După 2 minute am amestecat până la topirea integrală a ciocolatei, am adăugat gălbenușul ușor bătut cu furculița și am lăsat amestecul la răcit.
Am mixat crema de brânză cu restul de frișcă (25 grame) și apoi cu ciocolata răcită.




CREMA DE PORTOCALE
ACI sursa (rețeta Claudiei spuneam)
- 150 ml suc de portocale - de la 2 fructe
- 30 grame zahăr tos
- 125 grame cremă de brânză
- 15 grame zahăr pudră
- 7 grame amidon

Am amestecat amidonul cu zahărul tos și sucul de portocale. Am pus compoziția aceasta pe foc mic, amestecând continuu,  pân s-o-ngroșat. Budinca astfel pregătită am lăsat-o la răcit.
Am mixat crema de brânză cu zahărul pudră,  apoi cu câte o lingură din budinca de portocale.


ASAMBLAREA
- blat de ruladă cu cremă de ciocolată și piure de castane
- pe lateral, peste primul blat, felii de miniruladă cu alternare de umpluturi (portocale și ciocolatoasă)



- crema de ciocolată cu brânză
- felii de ruladă cu portocale peste crema de ciocolată



- crema de portocale - cât  am pregătit-o cea de ciocolată s-o întărit



- am lăsat tortul o noapte la rece. A doua zi l-am scos din formă și l-am decorat.



- lateralul din chipsuri de ciocolată a dublat lateralul din ruladă - am fixat chipsurile (le-am șters cu ulei, erau făr de luciu) cu puțină cremă de portocale din marginile tortului



Îmi plac mult ambele variante, dar mai mult asta cu lateral mix de ruladă și chipsuri (decât cea cu 100% chipsuri, varianta finală).



- pentru decorare:  chipsuri sfărîmate

Am găsit la Billa în coșul cu produse la preț redus (deci spre expirare) chipsuri cu ciocolată și portocale. Probabil nu le-aș fi cumpărat de nu mi-ar fi vorbit Ana de ele în urmă cu jumătate de an, când oricât le-am căutat, nu le-am găsit. Sigur, ele nu-și au rostul să acopere taman ce gândisem inedit la acest tort, dar de câte ori în viață să am șansa de a defila cu expirăcioasele astea ?!  Lu T. i-o plăcut mult de ele, io m-am chinuit să găsesc o cale de a le utiliza, poate că nici nu am decis-o pe cea mai fericită.

- Maria, e cea mai bună prăjitură pe care ai făcut-o vrodată!
- Sunt de acord, T.!
- Niciodată n-ai făcut una mai bună, nici la cofetărie nu am mîncat vrodată ceva mai grozav!
- T., am priceput, nu-i nevoie de exagerări , înțelege că-i meritul expiratelor!



Nu era nimic exagerat (omu doar își exterioriza dragul, așa cum știe el, cu toată ființa) chiar este una dintre cele mai strașnice combinații din toate timpurile zambetane! Crema de portocale o întregit minunat construcția ce-am avut-o în cap. Privind fotografiile brioșelor Claudiei am știut că nu-i potrivită pentru straturi tortuloase înalte, fu exact ce lipsea desăvârșitei mele. V-o recomand cu drag, se face mult mai repede decât textul ăsta!

Una dintre cele din urmă imagini cu bunicu are vro 4 ani (e arhivată pe undeva, dar textele din categoria scrise cu negru mă dor cumplit încă). Aterizam cu Ștefănuț (care avea vro 3 ani și nu-l văzuse niciodată) într-o cameră uriașă, un salon, în care mai erau cel puțin 10 persoane străine lui, nepotului. Bunicu era în colțul opus ușii, pe un scaun, lângă o sobă de teracotă. Ștefănuț o tăiat diagonala salonului, s-o oprit în fața bătrânului, i-o sărutat mâna și apoi i-o îndesat cu palma jumătate de portocală în gură. 
La mulți ani, Bunicu! Iți sunt recunoscătoare că încă mă mai dori!



Claudia, mulțumesc pentru crema delicioasă si pentru ediție  festivă  de Cutie misterioasă! Mâine deschid șampania pentru provocare.

Mă întorc cu Virtual hug pe 17 decembrie,  cu unul dintre cele mai dragi episoade, numărul 25.
Crisa este gazda provocării de luna asta.
Pe 15 decembrie Virtual hug împlinește fix 2 ani. Deci,  la mulți ani, măi mamă de Îmbrățișare, să-ți (să ne) crească puiul mare și frumos!

4 comentarii:

  1. Ooooooo ce combinatie mega delicioasa ai faptuit aici Maria.
    Imi place maxim si ma bucur ca ai gasit in retetele mele ceva care sa-ti fie pe plac.
    Foarte mult imi plac si mie torturile in care folosesc ruladele,sunt de efect,doar ca mie nu-mi ies inca ruladele asa cum as vrea.
    Parca m-am recunoscut pe mine in planurile unui tort,asa ma entuziasmez ca doar "proiecte" fac :)))) si asa ma enervez când nu gasesc in gredientele propuse,ori când ma zoreste cineva in procesul de creatie :)))))
    Vaaaaaaai cat am scris.
    Iti multumesc si pentru imbratisare si trimit si eu pupici.
    Abia astept sa vad in ce combinatii ai sa bagi sampania aia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-nțeleg care ți-i necazu cu ruladele, uită-te pe la mine prin arhivă, nu-i nimic complicat, e musai să le reușești! Și eu abia aștept să văd ce șampanoasă fac, de vro 3 ceasuri mă uit la ingrediente :)))

      Ștergere
  2. Pai sa faca bine sa ne traiasca, ca prea trage sa moara de o vreme :P pana o sa postam noi, astea cateva incapatanate, totul o sa fie bine :D
    Un tort cu rulada i-am facut si eu junioarei la 5 ani. Avea forma de broscuta testoasa si l-am facut cu rulada de cumparat :D Mde, atunci nu aveam pretentii de blogareasa. Sa-mi zici de vrei o poza, ca ti-o arat pe facebook :D
    Pana una alta, am revenit la jurnal :D Ieeeee :D Te pup Marie :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa de multă vreme a lipsit fila de jurnal că nici n-am mai dat să văz de înviază :))Sigur că vreau să văd țestoasa, cred că am o idee, am tot văzut montate în castroane :)

      Ștergere